Yükleniyor...

"AK Parti, teskilatlari ile birlikte Genel Merkez binasinda ve il baskanligi binalarinda Sifir Atik Sistemi’ni kurmus ilk ve tek siyasi partidir"

 

Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, açıklamalarda bulundu.

Karaaslan, Türkiye’nin tarihsel olarak çevre ve atık yönetimi konusundaki tavrının, "AK Parti iktidarları öncesi" ve "bugün" olarak iki ayrı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

2002 öncesi Türkiye’sinin içinde bulunduğu durumun "ağır çevresel tahribatların kol gezdiği bir zaman dilimi" olarak okunması gerektiğini belirten Karaaslan, 2002 sonrası süreçte ise "sürdürülebilir kalkınma" ilkesinin adım adım uygulamaya konulduğu güçlü bir Türkiye fotoğrafının görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye’de son 18 yılda çevreyi doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren her alanda meseleye bütüncül yaklaşıldığını ve güçlü politikalar sayesinde başarı hikayeleri yazıldığını anlatan Karaaslan, özellikle son dönemde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum politikalarına önemli bir ivme kazandırıldığını, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide dünyanın ve Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade etti.

Karaaslan, çevre dostu ulaşım araçlarının yerli ve milli teknolojilerle üretilmeye başlandığını, gerçekten çevreci olan tüm gruplarla diyalog zemininin güçlendirildiğini, sürdürülebilir atık yönetiminin sağlanması amacıyla ülke çapında bir uygulamanın hayata geçirildiğini aktardı.

"AK Parti Türkiye’nin iklim dostu ilk siyasi kuruluşudur"

Çevre alanındaki güçlü politikalarının çatısı olan "Sıfır Atık Projesi"ni "salt mevzuat düzenlemesi" olarak okumaktan fazlasının yapılması gerektiğine dikkati çeken Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi, ekoloji temelli ve insan odaklı çalışmalarımızın merkezini oluşturmaktadır. Bu yaklaşımın tezahürü olarak AK Parti, teşkilatları ile birlikte Genel Merkez binasında ve il başkanlıkları binalarında Sıfır Atık Sistemi’ni kurmuş ilk ve tek siyasi partidir. Türkiye’nin iklim dostu ilk siyasi kuruluşudur. Biz, AK Parti olarak Sıfır Atık Projesi’ni sağlıklı bir geleceğin ve sürdürülebilir bir ekonominin yapıtaşlarından biri olarak görüyoruz. Önceliğimiz, ülke içerisinde kaynağında ayrıştırma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte yerli atıkların toplanması ve değerlendirilmesidir."

Türkiye’de 1 Ocak 2021 itibarıyla karışık plastik atık ithalatının tamamen yasaklandığını ve tesislere ithal atıklarla ilgili önemli ölçüde sınırlama getirildiğini vurgulayan Karaaslan, atık geri kazanım oranının 2023 yılında yüzde 35’e, 2035 yılında yüzde 60’a çıkarılmasına, 2050 yılında ise evsel atıkların geri kazanımıyla düzenleme depolama bertarafına son verilmesine yönelik güçlü hedeflerin belirlendiğini kaydetti.

Kuruluş amaçlarından biri de Sıfır Atık Projesi’nin yaygınlaştırılması olan Türkiye Çevre Ajansı ile 2022 yılı itibarıyla depozito sistemine geçilmesine yönelik çalışmalara başlandığını dile getiren Karaaslan, "Sistemin kurulmasıyla birlikte kaynağında ayrıştırma farkındalığının hızla arttırılması ve geri dönüşümde yerli ham maddenin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır." dedi.

"Suçun faillerine yönelik adli süreç başlatılmıştır"

Sürdürülebilir atık yönetimine ilişkin hayata geçirilen düzenlemelere rağmen görmeyi arzu etmedikleri manzaralarla da karşılaşılabildiğini hatırlatan Karaaslan, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde Adana’da plastik geri dönüşüm işletmelerinden kaynaklanan atıkların, çevreye gelişigüzel dökülerek bertaraf edildiğine ilişkin basında yer alan haberler buna örnek teşkil etmektedir. Olayın vuku bulması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, atık geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren 139 tesiste gerçekleştirilen denetimler sonucunda 29 işletmenin faaliyetleri durdurulmuş, 32 işletmeye 7,9 milyon lira para cezası uygulanmıştır. Suçun faillerine yönelik adli süreç başlatılmıştır.

Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı olarak bizler de çevre ve toplum sağlığını hiçe sayan, çevreye adeta işkence eden, iklim değişikliğiyle mücadelemizin en önemli parametrelerinden olan atık yönetimi politikalarımızla bağdaşmayan bu olayın yakından takipçisi olduk ve olmayı da sürdüreceğiz."

Atık yönetiminin sağlıklı ve sürdürülebilir koşullarda sağlanması noktasında önümüzdeki döneme ilişkin yeni düzenlemelerin de ilgili bakanlıkların gündeminde olduğunu aktaran Karaaslan, bu kapsamda geri dönüşüm tesislerine yönelik yeni kriterlerin belirlenmesinin yanı sıra ithal edilen atıklar hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca geliştirilecek olan izleme sistemiyle birlikte denetimlerin sıklaştırılacağını vurguladı.

Karaaslan, "Amacı, belirlenen kriterler dahilinde atık geri dönüşümü, ülke ekonomisine fayda sağlamak ve hepsinden önemlisi çevre ve kamu yararını gözetmek olmayan hiçbir kişi ya da firmaya geçit verilmeyecektir. AK Parti olarak sağlıklı yarınlarımız ve gelecek nesillerimiz için Türkiye’nin havası, suyu, toprağı daha temiz, sürdürülebilir şehirleri için çalışmaya ve güçlü politikalar üretmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

 

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.