Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum, maksatlı"
Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu, Arjantinli mevkidaşı Cafiero'yla ortak basın toplantısında konuştu
Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu, Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile Dışişleri Bakanlığının İstanbul Temsilciliğindeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Türkiye'ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve bu çerçevede Türkiye'deki bazı diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını geçici olarak kapatan 9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılması hakkındaki soru üzerine Çavuşoğlu, bazı Batılı ülkelerin büyükelçilikleri, konsolosluk birimleri dahil büyükelçiliklerde tüm hizmetleri durdurduğunu, hatta kapattıklarını söyledi.
Söz konusu misyonların, diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını "bir terör tehdidi" olduğunu söyleyerek geçici olarak kapattıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını, kimden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Bize söylüyorlar, 'somut bilgilerimiz var, bir tehdit var, o nedenle kapatıyoruz'. Peki kimden geldi, nerede, kim yapacak? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan bu bilgileri güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerimize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu bir saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor."
Somut bir bilgi paylaşımının olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var. Bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?" dedi.
Çavuşoğlu, burada bu açıklamaların ve kapatmaların maksatlı olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, dün büyükelçileri Bakanlığa çağırarak tam da bunu söylediklerini aktardı.
"Biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz"
Dün bazı bakanlarla, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile de görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliğinin buradan aldıkları başvuruları İstanbul'a göndererek hafta sonu da vize işlemi yapacağını, bunun bir iyi niyet göstergesi olduğunun altını çizdi.
Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum, maksatlı. Burada 'Türkiye istikrarsız, Türkiye'de terör tehdidi var' imajı vermek istiyorlarsa bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz. Hele hele seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor. Bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz."
9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerine verilen mesaj
Dün, büyükelçilere "burada terör örgütlerinin sinsi gündemine hizmet etmemeleri gerektiği" mesajını verdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin DEAŞ ve PKK/YPG dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini, yabancı terörist savaşçılarla en çok mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin ardından İçişleri Bakanlığının özellikle bazı ülkelerin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerini artırdığını belirterek, bu konularda hassas olduklarını ifade etti.
Bu olayla hiç ilgisi olmayan bazı Avrupa ülkelerinin de misyonlarını kapattığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Bazı ülkelerin diğerlerine de 'bu eyleme, yani kapatma eylemine siz de katılın' dediğini de biliyoruz. Bizim elimizde bu tür bilgiler de var. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu açıklamalar ve kapatma eylemleri maksatlıdır ve biz de gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonra eğer somut bilgi ve belge paylaşmadan bu tür yöntemlere giderlerse bizim de ilave bunlara yönelik atacağımız adımlar da olacaktır. Bu mesajı da dün kendilerine verdik."
Arjantin'den dışişleri bakanı düzeyinde 8 yıl aradan sonra ziyaret gerçekleştiğini kaydeden Çavuşoğlu, Arjantinli mevkidaşıyla geçen yıl ve bu yılın başında görüştüklerini hatırlattı.
Çavuşoğlu, bugünkü görüşmeyle bundan sonra daha sık ve düzenli görüşme yapmaları gerektiğini anladıklarını ve daha önceki görüşme ve ziyaretlerde gündeme gelen konuların da iyi takip edilmesi gerektiğini gördüklerini söyledi.
Bugün iki ülkenin ticaret hacimlerini değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Arjantin'le enerji işbirliğini güçlendirebileceklerini ve bu alanda çok ciddi bir potansiyel olduğunu gördüklerini vurguladı.
Çavuşoğlu, Arjantin'le savunma sanayisi alanının yanı sıra bilim, kültür, terörle mücadele dahil, çevre ve iklim olmak üzere birçok alanda işbirliğini geliştirebileceklerini ifade etti.
Gelecek dönemde özellikle ikili ticaret hacmini artırmak için atmaları gereken adımların olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, geçen yıl Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı ve ardından İş Forumu düzenlediklerini ve bunların çok faydasını gördüklerini belirtti.
Türkiye ve Arjantin arasındaki işbirlikleri
Çavuşoğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Arjantin merkezli INVAP'ın ortak bir şirket kurduğunu, Türk uzmanların da Arjantin'de görev yaptığını, birlikte yeni nesil haberleşme uyduları üretip ihraç edeceklerini belirterek "Bu Türk-Arjantin ortaklığının daha da gelişeceğine inanıyoruz. Bu uydular yalnızca Arjantin'in değil, üçüncü ülkelerin de haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak." dedi.
Bugün farklı alanlardaki Türkiye-Arjantin işbirliklerini üçüncü ülkelerde de geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, TOGG'un performans denemelerinin Arjantin'in en güney noktasındaki Ushuaia'da yapıldığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, Türk İHA ve SİHA'larının ne kadar etkili olduğunun tüm dünyanın bildiğini belirterek, bu konuda Arjantin'le de işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Enerji ve madencilik alanında çok ciddi potansiyel olduğunu, doğalgaz ve lityum konusunda Arjantin'le işbirliği yapabileceklerini kaydeden Çavuşoğlu, öte yandan iki ülke arasında imzalanan "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi" anlaşmasını Türkiye'nin onayladığını, Arjantin'in de onaylamasıyla karşılıklı yatırımları da artırabileceklerini vurguladı.
Latin Amerika ile ilişkiler
Çavuşoğlu, Türkiye olarak Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile de bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamak ve bu konuda istikşafi görüşmelere başlamak istediklerini, bu müzakerelerin başlaması konusunda Arjantin'in de desteğine ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.
Arjantin'de Türk kültürüne, Türk dizilerine ve Türkçeye çok ciddi bir ilginin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Yunus Emre Kültür Merkezi'nin geçen yıl Buenos Aires'te faaliyete geçtiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, öte yandan G-20 üyeleri olarak yakın temas ve işbirliğini bölgesel ve küresel konularda da artırmak istediklerini belirterek Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) + Türkiye toplantılarını gerçekleştirmek için bir planlama yapmaları gerektiğini söyledi.
Diğer taraftan Türkiye'nin Latin Amerika bölgesiyle ticaretinin de hızla arttığını kaydeden Çavuşoğlu, "Yaklaşık 1 milyar dolardan 17,5 milyar dolara çıktık." dedi.
Çavuşoğlu, Antarktika başta olmak üzere Türkiye'nin kutup çalışmalarında Arjantin'le işbirliğine de değinerek Türkiye'nin buna önem verdiğini ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, öte yandan Arjantin'le bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini daha da ileriye taşımak için çalışacaklarını vurguladı.
"(Tahıl Anlaşması) Daha uzun süreli uzatılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"
Küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına her iki ülkenin de önem verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, İstanbul Tahıl Anlaşması'nın sorunsuz bir şekilde işlemesi konusunda üzerlerine düşeni yapmaya devam ettiklerini belirtti.
Çavuşoğlu, zaman zaman sorunların çıktığını ancak bu tür durumlarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukraynalı liderleri arayarak sorunların aşılması konusunda adımlar attıklarını söyledi.
Mart ayının ortasında Tahıl Anlaşması'nın ikinci 4 aylık döneminin de sona ereceğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Şimdiden tekrar uzatılması, hatta daha uzun süreli uzatılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dünya gıda güvenliği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle en az gelişmiş ülkeler için önemini çok iyi biliyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, hem Ukrayna'dan hem Rusya'dan gelen tahılın Türkiye'de öğütülerek un ve diğer türleriyle birlikte Afrika ülkelerine gönderilmesi için de çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.
Bugünkü görüşmede öte yandan bazı bölgesel konuları da değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Ukrayna'daki devam eden savaş ve Türkiye'nin çabaları konusunda mevkidaşına bilgi verdiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Kafkasya'da Karabağ savaşının ardından barış ve istikrar için önemli bir fırsat ortaya çıktığını belirterek bu konuda atılan adımlar ile Türkiye-Ermenistan, Azerbaycan-Ermenistan arasında normalleşme adımları konusunda bugün mevkidaşına bilgi aktardığını ifade etti.
Amaçlarının, Güney Kafkasya'nın istikrar ve kalkınma bölgesi olması olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu yüzden Türkiye ve Azerbaycan olarak adım atma konusunda samimi olduklarını söyledi.
Toplantı kapsamında bakanlar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Arjantin Bilim, Teknoloji ve Üretken İnovasyon Bakanlığı (MINCYT) arasında "Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında İşbirliği Protokolü" imzaladı.