Yükleniyor...

Genel Başkan Yardımcımız Zafer Sırakaya: Çin, Türkiye'nin BRICS'e katılımıyla ilgili her türlü desteği vermeye hazır

Genel Başkan Vekilimiz Efkan Ala başkanlığındaki AK Parti heyeti, geçtiğimiz günlerde Çin'e bir ziyaret gerçekleştirerek, Türkiye ile Çin arasında ikili ilişkilerden ticaret ve yatırımlara, küresel ve bölgesel gelişmelerden Türk vatandaşlarının vize sorunlarına dek farklı alanlardaki konuları görüştü.

Dış İlişkiler Başkanımız Zafer Sırakaya, parti heyetinin Çin'e yaptığı ziyareti anlatırken Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin, "Çin tarafı, BRICS içerisinde Türkiye'nin varlığını çok önemsediklerini, Türkiye'nin katılımıyla ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Konuyla ilgili diğer üyelerle de ortak bir iradenin olduğunu aktardılar. Türkiye, önümüzdeki süreç içerisinde bu konuyu değerlendirecek" dedi.

Sırakaya, elektrikli araç üretiminde Çin'in dünyada ilk sırada yer aldığına da işaret ederek, "Çinliler TOGG'la beraber bir üretim mekanizması oluşturabilme konusunda çok istekliler. Guangzhou Automobile Group (GAC) ile TOGG arasında bu anlamda görüşmeler başladı. Öncelikle Çinli şirket yöneticileri Türkiye'ye gelecek ve beraber ortak üretime nasıl gidileceği konusunda ön çalışma yapılacak. Bu işbirliğiyle araç üretim sayısının artırılması ve maaliyetlerin aşağı çekilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

"AB olmazsa BRICS var"

Dış İlişkiler Başkanımız ve İstanbul Milletvekilimız Sırakaya, Türkiye'nin olası BRICS üyeliğine ilişkin, "Biz önümüzdeki süreçte AB ile ilişkilerimizi sabit tutarak, pozitif bir gündem oluşturma arzusu içindeyiz. Ama AB'nin içinden geçtiği süreçte bununla ilgili ciddi bir gündem oluşturabilme ihtimali görünmüyor. Geçmiş deneyimlerimiz de çok ümitli olmamıza engel. Türkiye'nin önünde bu anlamda tek bir alternatif yok. AB olmazsa BRICS var. Ziyaretimizde Çin tarafı, özellikle BRICS içerisinde Türkiye'nin varlığını çok önemsediklerini, Türkiye'nin katılımıyla ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Konuyla ilgili diğer üyelerle de ortak bir iradenin olduğunu aktardılar. Türkiye, önümüzdeki süreç içerisinde bu konuyu değerlendirecektir" dedi.

"Daha fazla Çinli yatırımcı Türkiye'ye gelecek"

Sırakaya Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilere ilişkin ise, "Çin, yenilenebilir enerji ve enerji depolaması, elektrikli otomobil, 5G ve yapay zeka konusunda artık dünyanın dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda. Çin yatırımlarının ciddi bir bölümünün Türkiye'ye gelmesi lazım. Cinping'le yaptığımız görüşmede bunu konuştuk. Türkiye, dört saatlik uçuş mesafesinde 40'tan fazla ülkeye ulaşabilme imkânı olan bir ülke ve bu bölgede 1,5 milyarlık bir insan popülasyonu var. Çin tarafı, yapılacak çalışma ile önümüzdeki süreçte daha fazla Çinli yatırımcının Türkiye'ye geleceğini ifade etti" dedi. Sırakaya, Türk yatırımcıların Çin vizesi probleminin çözülmesine ilişkin de önümüzdeki dönemde bazı adımların atılacağına işaret etti.

TOGG-GAC arasında "ortak üretim" adımı

Elektrikli araç üretiminde Çin'in dünyada ilk sırada yer aldığına da işaret eden Sırakaya, "Çinliler TOGG'la beraber bir üretim mekanizması oluşturabilme konusunda çok istekliler. Guangzhou Automobile Group (GAC) ile TOGG arasında bu anlamda görüşmeler başladı. Öncelikle Çinli şirket yöneticileri Türkiye'ye gelecek ve beraber ortak üretime nasıl gidileceği konusunda ön çalışma yapılacak. Bu işbirliğiyle araç üretim sayısının artırılması ve maaliyetlerin aşağı çekilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.