Yükleniyor...

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

 

Genel Başkan Yardımcımız Ömer İleri, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin, "Teklifimiz kripto varlık platformlarının faaliyetlerini düzenleyen, bu anlamda bir çerçeve getiren ve esasen ilerideki düzenlemeler için temel teşkil edebilecek olan önemli bir çalışmadır ve heyecan verici bir ilk adımdır. Bu teklif kapsamında kripto varlıklar ülkemizde ilk defa yasal bir çerçeveye kavuşmuş olacaktır." dedi.

Genel Kurulda, Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Ömer İleri, yurt içinde faaliyet gösterdikleri bilinen 10 kripto varlık hizmet sağlayıcısında toplam 10 milyonun üzerinde bakiyeli hesap bulunduğunun değerlendirildiğini belirtti.

Vatandaşlar açısından kripto varlıklarla ilgili önemli risk faktörleri bulunduğunu dile getiren İleri, piyasa değerlerinin aşırı oynak olabilmesi, bu varlıkların transfer edilmesinde kullanılan dijital cüzdanların çalınabilmesi, yapılan işlemlerin geri alınamaz nitelikte olmasını, başlıca risk faktörleri sıraladı.

Kanun teklifinin, bir taraftan vatandaşı riskler karşısında koruyabilmek, diğer taraftansa gelişmekte olan blok zincir teknolojileri noktasında Türkiye'yi önemli bir oyuncu haline getirmek için ciddi bir çalışma olduğunu ifade eden İleri, teklifin, kapsayıcı bir çalışma usulüyle ilgili kurumların katkıları alınarak hazırlandığını, bu süreçten etkilenebilecek sektör temsilcileriyle fikir alışverişlerinde bulunulduğunu, vatandaşların hassasiyet ve önceliklerine kulak verilerek alınan geri bildirimlerin dikkatle değerlendirildiğini anlattı.

Düzenlemenin, blok zinciri teknolojisiyle ilgili genelini kapsayan veya kripto varlıklarla ilgili tüm detayları ortaya koyan bir düzenleme olmadığını söyleyen İleri, "Teklifimiz daha ziyade kripto varlık platformlarının faaliyetlerini düzenleyen, bu anlamda bir çerçeve getiren ve esasen ilerideki düzenlemeler için temel teşkil edebilecek olan önemli bir çalışmadır ve heyecan verici bir ilk adımdır. Bu teklif kapsamında kripto varlıklar ülkemizde ilk defa yasal bir çerçeveye kavuşmuş olacaktır." dedi.

İleri, teklif kapsamında temel tanımların mümkün olduğunca genel hatlarıyla yapıldığını, elzem olmayan tanımlamalardan kaçınıldığını ve pratikte izlenecek bazı uygulamaların detaylarının ikincil düzenlemelere bırakıldığını vurgulayarak, "Teklif, kısıtlayıcı olmaktan çok ön açıcı mahiyettedir; platformlar bazında müdahaleci olmaktan çok, yol gösterici içeriktedir; özellikle de vatandaşımız açısından yasaklayıcı olmaktan çok, koruyucu, kollayıcı bir yapıdadır. Bu açıdan merkeziyetsiz teknolojilerin ruhuna uygun bir yaklaşım benimsenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek teknoloji içeren alanların düzenlenmesi noktasında çok erken davranmanın da geç kalmanın da zararlı olduğuna işaret eden İleri, "Kanun teklifimiz, teknolojinin yeterince olgunlaştığı, çok erken sayılamayacak bir evrede, ancak bizim ekonomik büyüklüğümüzdeki ülkeler göz önüne alındığında öncüsü sayılabilecek, uygun bir zamanlamayla hazırlanmıştır." şeklinde konuştu.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.