Parti
-
Parti
-
Parti Tüzüğü
Parti Tüzüğü'nü İndirin
-
Kongre Yönetmeliği
-
Birinci Kısım - Genel Esaslar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmelik, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’nin tüm teşkilat kademelerinde yapılacak kongrelerle ilgili uyulacak usul ve esasları belirlemek ve bir araya toplamak amacıyla düzenlenmiştir.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Partinin; Genel Merkez, il, ilçe ve belde teşkilatları ve bunlara bağlı yan kuruluşlar organ seçimleri ile Büyük Kongre, il, ilçe ve belde delegelerinin seçimlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
-
Hukuki Dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik AK PARTİ Tüzüğünün 160. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak düzenlenmiştir.
-
Tanımlar
Madde 4
Bu Yönetmelikte geçen deyim ve kısaltmalardan; SPK. : 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununu, Parti : Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, Tüzük: Adalet ve Kalkınma Partisi Tüzüğünü, Yönetmelik: Adalet ve Kalkınma Partisi Kongre Yönetmeliğini, MKYK.: Merkez Karar ve Yönetim Kurulunu, MYK: Merkez Yürütme Kurulunu Üye: Adalet ve Kalkınma Partisi üyesini, Delege: Kongrelerde oy kullanma yetkisine sahip partili üyeleri, Liste yöntemi: Asıl ve yedekleri belirtilmiş şekilde aday önerilerini ihtiva eden listelerden her birini, Çarşaf liste: Adayların tamamının soyadına göre alfabetik sırada tek bir liste halinde yazılı olduğu listeyi, Yan Kuruluş: Gençlik ve Kadın Kollarını, ifade eder. Bu yönetmelikte sözü geçen ve tanımlanmayan deyimler hakkında, ilgili mevzuatta yapılan tanımlar geçerlidir.
-
Kongre Kademeleri
Madde 5
Kongreler, alt kademeden başlamak üzere ; a- Belde kongreleri, b- İlçe kongreleri, c- İl kongreleri, d- Büyük Kongre, Olarak icra edilir.
-
Alt Kademenin Üst Kademe Kongresinde Temsili ( Tüzük m: 51)
Madde 6
Üst kademe kongresinin yapıldığı tarihe göre, kongresi yapılmamış olmakla birlikte azami seçilmişlik süresi olan üç yıl dolmamış ise; alt kademe, var olan delegeleriyle üst kademe kongresinde temsil olunur. Ancak, yetkili makamca kongre tarihinin belirlenmiş olmasına karşın; belirlenen kongre takvim süresi içinde, kendi kademesinin kongresini yapmamış olan ilçe veya il teşkilatı, üst kademe kongresinde delege ile temsil olunamaz.
-
Kongre Delegeliğinin Süresi (Tüzük m: 39/4)
Madde 7
Kongre delegeliği, parti üyeliği devam etmek şartıyla, onu seçen kongrenin olağan toplantısına kadar devam eder. Delegelik sıfatı, kongre için azami süre olan üç yılın sonunda sona ermiş olur.
-
Kongre Tarihlerinin Tespiti (Tüzük m:21/1, 39)
-
Madde 8
-
Madde 8.1) Olağan Kongreler
Kongrelerin başlatılabilmesi ve icrası için, Genel Merkezin talimatı gereklidir. Genel Merkez tarafından hazırlanmış ve işlerliğe konmuş kongre takvimi olmadıkça, alt kademe kongreleri başlatılamaz. Aksine işlemler hükümsüzdür...
-
A) Belde Olağan Kongrelerini Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.23)
Belde kongresi, iki yıldan az, üç yıldan fazla olmayan bir sürede ve ilçe kongresinden önce Genel Merkez tarafından hazırlanacak ‘kongre takvimine’ uygun olarak, ilçe yönetim kurulunca hazırlanır ve il yürütme kurulunun oluru ile işlerlik kazanır.
-
B) İl ve İlçe Olağan Kongrelerini Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.39)
İlçe ve il kongrelerinin olağan kongre takvimi, üst kademe kongresinin yapılmasından önce gerçekleşecek şekilde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca kararlaştırılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz. MKYK’ nun yetki vermesi ve belirleyeceği kongre takvimi içinde olması şartıyla; il’e bağlı ilçelerde yapılacak ilçe kongrelerinin takvimi, ilçenin görüşü alınarak, il yönetim kurulunca belirlenir ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı’nın oluru ile işlerlik kazanır.
-
C) Büyük Kongre’yi Olağan Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.63)
Büyük Kongreyi olağan toplama yetkisi MKYK’na aittir. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu; iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak kaydıyla Büyük Kongreyi toplamak zorundadır.
-
-
Madde 8.2) Olağanüstü Kongreler
-
A) İlçe ve İl Kongrelerinin Olağanüstü Toplanması (Tüzük m. 50)
İlçe ve il kongrelerinin olağanüstü toplanması, MKYK kararıyla veya kademe delege tam sayısının en az 1/5’i kadar delegenin, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulunca veya noterlikçe tevsik edilmiş yazılı isteği ile yapılır. Şartların oluşması halinde, kademe yönetim kurulunun; gerekli hazırlıkları yaparak, talebin tebliğinden itibaren 45 gün içinde olağanüstü kongreyi toplaması zorunludur. Olağanüstü toplantının gündemi, toplantıyı talep edenlerce belirlenir. Gündemin neden ibaret olduğu karar veya talep yazısında belirtilir. Olağanüstü toplantı gündemine başka gündem maddesi eklenemez, sadece üst kademe delege seçimini yenilemek amacıyla olağanüstü kongre yapılamaz. B)Büyük Kongrenin Olağanüstü Toplanması (SPK m.14/6-Tüzük m. 70) Büyük Kongre; Genel Başkan’ın, veya MKYK’nun, yahut büyük kongre delegelerinin en az 1/5’inin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağırılır. Olağanüstü toplantı gündemi çağrıyı yapan tarafından belirlenir ve gündem dışında başka konu görüşülemez. Delegeler tarafından yapılacak olağanüstü toplantı talepleri ile gündem ve delege imzalarının noter onaylı olmaları zorunludur. Bu taleplerin aynı konuyu içerir olmaları yeterli olup, ayrı zamanlarda ve parçalı olmaları talebin geçerli olmasına engel olarak yorumlanamaz. Ancak, işlem görmüş ve yeterli sayıya ulaşamamış talepler, sonraki başka bir toplantı isteminde imza eksikliğini gidermek için kullanılamaz. Şartların oluşması halinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren, en geç 45 gün içinde yapmak zorundadır.
-
-
-
-
Yönetim Organlarına Seçilecek Üye Sayısını Belirleme Yetkisi
Madde 9
Kongrelerde, teşkilat yönetim kademlerine seçilecek asil ve yedek üye sayılarını SPK ve Tüzükte öngörülen asgari ve azami sayıları dikkate alarak belirlemeye MKYK veya yetki verdiği kademe teşkilat yönetim kurulu yetkilidir. Tüzükte asgari ve azamı sayıları belirli olan yönetim kurullarının kaç üye ile oluşturulacağı, kongre talimat yazısında belirtilir. Belde, ilçe ve il kongrelerinde, üst kademe kongresi için seçilmesi gereken sayıda asıl, bu sayının yarısı kadar yedek delege seçimi yapılır.
-
Seçim İşlerinin Yönetilmesi
Madde 10
-
Madde 10.1
-
Madde 10.2
-
Madde 10.3
-
-
-
İkinci Kısım - Kongre Delegeleri
-
Birinci Bölüm - Kongre Delegelerinin Tesbit Usulü
-
Belde Kongresi Delege Sayısı ve Tespit Usulü(2820 SPK m:19, Ek Madde 2, Tüzük m: 22)
Madde 11
-
İlçe Kongresi Delege Sayısı ve Tespit Usulü (Tüzük m: 29)
Madde 12
-
İl Kongresi Delege Sayısı Ve Tespit Usulü (Tüzük m:35)
Madde 13
13.1) İl Kongresi Delege Sayısı İl kongresi için, ilçe kongrelerinde en fazla 600 delege seçimi yapılır.
13.2) Delege Dağılımı Tespit Usulü Hangi ilçenin kaç delege ile il kongresinde temsil olunacağı şöyle belirlenir: Önce her ilçeye beşer delegelik tahsis edilir. Tahsis toplamı, 600’den düşülür. Kalan delegelik sayısı, kongre öncesi yapılmış son milletvekili genel seçiminde partinin o ilde almış olduğu toplam oya bölünmesi sonucu kat sayı elde edilir. Bu kat sayının, partinin ilçede almış olduğu toplam oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek rakama beş adet tahsisin ilavesiyle ulaşılacak rakam; o ilçenin il kongresi için seçeceği delege sayısını oluşturur. İl teşkilat başkanınca hazırlanacak ilçelerin il kongresi delege dağılım listelerine karşı yapılacak itirazlar, il yürütme kurulunca karara bağlanır. İl bünyesinde, seçimlerden sonra üçten fazla yeni ilçe kurulmuş olması veya il kongresinin yapılacağı tarihe göre genel seçim yapılmamış veya partinin seçimlere katılmamış olması gibi hallerin varlığı halinde; yapılmış son yerel se-250 Kongre Yönetmeliği çimler, bu seçimlerle ilgili birinci cümlede yer alan nedenlerin varlığı halinde ise il ve ilçe seçmen sayıları esas alınarak yukarda yazılı yöntemle ilçelerin temsil olunacağı il kongresi delege sayıları belirlenir.
-
Büyük Kongre Delege Sayısı ve Tespit Usulü (Tüzük m: 62)
Madde 14
-
-
İkinci Bölüm Belde ve İlçe Kongresi Delege Seçimleri
-
Seçim Usulü ( Tüzük m: 22,29,30)
Madde 15
-
Seçimin Yapılacağı Yer
Madde 17
-
Kongre Delege Seçmeni
Madde 18
-
Delege Seçmen Listelerinin Hazırlanması (Tüzük m: 29, 30)
Madde 9
-
Delege Seçmen Listesinin İlanı (Tüzük m: 30)
Madde 20
-
Delege Seçimlerinde Adaylık ve Oy Pusulası (Tüzük m: 30, 46)
Madde 21
-
-
Üçüncü Bölüm Delege Seçimlerini Yönetecek Sandık Kurulları
-
Sandık Kurulları
Madde 22
-
Sandık Kurulunda Çoğunluğun Sağlanması
Madde 23
-
Sandık Sayısı
Madde 24
-
Sandık Alanında Bulunabilecekler
Madde 25
-
Oy Verme Başlamadan Önce Sandık Kurulunun Yapacağı İşler
Madde 26
-
-
Dördüncü Bölüm - Oy Verme İşlemleri
-
Oy Verme Yetkisi
Madde 27
-
Delege Seçiminde Oy Verme Süresi
Madde 28
-
Delege Seçmen Kimliğinin Tespiti
Madde 29
-
Oy Verme Düzeni
Madde 30
-
Sandıkların Açılması
Madde 31
-
Oyların Sayım ve Dökümü
Madde 32
-
Delege Seçimi Sonuç Tutanağı
Madde 33
-
Geçerli Sayılmayacak Oylar ve Oy Pusulaları
Madde 34
-
-
Beşinci Bölüm - Seçime İtiraz, Seçimin İptali ve Seçim Yasakları
-
Delege Seçimlerine İtiraz (Tüzük m: 30.8, 30.9)
Madde 35
-
Delege Seçimlerinin İptali ( Tüzük m: 39/Son)
Madde 36
-
Seçim Yasakları
Madde 37
-
-
-
Üçüncü Kısım - Kongreler
-
Birinci Bölüm - Belde Kongresi
-
Kongrenin Oluşumu (2820 SPK m: 7/3, Tüzük m: 21)
Madde 38
-
Belde Kongresi Delegeleri (SPK m: 19, Ek madde 2, Tüzük m:22)
Madde 39
-
Belde Kongre Delege Listesinin Onaylanması (2820 SPK m: 21, Tüzük m:23,41,42)
Madde 40
-
Belde Kongresinin İlanı
Madde 41
-
Denetim ve Gözetim
Madde 42
-
Seçimler
Madde 43
-
-
İkinci Bölüm - İlçe Seçimleri
-
Kongrenin Oluşumu ( Tüzük m: 28)
Madde 44
-
İlçe Kongresi Delegeleri (Tüzük m: 29)
Madde 45
-
İlçe Kongre Delege Listesinin Seçim Kurulunca Onaylanması (2820 SPK m: 21, Tüzük m:41)
Madde 46
-
İlçe Kongresinin İlanı (Tüzük m:42)
Madde 47
-
Seçimler
Madde 48
-
-
Üçüncü Bölüm - İl Kongresi
-
Kongrenin Oluşumu (Tüzük m:34)
Madde 49
-
İl Kongresi Delegeleri (Tüzük m: 35)
Madde 50
-
İl Kongre Delege Listesinin Seçim Kurulunca Onaylanması (2820 SPK m : 21, Tüzük m:41)
Madde 51
-
İl Kongresinin İlanı (Tüzük m:42)
Madde 52
-
Seçimler
Madde 53
-
-
Dördüncü Bölüm - Delege Listelerine İtiraz
-
Delege Listelerin İlanı ve İtirazlar (Tüzük m: 41,42)
Madde 54
-
-
Beşinci Bölüm - İlçe ve İl Kongrelerine İlişkin Ortak Hükümler
-
Birinci Ayırım - Sandık Kurallarına Dair Hükümler
-
Sandık Kurullarının Oluşturulması (Tüzük m : 46/2-3)
Madde 55
-
Oy Sandıkları ve Seçim Araç ve Gereçleri
Madde 56
-
-
İkinci Ayırım - Kongrenin İşleyiş Usul ve Esasları
-
Kongre Gündemlerini Belirleme Yetkisi (Tüzük m: 43)
Madde 57
-
Kongre Toplantı ve Karar Yeter Sayısı (Tüzük m: 43)
Madde 58
-
Kongrenin Açılışı (Tüzük m: 44)
Madde 59
-
Kongre Divanı Seçimleri ve Divanın Yetki ve Görevleri (Tüzük m: 44)
Madde 60
-
Kongrelerin Görev ve Yetkileri (Tüzük m: 45)
Madde 61
-
-
Üçüncü Ayırım - Kongrelerde Adaylık Ve Seçim Usulü (Tüzük m: 46)
-
Adaylık
Madde 62
-
Adaylık ve Seçim Usulü
Madde 63
-
Kongrelerde Oy Hakkını Kullanma Şekli (Tüzük m: 47)
Madde 64
-
Seçimlerle İlgili İtiraz (2820 SPK m: 21/10, Tüzük m: 48)
Madde 65
-
Kongre Sonuçları ve Tutanaklarının Üst Organa Bildirilmesi (Tüzük m:49)
Madde 66
-
-
-
Altıncı Bölüm - Büyük Kongre (2820 SPK m : 14, Tüzük m: 61)
-
Büyük Kongre (2820 SPK m:14/5, Tüzük m:61)
Madde 67
-
Büyük Kongre Delegeleri (Tüzük m:62)
Madde 68
-
Büyük Kongre Gündemi Ve Delege Listesinin İlanı (Tüzük m:64)
Madde 69
-
Tüzüğün ve Yönetmeliğin, Büyük Kongre Hakkında Uygulanacak Diğer Hükümleri (Tüzük m: 65)
Madde 70
-
Genel Başkan’ın Açılış Konuşması ve Komisyon Oluşturulması (Tüzük m: 66)
Madde 71
-
Gündem Maddelerinde Değişiklik Ve Kongre Müzakereleri (2820 SPK m:14/Son, Tüzük m: 67)
Madde 72
-
Büyük Kongre’de Yapılacak Seçimler (2820 SPK m :14/, 21, Tüzük m: 68)
Madde 73
-
Büyük Kongre’de Adaylık Ve Seçim Hazırlıkları (Tüzük m: 69)
Madde 74
-
Büyük Kongre Tutanakları (Tüzük m: 71)
Madde 75
-
Büyük Kongre Seçimleri İle İlgili İtiraz (2820 SPK m: 21/10,11, Tüzük m: 72)
Madde 76
-
Genel Başkan Seçimi (2820 SPK m: 15 Tüzük m: 75-76)
Madde 77
-
-
Yedinci Bölüm - Yan Kuruluşların Delegeleri ve Kongreleri
-
Yan Kuruluşların Kongre Seçimlerine İlişkin Esaslar
Madde 78
-
Yürürlük
Madde 79
-
Yürütme
Madde 80
Yönetmelik hükümlerini MYK yürütür.
-
-
-
-
Teşkilat İç Yönetmeliği
-
Beşinci Kısım - Parti İçi Toplantılar
-
Birinci Bölüm
-
Toplantılarda Oylama ve Karar Yeter Sayısı
Madde 69
-
-
İkinci Bölüm - Teşkilat Kademelerinin Zorunlu Toplantıları
-
Madde 70
-
Yönetim Kurulu Toplantısı
Madde 71
-
Yürütme Kurulu Toplantısı
72
-
Belediye Başkanları Toplantısı
Madde 73
-
İl Birim Başkanları Toplantısı
Madde 74
-
İlçe Birim Başkanları Toplantısı
Madde 75
-
Danışma Meclisi ve Gündemi
Madde 76
-
Danışma Meclisi Üyeleri
Madde 77
-
-
Üçüncü Bölüm - Teşkilatların İsteğe Bağlı Olarak Yapacakları Toplantılar
-
Yan Kuruluşlar Danışma Meclisi
Madde 78
-
Yerel Yönetimler Danışma Meclisi, Gündemi ve Üyeleri
Madde 79
-
-
-
Altıncı Kısım - Belediye ve İl Genel Meclisi Grupları
-
Belediye ve İl Genel Meclisi Grupları
Madde 80
-
Gruplarla İlgili Genel Hükümler
Madde 81
-
Grup Sözcüsü
Madde 82
-
Parti Grubu ile Grup Üyelerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Madde 83
-
Belediye ve İl Genel Meclisi Grup Yönetimlerinin Görev ve Yetkileri
Madde 84
-
Grup ve Grup Yönetiminin Çalışma Usul ve Esasları
Madde 85
-
-
Yedinci Kısım - Komisyonlar
-
Madde 86
-
-
Sekizinci Kısım - Koordine ve Kontrol
-
Koordinatör
Madde 87
-
-
Dokuzuncu Kısım - Diğer Hükümler
-
Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik
Madde 88
-
Yürürlük
Madde 89
-
Yürütme
Madde 90
-
-
Üçüncü Kısım - Parti Teşkilatı
-
Parti Teşkilatı (2820 SPK md. 7 ve Tüzük md. 16, 17)
Madde 26
-
Teşkilatlanmanın Amacı
Madde 27
-
Teşkilat İlkeleri
Madde 28
-
Teşkilatın Bütünlüğü ve Temsilde Tekliği
Madde 29
-
-
Birinci Kısım - Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmelik, Siyasi Partiler Kanunu ve AK PARTİ Tüzüğü hükümleri uyarınca; Partiye üye olma şartları, üyeliğe başvuru, üyelik kararı, kayıt işlemleri, üyelik aidatları, yan kuruluşlara üyelik, üye kimlik kartları, üyelerin hak ve yükümlülükleri ve üyeliğin sona ermesine dair hususlar ile Parti teşkilatlarının kuruluş ve çalışma ilkeleri, görev ve sorumlulukları, organlarda meydana gelebilecek boşalmalar ve boşalmaların tamamlanması, organlara işten el çektirilmesi, kademe ve yan kuruluşların birbirleriyle olan ilişkileri ile belediye ve il genel meclisleri Parti gruplarının çalışma usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Partinin tüm teşkilat kademe ve organlarını kapsar.
-
Hukuki Dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik AK PARTİ Tüzüğünün 7. ve 160. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
-
Tanımlamalar ve Kısaltmalar
Madde 4
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; Parti: Adalet ve Kalkınma Partisini, Tüzük: Adalet ve Kalkınma Partisi Tüzüğünü, Yönetmelik: Adalet ve Kalkınma Partisi Teşkilat İç Yönetmeliğini, MYK: Merkez Yürütme Kurulunu, MKYK: Merkez Karar ve Yönetim Kurulunu, YSK: Yüksek Seçim Kurulunu, STK: Sivil Toplum Kuruluşunu, Teşkilat: Partinin Genel Merkez organları, il, ilçe, belde, köy/mahalle teşkilatları, sandık yönetim kurulları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Parti Grubu, il genel meclisi ve belediye meclisi Parti gruplarından ve Tüzükte kurulması öngörülen kadın ve gençlik kollarıyla yabancı ülkelerdeki yurtdışı temsilciliklerden oluşan bütünü, Teşkilat Kademesi: Partinin yan kuruluşları dâhil Genel Merkez organları, il, ilçe, belde, köy/mahalle teşkilatları ile sandık yönetim kurullarını, Ana Kademe Teşkilatı: Mülki ve idari taksimata göre kurulu ana teşkilat kademesini, Yan Kuruluş: Kadın ve Gençlik kollarından her birini, Yan Kuruluş Teşkilat Kademesi: Mülki ve idari taksimata göre kurulu yan kuruluş teşkilat kademesini, Sandık Yönetim Kurulu: Partinin sandık ölçeğinde çalışmalar yapmak üzere oluşturduğu kurulları, Üye: Adalet ve Kalkınma Partisi üyesini, e-teşkilat programı: Partinin üyeleri ile organ, kurul ve birimlerinde görev alanların ve Parti çalışmaları açısından gerekli bilgilerin işlendiği, Genel Merkezce uygulamaya konulmuş elektronik veri tabanını ifade eder. Bu yönetmelikte tanımlanmayan deyimler için Tüzükte ve ilgili mevzuatta yapılan tanımlar geçerlidir.
-
-
İkinci Kısım - Üyelik
-
Birinci Bölüm - Üyelik Şartları ve Üyelik İşlemleri (2820 SPK md. 11, 12 ve Tüzük md. 6-15)
-
Üyelikte Amaç
Madde 5
-
Üyelik Şartları Tüzük md. 6
Madde 6
-
Üyelik Başvurusu Tüzük md. 7
Madde 7
-
Yurt Dışında İkamet Eden Vatandaşların Üyeliği (Tüzük md. 10)
Madde 8
-
Üyelik Başvurusunun Karara Bağlanması (Tüzük md. 8)
Madde 9
-
Üyelik Başvurusunun Reddi Kararına Karşı İtiraz Hakkı (Tüzük md. 8/2)
Madde 10
-
İlçe Yönetim Kurulu Dışında Alınan Üyelik Kararları Genel ve Yerel Seçimlerde Parti Listesinden Bir Göreve Seçilmiş Olanların Üyeliği
Madde 11
-
Genel Merkezin Üye Kayıt Yetkisi (Tüzük md. 9/2 ve md.11)
Madde 12
-
İl Başkanlıklarının Üye Kayıt Yetkisi (Tüzük md. 9/1)
Madde 13
-
Geçersiz Üye Kayıtları (Tüzük md. 8/3 ve 8/5)
Madde 14
-
Üye Kimlik Belgesi (Tüzük md. 12)
Madde 15
-
Genel Merkez Üye Yazım Kütüğü (Tüzük md. 11)
Madde 16
-
Üyelik İşlemlerinin Bildirimi
Madde 17
-
-
İkinci Bölüm - Yan Kuruluşlara Üyelik
-
Kadın Koluna Üyelik (Tüzük md. 83. 1)
Madde 18
-
Gençlik Koluna Üyelik (Tüzük md. 83. 2)
Madde 19
-
Kadın ve Gençlik Kolları Üyeliğinin Sona Ermesi (Tüzük md. 83.3/3 ve 83.3/4)
Madde 20
-
-
Üçüncü Bölüm - Üyeliğin Sona Ermesi (Tüzük md.13)
-
Üyeliğin Sona Erme Sebepleri (Tüzük md. 11)
Madde 21
-
Üyeliğin Silinmesine Karşı İtiraz (Tüzük md. 13.5/2)
Madde 22
-
-
Dördüncü Bölüm - Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri (Tüzük md.14)
-
Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri (Tüzük md. 14)
Madde 23
-
Giriş ve Üyelik Aidatı (2820 SPK md. 62 ve Tüzük md. 134.1)
Madde 24
-
Aidat Ödememe Halinde Yapılacak İşlem (Tüzük md. 134.1/4)
Madde 25
-
-
Merkez Yürütme Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları ile Kurul Üyesi Genel Başkan Yardımcılarının Görev ve Yetkilerine İlişkin Yönerge
-
Amaç
Madde 1
-
Hukuki Dayanak
Madde 2
-
MYK’nun çalışma Usul ve Esasları.
Madde 3
-
Genel Başkan Yardımcılarımızın Görev ve Yetkileri
Madde 4
Yetkili kurul veya makamca başka şekilde görevlendirme yapılmamış ise, aşağıda yazılı çerçevede çalışmalarını sürdürürler. 4.1) Genel Başkan Yardımcısı (Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı)Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı; Parti tüzüğünde ve Programında belirlenen ilkeler çerçevesinde Partinin siyasi ve hukuki görüşünü geliştirmek ve yaymak, temel haklar ve özgürlükler alanlarında araştırmalar yapmak ve dokümanlar oluşturmak, TBMM Parti Grubu, hükümet ve diğer siyasi partiler ile ilişkilerini koordine etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partinin tanımlanan siyasi kimliğini açıklamak, geliştirmek ve kamuoyuna anlatmak, b. Parti görüş ve politikalarının oluşumuna katkıda bulunmak, politik söylem geliştirmek ve yaymak, bu amaçla toplantı ve etkinlikler düzenlemek, c. Parti politikalarının oluşturulması sürecinde bilimsel araştırma ve anketlere dayalı strateji çalışmalarına destek vermek, d. İnsan hak ve özgürlükleri ile ilgili gelişmeleri takip etmek, bu alanda doğabilecek sorunların giderilmesi konusunda proje üretmek, e. Parti sözcüleri ve milletvekillerinin siyasi ve hukuki konularda yapacakları veya katılacakları toplantıları koordine etmek, açıklama ve beyanlarının Parti kimliğine ve söylemine uygunluğu konusunda koordinasyon sağlamak, f. İç ve dış siyasi gelişmeleri yakından takip etmek, sıcak Teşkilat İç Yönetmeliği 157 gelişmelerle ilgili Parti görüşü oluşturmak, kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar geliştirmek ve Partinin ilgili tüm birimlerini bu konularda bilgilendirmek, g. TBMM gündemini takip etmek, Genel Merkez ile Grup ilişkilerinin sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli zemini oluşturmak, h. Siyasi partilerle diyalog kurmak, Partinin hükümet ile ilişkilerini koordine etmek, i. Siyasi ve hukuki konularda Parti adına yapılacak her tür toplantıyı düzenlemek ve koordine etmek, j. Seçim zamanı topluma deklare edilecek ‘seçim beyannamesi’ taslağını ilgili birimlerle birlikte hazırlamak ve yetkili kurula sunmak, k. Parti politikalarına uygunluğunu gözetmek amacıyla kanun tasarı ve tekliflerinin hazırlık çalışmalarından itibaren kanunlaşma süreçlerini takip etmek, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.2) Genel Başkan Yardımcısı (Teşkilat Başkanı) Teşkilat başkanlığı, Partinin yan kuruluşları olan kadın ve gençlik kolları dahil, il, ilçe, belde, mahalle ve köy düzeyinde teşkilatlanmalarını sağlamak, tüm teşkilat kademelerinin uyumlu, verimli ve etkin bir şekilde çalışmaları için gerekli koordinasyon ve kontrolü ifa etmek, üye kayıtlarını takip etmek, kongrelerin zamanında yapılması için gerekli planlamayı yapmak, Tüzüğün yetkili kıldığı organların kararları doğrultusunda kongrelerin icrasını sağlamak, teşkilatların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Yan kuruluşlar dahil her kademedeki teşkilatlanmayı Tüzük ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirmek, teşkilat çalışmalarını koordine ve kontrol etmek, b. Partimiz teşkilat organlarının uyum içinde ve üretken olacak şekilde çalışma sürekliliğini sağlamak, c. Partimiz organlarında görev alacak olanların, yaş, cinsiyet, eğitim ve sosyal statü bakımından temsili sağlayacak özellikte olasını takip ve koordine etmek, d. Partinin yan kuruluşları olan kadın ve gençlik kollarının teşkilatlanmalarını takip etmek, temel kademe ile uyumlu ve verimli çalışmalarını sağlamak, e. Yerel Yönetimler Başkanlığı ile koordineli olarak, teşkilat ve yerel yönetimde görev yapmakta olan teşkilat mensuplarının, Partimizin Program ve ilkelerine uygun olarak, verimli ve etkin çalışmalarını sağlamak, f. Dış İlişkiler Başkanlığı ile koordineli olarak, dış temsilciliklerin oluşturulması için hazırlık çalışmalarını yapmak ve faaliyetlerini takip etmek, g. Ülke genelinde üye yazım çalışmalarını takip etmek, üyeliğe kabul edilenler ile üyelikten ayrılan veya ihraç edilenlerin Yargıtay Başsavcılık bildirimlerini zamanında yapmak ve yaptırmak, h. Kongre Takvimini hazırlamak, yetkili organın onayına sunmak ve uygulanma- sını sağlamak, i. İl ve ilçe kongrelerinin yapılmasını koordine etmek, icrasını sağlamak, j. Belde kongrelerinin planlamasını yaptırmak, mahalle/köy ve sandık bölgesi teşkilatlanmasının takibini yapmak ve yaptırmak, k. Büyük Kongrenin hazırlık çalışmalarını yapmak, Genel Merkez birimleriyle birlikte kongre faaliyet raporunu hazırlamak ve kongrenin gerçekleşmesini sağlamak, l. Ana kademe ile yan kuruluşların kongrelerinde seçilerek veya atama ile yönetim görevi üslenenlerin yahut istifa ederek ayrılanların mülki amirlik ve Yargıtay Başsavcılık bildirimlerini zamanında yapmak ve yaptırmak, m. Tabandan tavana tüm teşkilat birimlerinin organik bir bütünlük içinde güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve problemlerin çözümü için gerekli olan toplantı ve çalışmaları yapmak, n. Teşkilat içinde meydana gelebilecek sorun ve şikayetleri çözümlemek, önerileri değerlendirmek, gerektiğinde Parti üst yönetimine rapor etmek, o. İl, ilçe ve yan kuruluşların faaliyet raporlarını takip etmek, değerlendirmeye sunmak, p. İl başkanları toplantılarının koordinasyon ve takibini yapmak, r. Partimizin takip ettiği ilkeli siyaset anlayışının gereği olarak, partide yönetim görevi üslenecek olanlar ve yönetim görevi üslenmiş olanlardan seçimlerde aday adayı olabilecek olanlarla ilgili ilke karar taslağı hazırlamak, s. Her kademedeki teşkilat mensuplarının eğitimleriyle ilgili çalışmaları başta Seçim ve AR-GE Başkanlıkları olmak üzere ilgili birimlerle birlikte gerçekleştirmek, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.3) Genel Başkan Yardımcısı (Seçim İşleri Başkanı) Seçim İşleri başkanlığı; Anayasa, siyasi partiler kanunu ile seçim kanunları, Parti Tüzüğü ve programında ortaya konulan ilkeler çerçevesinde ve yetkili orTeşkilat ganların vereceği kararlar doğrultusunda Partinin seçim faaliyetlerini yürütmek üzere oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Seçim Koordinasyon Merkezlerini oluşturmak, seçimde görevli olanların seçim mevzuatı konusunda eğitimlerini sağlamak, verimli çalışmalarını gerçekleştirmek, seçimin başarılı olarak sonuçlanması için gerekeni yapmak ve yaptırmak, b. Yüksek Seçim Kurulunca yayınlanan genelge ve bildirileri takip etmek, ‘Seçim Takvimi’nde öngörülen işlerin gününde yapılması için gerekli tedbirleri almak ve gerçekleştirmek, c. İl ve ilçe yönetim kurullarınca, il ve ilçe seçim kurullarında Partimiz adına itiraz etmeye yetkili kişilerin zamanında bildirimlerinin yapılmasını takip etmek ve sağlamak, ( 298 s.k. m: 17) d. İlçe yönetim kurullarınca, ilçe seçim kuruluna üye olarak katılacak bir asil ve bir yedek üyenin zamanında bildirilmesini takip etmek ve sağlamak, (298 s.k. m: 19) e. İlçe yönetim kurullarınca, sandık kurullarına bir asil ve bir yedek üyenin zamanında bildirilmesini takip etmek ve sağlamak, (298 s.k. m: 23) f. İlçe yönetim kurullarınca, sandık alanında bulundurularak, seçim işlemlerini başından sonuna kadar takip edecek ve gerektiğinde Parti adına şikayet ve itirazda bulunabilecek sandık müşahitlerinin eğitimini sağlamak, (298 s.k. m: 25 ve 72) g. YSK nezdinde Parti adına işlem yapmaya yetkili olanları zamanında bildirmek, h. Aday tespit yöntemine ilişkin karar tasarılarını hazırlamak, kararlaştırılacak aday tespit yöntemine göre adayların belirlenmesine yönelik teşkilat temayülü, anket mülakat gibi çalışmaları ilgili birimlerle birlikte planlamak ve gerçekleştirmek, i. Seçimde ihtiyaç duyulacak ve seçim çalışmalarını kolaylaştıracak ‘seçim rehberi’ gibi dokümanları hazırlamak ve zamanında ilgililere ulaştırılmasını sağlamak, j. Başta Tanıtım ve Medya Başkanlığı olmak üzere ilgili merkez birimleriyle koordineli olarak, diğer partilerin seçim çalışmalarını ve kampanyalarını izlemek, takip etmek, değerlendirmek ve Genel Başkanlığa rapor etmek, k. Aday tespiti ile ilgili altyapı çalışmalarını yapmak, seçim konusunda MKYK karar tasarılarını ve belirlenecek yönteme göre aday tespiti için program çalışmalarını hazırlamak, l. Mali ve İdari İşler başkanlığı ile birlikte seçim bütçesi önerisini hazırlamak, Tanıtım ve Medya ve Halkla İlişkiler Başkanlıkları ile birlikte seçim kampanya plan taslağını hazırlamak, yetkili organın onayına göre icra etmek, m. Sandık seçim sonuçlarını gösterir tutanak örneği ile seçim kurulu birleştirme tutanak örneklerinin onaylı birer suretlerinin alınması ve en seri şekilde ilçe başkanlıklarına eksiksiz olarak teslimiyle ilgili gerekli tedbirleri almak ve gerçekleştirmek, n. Seçim sonuçlarına yapılacak itirazları takip etmek, aleyhte çıkacak kararlara karşı süresi içinde itiraz hakkını kullanmak, o. Seçim sonuçlarının en sağlıklı şekilde genel merkeze ulaşması için gerekli organizasyonu yapmak, p. Seçim sonuçlarıyla ilgili mukayeseli değerlendirme raporu hazırlamak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.4) Genel Başkan Yardımcısı (Tanıtım ve Medya Başkanı) Tanıtım ve Medya Başkanlığı; Partinin Tüzük ve Programında yer alan ilkeler ışığında, Partinin medya ile ilişkilerini koordine etmek, internet sayfasının tasarımını yapmak ve işletmek, Partinin ve Parti kadroları tarafından gerçekleştirilen icraatlar ile yapılması planlanan faaliyetlerin yurt içinde ve dışında tanıtımını yapmak amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partimizin tanıtım ve medya ile ilgili ilişkilerinin ilke ve stratejilerini belirlemek, koordine etmek ve geliştirmek, b. İç ve dış medyayı takip ederek, Parti ile ilgili haber, yorum ve analizleri tespit etmek, derlemek, dağıtımını ve arşivlenmesini sağlamak, c. Partinin basın toplantılarını ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı ile koordineli olarak Parti adına medya programlarına katılımları planlamak ve organize etmek, d. Parti Genel Merkezi’nin ve il teşkilatlarının internet sayfasının Türkçe ve yabancı dilde yayın tasarımını yapmak, Genel Merkez internet sayfasını işletmek, e. Gelişen olaylar ve değerlendirmeleri, günlük olarak her sabah hazırlanacak “gündem raporu” ile başta Genel Başkan olmak üzere MYK üyelerine dağıtmak, f. Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı ile koordineli olarak aylık “medya izleme raporu” ve “medya siyasi analiz raporu” hazırlamak ve MYK’ya sunmak, g. Partinin, parti politikalarının, parti yetkili organlarının ve Partimiz tarafından kurulmuş hükümet icraatlarının, en etkin yöntemle tanıtımını sağlamak, h. Seçim zamanları başta olmak üzere, propaganda ve tanıtım strateji ve malzemelerinin belirlenmesini, üretilmesini ve dağıtımını sağlamak, i. Halkla İlişkiler Başkanlığı ile koordine içinde Partinin sloganlarının, şarkılarının, kliplerinin tasarımlarını sağlamak, MYK’nun oluruna göre üretimlerini gerçekleştirmek, j. Mali ve İdari İşler başkanlığı ile koordineli olarak, Partinin tanıtımında birlikte çalışılacak reklam ajansları ile ön görüşmeler yapmak ve sonucu MYK’na sunmak, k. Parti etkinliklerinin görsel, işitsel ve belgesel kayıtlarının üretilmesini ve Genel Sekreterlikle birlikte arşivlenmesini sağlamak, l. Parti yetkili birimleri tarafından yapılacak panel, konferans, sergi ve benzeri etkinliklerin tanıtım ve iletişimini sağlamak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.5) Genel Başkan Yardımcısı (Dış İlişkiler Başkanı) Dış ilişkiler başkanlığı; Parti Tüzüğü ve Programında yer alan ilkeler ışığında Partinin yurt dışında temsilini sağlamak, temsilciliklerle koordinasyonu sürdürmek, dış politikayla ilgili konulardaki görüşlerin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak, diğer ülke siyasi partileriyle kurumsal ilişki kurmanın zeminini oluşturmak, yabancı ülke temsilcileriyle temasta bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Parti programına uygun olarak, dış politikalarımızın belirlenmesi ve uygulanması için gerekli çalışmaları yapmak b. Ülkemizin dış ilişkileriyle alakalı Parti politikalarının Teşkilat mensuplarına ve halka doğru olarak anlatılmasını sağlamak, c. Dış politikadaki sorunların tespitinde, uluslararası arenada meydana gelen olaylar konusunda, Partimizin görüşlerinin oluşturulması ve gerektiğinde alternatif politikaların üretilmesinde lojistik hizmet vermek, katkıda bulunmak, d. Tüzükte yetkili kılınmış organların kararları doğrultusunda ve ilgili birimlerle birlikte dış temsilcilikleri kurmak, koordine etmek ve bu amaçla sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sağlamak, e. Yabancı ülke temsilcileriyle ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için gerekli çalışmaları yapmak, f. Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren siyasi parti veya siyasi parti birliklerinin, Partimiz Programına ve dış politikasına uygun olanları ile işbirliğinde bulunulması için gerekli ön çalışmaları yapmak, Partimizin kararları doğrultusunda uygulamaya koymak, g. Partimizin dış politikalarına uygun olarak, ülke içinde ve dışında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları ve düşünce merkezleri ile diyalog ve işbirliği kanallarını açık bulundurmak, ortak çalışmalar yapmanın zeminini oluşturmak, h. Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı ile koordineli olarak, dış politika konulu uluslararası toplantılarla ilgili organizasyonları sağlamak, i. Genel Başkan ve Parti yetkililerinin dış politika konularında ihtiyaç duyacakla- rı bilgi notlarını hazırlamak veya hazırlatmak, j. Partimizi ziyaret edecek yabancı parti temsilcilerinin ziyaret programı ile Partimizi temsilen yurt dışı partilere yapılacak ziyaretlerin programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, k. Partimizi ve Genel Başkanımızı ziyaret edecek yabancı kişi ve heyetlerin ziyaretlerinin verimli olması için gereken çalışmaları yapmak, l. Dış politik arenadaki gelişmeleri, aylık raporlara dönüştürerek MYK’ya sunmak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.6) Genel Başkan Yardımcısı (Sosyal İşler Başkanı) Sosyal İşler Başkanlığı; Parti Tüzük ve Programında yer alan ilkeler doğrultusunda, insanlar arasında sevgi, saygı, dostluk ve kardeşlik duyularını güçlendirmeye çalışmak, sosyal amaçlı sivil toplum kuruluşları ile yakın diyalog kurmak, Partinin sosyal politikalarını geliştirmek ve halka tanıtmak, yoksullar, muhtaçlar, kimsesizler, özürlüler, yaşlılar, sokaktakiler gibi önemli sosyal kategorilerle ilgili projeler üretmek, insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukları izlemek, bu alanlara ilişkin politikalar geliştirmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partimizin sosyal politikalarının belirlenmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, ülkemizin sosyal dokusu ile ilgili gerekli araştırmaları yapmak, projeler oluşturmak, b. Partimizin sosyal politika ve uygulamalarının, teşkilat mensuplarına ve halka doğru olarak anlatılmasını sağlamak, c. Partimizin üyeleri arasında sevgi, saygı, dostluk ve dayanışma gibi özelliklerin yoğunlaşmasına çalışmak, dayanışmayı güçlendirmek, hep birlikte birer Ak Partili olarak ‘AK PARTİ AİLESİ’ni oluşturduğumuz şuurunu hakim kılmak, d. Ülke insanının sosyal hayatını ilgilendiren aile, sivil toplum, esnaf, sanatkar, sağlık, çalışma, sosyal güvenlik, eğitim, kültür, turizm ve çevre gibi alanlarda sosyal politikalar geliştirmek, e. İnsan hakları ihlallerini ve yolsuzlukları izlemek, başta Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı olmak üzere ilgili birimlerle eşgüdüm içinde bu alanlardaki politikaların ve Parti tutumunun belirlenmesine katkı sağlamak, f. Aile kurumunun toplumumuzdaki önemli yerinin korunması ve daha güçlü hale getirilmesi için gerekli olan çalışmaları yapmak ve yaptırmak g. Sosyal konular alanında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları ile diyalog kurmak, birlikte çalışmalar yapmak, etkinlikler düzenlemek, h. Ülke genelinde fakir, yoksul, kimsesiz, sokak çocukları, yaşlı ve özürlülere yönelik istatistik çalışmalar yaptırmak, durumlarının iyileştirilmesi ile ilgili proje ve programlar hazırlamak, işin gereğine uygun merkezler oluşturmak, i. Yoksulluğun giderilmesi ve israfın önlenmesine yönelik araştırmalar yapmak, uygulamaları takip etmek, değerlendirmek, çözümleyici projeler geliştirmek, j. Ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması için gerekli çalışmaları yapmak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.7) Genel Başkan Yardımcısı (Yerel Yönetimler Başkanı) Yerel Yönetimler Başkanlığı, Partimizin Tüzük ve programında vurgulanan ilkeler doğrultusunda katılımcı ve çoğulcu demokrasinin günümüzde yaygınlık kazanan ilke ve uygulamalarının, çağdaş kamu yönetimi anlayışlarının yerel yönetimler alanına taşınmasını, yerel yönetimde başarı ve etkinliğin artırılmasını ve koordinesini gerçekleştirmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partimizin yerel yönetimlere ilişkin politikalarının belirlenmesine ve uygulanmasına yönelik veriler toplamak, verilerin değerlendirilmesi ve politikaların geliştirilmesine etkin katılım ve katkıda bulunmak, b. Partimizin yerel yönetimle ilgili politikalarını, teşkilata ve halka doğru olarak anlatılmasını gerçekleştirmek, c. Teşkilat Başkanlığı ile koordineli olarak, yerel yönetimlerde Partimizin adayı olarak seçilmiş her düzeydeki partililerimizle merkez ve taşra teşkilatlarımızda görev yapmakta olan teşkilat mensuplarımızın, Partimizin Program ve ilkelerine uygun olarak, uyumlu, verimli ve etkin çalışmalarını sağlamak, d. Yerel yönetimlere ilişkin mevzuatı derleyerek, bu alanda yapılacak düzenlemelerin, Parti politikalarına uygunluğu konusunda yasama ve yürütme organları nezdinde çalışmalar yürütmek ve kamuoyu oluşturmak, e. Partili belediye başkanları ile belediye ve il genel meclisi üyelerine, ilgili birim başkanlıkları ile koordineli olarak eğitim programları düzenlemek, f. Parti üyesi belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyelerinin, Partinin yerel yönetim politikalarına uygun çalışmalar yapmalarına yardımcı olmak, yerel yönetim uygulamalarında koordinasyonu sağlamak, g. Belediye sınırları içindeki köy ve mahalle muhtarları ile yerel yönetimler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile belediyelerimizin koordineli çalışmalar yapmalarına yardımcı olmak, h. İl, ilçe ve beldelerde yapılan Yerel Yönetimler Danışma Meclislerini takip etmek ve yapılmasını sağlamak, i. Partimiz mensubu belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyelerinin iller ve ülke geneli itibariyle isim, meslek ve sayısal gibi bilgileri içeren kayıtlarının tutulmasını ve güncelliğini sağlamak, j. Partimize katılmak isteyen veya katılması uygun görülen belediye başkanları hakkında gerekli ön araştırma ve değerlendirme raporu hazırlayarak MYK’na sunmak, k. Derlenecek veriler ve gözlenecek olgular ışığında yerel yönetim seçimleri için alt yapı hazırlığı yapmak, yerel seçimlerde Seçim İşleri Başkanlığı ile koordineli olarak çalışmak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.8) Genel Başkan Yardımcısı (Ekonomi İşleri Başkanı) Ekonomi İşleri Başkanlığı, Parti Tüzüğü ve Programında yazılı ilkeler doğrultusunda, Partinin ekonomiyle ilgili dokümanlarını ve politikalarını hazırlamak, geliştirmek ve tanıtmak; ekonomik yapı ve ilişkiler sistemini reel sektör, finans sektörü, kamu sektörü ve dış ekonomik sektör bazında, makro ve mikro seviyelerde, konjonktürel ve yapısal gelişmeler çerçevesinde izlemek ve değerlendirmek, Partimizin bu konulardaki görüşlerini oluşturmak ve alternatif politikalar üretmek, ekonomik faaliyetler alanında doğrudan veya ilgili birimler aracılığıyla haklımızı ve teşkilat mensuplarımız bilgilendirmek, ihtiyaç duyulan çalışmaları yapmak ve yaptırmak amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Dünya ve ülke ekonomisindeki gelişmeleri takip etmek, başta Genel Başkan olmak üzere ilgili Parti organlarını bilgilendirecek raporlar ve öneriler hazırlamak, b. Partimizin ekonomik politikalarının ve hedeflerinin belirlenmesi, bunların gerçekleştirilmesi hususunda gerekli programları hazırlamak, çalışmaları koordine etmek, c. Konsolide devlet bütçesinin hazırlık, kanunlaşma ve uygulama aşamalarını yakından takip etmek, gerekmesi halinde görüş ve alternatif yaklaşımlar geliştirmek, d. Ekonomiyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının karar ve uygulamalarını izlemek ve değerlendirmek, Teşkilat İç Yönetmeliği 165 e. TBMM’deki ekonomiyle ilgili ihtisas komisyonlarının ve yurtdışı komisyonların, ekonomi ile ilgili çalışmalarını izlemek ve değerlendirmek, f. Yerli ve yabancı özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile görüş alışverişinde bulunarak, işbirliği ortamı oluşturmak, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, g. Ulusal, bölgesel ve global ekonomik gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmek, h. Avrupa Birliği ile müzakere aşamasının, mevcut ve daha sonraki ilişkilerin ekonomik içerikli süreçlerindeki gelişmeleri takip etmek, stratejiler oluşturmak, i. Ekonomi hukuku ile ilgili düzenlemeleri Partimizin ekonomi politikaları ve stratejileri açısından izlemek ve değerlendirmek, j. İlgili birimlerle koordineli olarak işsizlik sorununun çözümü, verimli çalışma ve kalite konularında çalışmalar yapmak, yaptırmak, k. Geleceğe yönelik ekonomik hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılması hususunda gerekli programların ve çalışmaların hazırlanmasında etkin olarak katılmak ve katkıda bulunmak, l. Partimizin ekonomiyle ilgili politikalarının teşkilat mensuplarına ve halka doğru olarak aktarılmasını sağlamak, m. Bu konularda başta Genel başkan olmak üzere Partimizin ilgili organlarını bilgilendirecek raporlar ve önerilere hazırlamak ve sunmak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.9) Genel Başkan Yardımcısı (Halkla İlişkiler Başkanı) Halkla İlişkiler Başkanlığı, Tüzük ve Programda yer alan ilkeler doğrultusunda, merkez ve taşra teşkilatını ve yerel yöneticileri halkla ilişkiler konusunda bilgilendirmek, bu amaçla belirli günlerde kamuya dönük etkinliklerde bulunmak, sendikalar ve mesleki kuruluşlar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve hemşeri dernekleriyle diyalog içine girmek, vatandaşın sesini duyurmak istediği yere ulaşmasına yardımcı olmak, Partinin yapacağı açık hava toplantılarını organize etmek üzere oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partimizin misyonu, vizyonu, temel amaç ve ilkelerine uygun olarak halkla ilişkiler politikalarının belirlenmesi doğrultusunda çalışmalar yapmak, b. Mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile sürekli ve kalıcı ilişkiler kurmak ve geliştirmek, c. Belirli günlerde ve uygun zamanlarda halka dönük dinlendirici ve katılımcı etkinlikler düzenlemek, d. Partimizin Genel Merkez ve alt kademe birimlerinde çalışan personelini ve alt kademe teşkilat mensuplarımızı, ilgili birimlerle koordineli olarak, halkla ilişkiler konusunda bilgilendirmek, bu amaçla rehber, broşür, el kitabı vb. yayınlar hazırlamak, e. Sessiz yığınların sesi olmak üzere, vatandaşın sesinin duyulmasının yardımcısı ve takipçisi olmak, f. Genel Merkez tarafından yapılması kararlaştırılan, açık hava toplantılarının hazırlık, organizasyon ve icrasını Tanıtım ve Medya Başkanlığı ile koordineli olarak sağlamak, g. Taşra teşkilatlarımızın vakıf, dernek, birlik, kahvehane, iş yeri ve esnafa yönelik ziyaret programı yapmalarını takip etmek, h. Halkımızın yoğun olarak katıldığı festival, şölen, şenlik, piknik gibi etkinliklerde Partimizin halkla birlikte olmasını ve temsilini sağlamak, i. AK PARTİ İletişim Merkezi’ni (AKİM) uygun ve gerekli olan yerde kurmak, merkeze ulaşan bilgileri ilgililerine ulaştırmak, geri dönüşümlerini takip etmek, j. Dini ve resmi bayramların Genel Merkez ve alt kademe teşkilatlarımızda kutlanmasını sağlamak, dini bayramlarda geleneksel hale gelen siyasi partiler arası bayramlaşma heyetlerinin oluşturulmasını takip etmek, yoksul ve kimsesizlerle ilgili bayram ziyaretlerini Sosyal İşler Başkanlığı ile koordineli olarak planlamak ve gerçekleştirmek, k. İlgili birimlerle koordineli biçimde hükümet uygulamaları ve Parti politikalarıyla ilgili beklenti, etki ve kanaatlerin ölçümünü yapmak l. Partimizin geniş halk kesimleri ile meslek kuruluşları nezdinde tanıtım çalışmalarını, Tanıtım ve Medya Başkanlığı ile koordineli olarak sağlamak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.10) Genel Başkan Yardımcısı (Mali ve İdari İşler Başkanı) (Tüzük m: 82.2) Mali ve İdari İşler Başkanlığı; Kanun, Parti Tüzüğü ve Mali İşler Yönetmeliğinde yer alan kurallar doğrultusunda, Parti Merkez Teşkilatının bütün mali ve idari işlerini, harcamalarını ve gelirlerin tahsilini, muhasebe esaslarına göre gerçekleştirmek ve bu işlere nezaret etmek, mali sözleşmelerin usulüne ve mevzuata uygum olarak yapılıp icra edilmesini sağlamak ve Genel Merkezin personel, güvenlik, temizlik, teknik hizmet, yemek ve diğer destek hizmetlerini yürütmek, taşra teşkilatlarındaki bütün muhasebe işlemlerini takip etmek ve denetlemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Kanun, Parti Tüzüğü, Bütçe ve Kesin Hesap Yönetmeliği gereklerine uygun olarak, teşkilatın yıllık bütçesini, birleştirilmiş kesin hesap cetvelini hazırlayarak, MKYK tarafından karara bağlanmak üzere MYK’na sunmak, b. Bütçe işlemlerinin zamanında yapılmasını ve ilgili yerlere tevdi edilmesini takip etmek ve gerçekleştirmek, c. Yan kuruluşların merkezleri dahil olmak üzere Parti Merkez Teşkilatının, bütün mali işlerini, gelirlerinin tahsilini ve harcamaları muhasebe esaslarına göre gerçekleştirmek ve bu alanda görevli kılınmış olanlara nezaret etmek, d. Hazine yardımından alt kademe teşkilatlarına Tüzük gereği aktarılacak olan yardımın, objektif kriterlere ve kararlara göre aktarılmasını sağlamak, e. Bütün alt kademelerin muhasebe ve mali işlemlerinin mevzuata uygunluğunu takip etmek ve denetlemek, f. Partinin taraf olduğu mali sözleşmelerin usulüne ve mevzuata uygun olarak yapılıp icra edilmesini sağlamak, g. Genel Merkez’in personel, güvenlik, temizlik, teknik hizmet, yemek ve diğer destek hizmetlerini yürütmek, h. Genel Merkez’deki idari işlerin düzenli, verimli, uyumlu ve adil ölçütlere göre sevkini gerçekleştirmek, taşınır ve taşınmaz malların muhafazasını sağlamak, i. Çalışan personelin maaş-ücret-mesai ve sosyal haklarını, çalışma zamanlarını adalet ölçütlerine göre düzenlemek, çalışanların İş Kanunu ve Parti Tüzük ve Yönetmeliklerine ve genel ahlak kurallarına uygun olarak çalışmalarını sağlamak, j. İhtiyaç duyulan mal, hizmet, malzeme ve demirbaşların tespitini yapmak, Tüzüğün 136. maddesi çerçevesinde satın almak, k. MKYK tarafından incelenerek birleştirilen ve karara bağlanan Partinin kesin hesabı ile her ile ait kesin hesap cetvellerinin onaylı birer suretini, kanuni süresi içinde Anayasa Mahkemesi’ne ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermek, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.11) Genel Başkan Yardımcısı (Araştırma ve Geliştirme Başkanı) Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Başkanlığı; Tüzük ve programda belirtilen ilkelerin, uygulanabilir politikalara dönüştürülebilmesi için stratejik çalışmalar yapmak, politikalar üretmek, imaj geliştirmek, vizyon ortaya koymak, bu amaçla think-thank grupları oluşturmak, kamu oyu araştırmaları ve anketler yaptırmak, yapılacak çalışmaların sonuçlarına göre başkanlıkların görev alanlarıyla ilgili faaliyet planlaması yapmak ve öneride bulunmak, Parti teşkilatının eğitim faaliyetini yürütmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Partimizin, bilgiye önem vermesinin gereği olan her alanda her tür araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmek, b. Ülkede ve dünyada cereyan eden olayları ve muhtemel gelişmeleri değerlendirmek, think-thank grupları oluşturarak stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olmak, yakın ve orta vadeli hedeflerinin ne olabileceği konusunda görüş belirlemek, c. Uzman kişilerden çalışma grupları oluşturarak; eğitim, sağlık, enerji, tarım, hayvancılık, sosyal ve dış politika ve diğer alanlarla ilgili araştırma ve geliştirme raporları üreterek, Partimizin strateji ve politikalarının geliştirilmesine yardımcı olmak, d. Partimiz tarafından gündeme alınan projelerin yürütülme metodunu önermek, süreç planlamasını yapmak, yapılan analiz ve değerlendirmeleri sürekli gözden geçirerek güncelleştirmek, ülke gündeminin oluşmasına etkin katkıda bulunmak, e. Yurt içi ve yurt dışındaki uzman insan kaynakları ile interaktif iletişim ağı kurarak güncel bilgi akımını sağlamak, çeşitli kesimler tarafından Parti politikalarının ve imajının doğru algılanmasına katkıda bulunmak, f. Parti politikalarının geliştirilmesi amacıyla belirlenmiş başlıklar altında, diğer başkanlıkların katılımları ve destekleri ile politika geliştirme sürecine destek olmak, g. Parti programında ifade edilen hizmetlerin gerçekleştirilebilmeleri için, uygulanabilir, etkin ve verimli araştırma ve geliştirme projeleri üretmek, h. Politika ve projelerle ilgili araştırma ve anketler yaptırmak, araştırma sonuçlarının yetkili kurullarca değerlendirilmesini sağladıktan sonra uygun görülenlerin rapor, kitap, bülten, broşür, CD, kaset haline getirilmesini sağlamak, i. Yapılan çalışma ve araştırmalar sonucunda elde edilen tüm bilgi ve bulgulardan, Parti yetkili makamlarınca uygun görülenlerin, kullanılabilir bir biçimde Parti içi organlara ve kamuoyunun hizmetine sunmak, j. Parti teşkilatının eğitimini planlamak ve ilgili başkanlıklarla eşgüdüm içinde gerçekleştirmek, görüntülü-sesli ve yazılı eğitim dokümanları hazırlamak k. Eğitim çalışmalarını kurumsal hale getirmek amacıyla, Siyasi ve Hukuki İşler başkanlığı ile koordineli şekilde “Siyaset akademisi” gibi kurumsal yapıların oluşmasına katkıda bulunmak, l. Genel Sekreterlikle koordineli olarak “Bilgi İşlem Merkezi” nin oluşmasına ve işler halde kalmasına katkıda bulunmak, Faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder. 4.12) Genel Başkan Yardımcısı (Genel Sekreter) Genel Sekreter; Tüzük ve Yönetmeliklerdeki kurallar çerçevesinde, MKYK ve MYK toplantı tutanaklarını düzenlemek, kararların imza edilmelerini sağlamak ve uygulamalarını takip etmek, Genel Merkez’in gelen-giden her türlü evrak ile yazışmalarının düzenini sağlamak, önerileri derleyerek MKYK ve MYK gündemlerini hazırlamak ve üyelere dağıtmak, Partinin sağlam bir arşive sahip olmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu çerçevede; a. Genel Başkan ve ilgili birimlerle istişareli şekilde MKYK ve MYK toplantı gündemlerini hazırlamak, üyelere ulaştırmak, toplantının gerekli kıldığı hazırlık çalışmalarını yapmak, toplantı tutanaklarını düzenlemek, b. Partimizin karar organları tarafından karara bağlanan konularla ilgili karar metinlerini hazırlamak, bu kararların imzalanmasını, karar defterine işlenmesini ve uygulanmak üzere ilgili birim ve mercilere ulaştırılmasını sağlamak, c. Grup üyeleriyle yapılan istişare ve değerlendirme toplantısı gibi toplantıların gündem yazışma ve organizasyon işlemlerini, ilgili birim başkanlıkları ile birlikte gerçekleştirmek, d. Genel Merkeze gönderilen evrakın, istek, şikayet ve öneriler içeren yazılı başvuruların tasnifini yaparak, zamanında ilgili birimlere intikalini sağlamak, e. Partinin bütün resmi ve iç yazışmalarının, Genel Sekreterliğin gözetim ve denetiminde olan “genel evrak” kaydına alınarak yapılmasını sağlamak, f. Partinin doküman ve arşivinin tertipli, düzenli ve sistematik bir şekilde oluşturulmasını sağlamak, AR-GE ve diğer ilgili birim başkanlıkları ile birlikte “Bilgi İşlem Merkezi” ni oluşturmak ve güncelliğini sağlamak, g. Teşkilata duyurulması gerekli MKYK ve MYK kararlarının, ilgili birim başkanlığı ile koordine içinde teşkilata duyurulmasını sağlamak, h. Birim başkanlıklarının görev alanları dışında kalıp da MKYK tarafından görüşülüp karara bağlanması gereken konu ve taleplerle ilgili MYK görüşünü belirten raporların hazırlanmasını ve konunun MKYK gündemine alınmasını sağlamak, i. Davacı veya davalı olarak her tür yargı merciinde, özel veya resmi daire kurum ve kuruluşlarda, gerçek kişiler ile özel veya resmi tüzel kişiliklerle olan ilişkilerde Genel Başkan adına bizzat veya vekille partiyi temsil etmek, faaliyetleri ile Genel Başkan ve MYK tarafından verilecek görevleri icra eder.
-
-
-
Dördüncü Kısım - Teşkilat Kademeleri
-
Birinci Bölüm - Sandık Yönetim Kurulu (Tüzük md. 19)
-
Sandık Yönetim Kurulunun Oluşturulması
Madde 30
-
Sandık Yönetim Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları
Madde 31
-
Parti Müşahitleri ve Resmî Sandık Kurulu Üyelerinin Belirlenmesi
Madde 32
-
-
İkinci Bölüm - Köy ve Mahalle Teşkilatı (Tüzük md. 19)
-
Köy/Mahalle Teşkilatı
Madde 33
-
Sorumlulukları
Madde 34
-
-
Üçüncü Bölüm - Belde Teşkilatı (2820 SPK md. 7/1, 20 ve Tüzük md. 21-27)
-
Belde Teşkilatı
Madde 35
-
Belde Yönetim Kurulu (Tüzük md. 25)
Madde 36
-
Belde Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 26/5)
Madde 37
-
Belde Yürütme Kurulu (Tüzük md. 27)
Madde 38
-
Belde Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 27/4)
Madde 39
-
-
Dördüncü Bölüm - İlçe Teşkilatı (2820 SPK md. 20, 21 ve Tüzük md. 28-33, 55)
-
İlçe Teşkilatı
Madde 40
-
İlçe Yönetim Kurulu (Tüzük md. 32)
Madde 41
-
İlçe Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 55)
Madde 42
-
İlçe Yürütme Kurulu (Tüzük md. 33)
Madde 43
-
İlçe Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 33)
Madde 44
-
-
Beşinci Bölüm - İl Teşkilatı (2820 SPK md. 19-21,Tüzük md. 34-38, 55)
-
İl Teşkilatı
Madde 45
-
İl Yönetim Kurulu
Madde 46
-
İl Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 55)
Madde 47
-
İl Yürütme Kurulu (Tüzük md. 38)
Madde 48
-
İl Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 49
-
-
Altıncı Bölüm - İl, İlçe ve Belde Teşkilatlarına İlişkin Ortak Hükümler
-
Kademe Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeliklerinin Sona Ermesi (Tüzük md. 56, 57)
Madde 50
-
Kısmi Boşalmalarda Yapılacak İşlemler
Madde 51
-
Yönetim Kurulunun Münfesih Hâle Gelmesi
Madde 52
-
Yönetim Kurulunun Münfesih Hâle Gelmesi Durumunda Yapılacak İşlem
Madde 53
-
Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine İşten El Çektirme Nedenleri (Tüzük md. 58)
Madde 54
-
İşten El Çektirmenin Usul ve Esasları (Tüzük md. 59)
Madde 55
-
İşten El Çektirme Sonrasında Yapılacak İşlemler (Tüzük md. 59.5, 60)
Madde 56
-
-
Yedinci Bölüm - Genel Merkez Teşkilatı (2820 SPK md. 13)
-
Genel Merkez Teşkilatı (SPK md. 13)
Madde 57
-
Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) Oluşumu ve Çalışma Esasları (Tüzük md. 73)
Madde 58
-
Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 74)
Madde 59
-
Genel Başkan (2820 SPK md. 15, Tüzük md. 75,76)
Madde 60
-
Genel Başkanın Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 77)
Madde 61
-
Merkez Yürütme Kurulunun Oluşumu (MYK) (Tüzük md. 79)
Madde 62
-
Merkez Yürütme Kurulunun Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 80)
Madde 63
-
Genel Başkan Yardımcıları Arasında İş Bölümü (Tüzük md. 81)
Madde 64
-
Genel Başkan Yardımcılarının Görev ve Yetkileri (Tüzük md. 82)
Madde 65
-
-
Sekizinci Bölüm - Kadın ve Gençlik Kolları
-
Kadın ve Gençlik Kollarının Organları ve Üye Sayıları
Madde 66
-
Ana Kademe ve Yan Kuruluşlar Arasındaki İlişkilere Dair Temel İlkeler
Madde 67
-
Kadın ve Gençlik Kolları Kademe Başkanı, Yönetim ve Yürütme Kurullarının Görev ve Yetkileri
Madde 68
-
-
-
-
TBMM Grup İç Yönetmeliği
-
Birinci Bölüm - Kuruluş, Başkanlık,Toplantıya Katılabilecekler
-
Grubun Kuruluşu
Madde 1
Adalet ve Kalkınma Partisine mensup Milletvekilleri, Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubunu teşkil ederler. Türkiye Büyük Millet Meclisi içindeki her türlü parti faaliyeti ve çalışma- larında Adalet ve Kalkınma Partisinin yetkili organı Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grubudur. Grubun bu faaliyet ve çalışmalarında; Parti, Tüzük ve Prog- ramı, Büyük Kongrenin genel nitelikteki bağlayıcı kararları ve bu iç yönetmelik hüküm ve esasları çerçevesinde hareket edilir.Parti Grubunun ilk kuruluşunda ve her yasama dönemi başında, Grup İç Yönetmeliği ile Gruba mensup milletvekillerinin adı, soyadı ve seçim çevrelerini gösterir liste TBMM Başkanlığına verilir. Sonradan meydana gelecek değişiklikler de en kısa zamanda TBMM Başkanlığına yazı ile bildirilir.
-
Kısaltmalar
Madde 2
Bu yönetmelikte: a) Türkiye Büyük Millet Meclisi kısaca (TBMM) b) Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu kısaca (Parti Grubu) c) Adalet ve Kalkınma Partisi kısaca (Parti) d) Adalet ve Kalkınma Partisine mensup olanlar kısaca (Partili) olarak zikredilmiştir.
-
Parti Grubunun Organları
Madde 3
Parti Grubunun başlıca organları şunlardır: a) Grup Genel Kurulu b) Grup Başkanı c) Grup Başkan Vekilleri d) Grup Yönetim Kurulu e) Grup Denetçileri f) Grup Disiplin Kurulu
-
Grup Genel Kurulu
Madde 4
-
Grup Başkanlığı
Madde 5
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Milletvekili ise, Parti Grubunun da başkanıdır. Parti Genel Başkanı milletvekili değilse, Grup Genel Kurulu Partili milletvekilleri arasından, grup üye tamsayısının salt çoğunluğu ile bir Grup Başkanı seçer. Grup Başkanı dönem başında iki yıl için seçilir. İki yıl sonra seçilecek Grup Başkanının görev süresi dönem sonuna kadardır. (Değişik: 01.10.2008) Herhangi bir şekilde Grup başkanlığında bir boşalma olursa, yeni seçilen Grup Başkanı eskisinin görev süresini tamamlar. Grup Başkanı seçimi, en yaşlı üyenin başkanlığında ve en genç iki üyenin katipliğinde yapılır. İlk iki oylamada sonuç alınamazsa, üçüncü oylamada en çok oyu alan iki aday arasında oylama yapılır. En çok oyu alan seçilmiş olur. Ayrıca her yasama döneminde beş Grup Başkanvekili seçilir. Grup Baş- kanvekilleri için bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki yıl, ikinci devre seçilenlerin görev süreleri ise dönem sonuna kadardır. İkinci devre seçimlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinin tatilde olduğu döneme rastlaması halinde, yenisi seçilinceye kadar eskisi görevine devam eder. Ancak, ara seçimle seçilenlerin görev süresi, yerine seçildikleri Grup Başkan Vekilinin kalan süresi kadardır. (Değişik: 01.10.2008). İlk iki oylamada sonuç alınamazsa, üçüncü oylamada en çok oyu alan beş aday seçilmiş olur. Başkanlık Divanında grubun en genç iki üyesi bulunur.
-
Grup Başkanının Görev ve Yetkileri
Madde 6
a) Grup Başkanı, Parti Grubu ve Grup organları ile Parti Genel- Merkezi organlarının, Parti Tüzüğü ve bu İç Yönetmelik çerçevesinde düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlar. b) Grubun doğal sözcüsüdür, ancak gerektiğinde belli konular için sözcü görevlendirebilir. c) Grup Başkanı yasama çalışmaları ile ilgili olarak Partili milletvekillerine gerekli gördüğü görevleri verebilir. d) Gerekli gördüğünde Grup Genel Kurulu ve Grup Yönetim Kurulu toplan- tılarına başkanlık eder.
-
Grup Başkan Vekillerinin Görev ve Yetkileri
Madde 7
a) Grup Başkanına yardımcılık ve vekalet ederler. b) Grup Başkan Vekilleri TBMM içinde ve dışında grubun tabii sözcüleridir. c) Grup Başkan Vekilleri Grup Yönetim Kurulu Üyeleri değildir. Ancak Genel Başkanın Grup Yönetim Kuruluna başkanlık etmediği zaman, vekaleten bir Grup Başkan Vekili Genel Başkan adına Grup Toplantısını yönetir. d) Grup Başkan Vekilleri arasındaki görev bölümü Grup Başkanı tarafından yapılır, Grup Genel Kuruluna sırası ile başkanlık ederler.
-
Milletvekili Olmayanların Grup Toplantısına Katılmaları
Madde 8
Grup Toplantısına katılma ve söz alma hakkı esas itibariyle Partili milletvekillerine aittir. Ancak milletvekili olmayan Parti Genel Başkanı, Genel Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter, Genel Sayman ve Partili bakanlar ile Genel Başkanın gerekli gördüğü hallerde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri de Parti Grubunun Genel Kurul ve Yönetim Kurulu top- lantılarına katılabilirler. Bu durumdakilerin toplantılarda söz hakları vardır. Ancak oy kullanamazlar. Partili TBMM Başkan ve Başkan Vekilleri Parti Grubunun faaliyetlerine ka- tılamazlar. Milletvekili adayı olmaya yönelik faaliyetler bu kapsamda değerlen- dirilmez.
-
-
İkinci Bölüm - Grup Genel Kurulunun Çalışma Yöntemi
-
Toplantılar
Madde 9
a) Grup Genel Kurulu TBMM toplantı halinde iken haftada bir kere, Grup Yönetim Kurulunca tespit edilen gün ve saatte olağan toplantısını yapar. Ayrıca olağan toplantı dışında Genel Başkanın, Grup Başkanının veya Grup Başkan Vekillerinden birinin veya Grup üyelerinin en az 1/5 milletvekilinin yazılı isteği ile de Grup Genel Kurulu toplanır. b)TBMM’nin yasama faaliyetlerine ara verme veya tatilde bulunduğu du- rumlardada (a) fıkrasının 2. paragrafında vuku bulan davet ve istek üzerine Grup Genel Kurulu olağanüstü toplanır. Olağanüstü toplantılarda sadece grubu top- lantıya çağıranların belirlediği gündem görüşülür. c) Olağanüstü Grup Toplantıları uygun vasıtalarla ve mümkün olursa yazılı ve sözlü yayın organlarında en az bir gün önceden ilan olunur.
-
Grup Genel Kurulunda Başkanlık Divanı Teşkili
Madde 10
Grup Genel Kurulu Toplantılarına Grup Başkanı veya Başkan Vekillerinden birisi sıra ile başkanlık eder. Sırası gelenin mazereti halinde diğer Başkan Vekili başkanlık görevini üstlenir.Grup Yönetim Kurulu üyeleri arasından sıra ile belirlenen üç kişi Başkanlık Divanında üye sıfatı ile yer alır. Bunların sırası ve süresi Grup Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Sırası gelenin mazereti halinde sonraki üye görevi üstlenir.
-
Toplantı ve Karar Yeter Sayısı
Madde 11
a) Grup Genel Kurulu, grup üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. b) TBMM’nin Genel Kurul Toplantıları sırasında yapılması zorunlu olan Grup Genel Kurulu, Grup Başkanı veya Başkan Vekilinin takdiri ile mevcut üyelerle gerçekleştirilebilir. c) Aksi belirtilmemiş hallerde Grup Genel Kurulu toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. d) Grup Genel Kurul Toplantısında toplantı yeter sayısının bulunmaması durumunda toplantı; Divan Başkanı tarafından, takip eden olağan toplantıdan evvelki bir tarihe ertelenebilir. Ertelemeye rağmen çoğunluk sağlanmazsa toplantı yapılamaz.
-
Görüşmelerin Gizliliği
Madde 12
Grup Genel Kurulu,Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu Top- lantılarında görüşmeler gizli yapılır. Bu toplantılar Genel Kurulun kararıyla açık olarak da yapılabilir.
-
Tutanaklar
Madde 13
-
Karar Defteri
Madde 14
Grup Genel Kurulu, Yönetim ve Disiplin Kurulları Toplantıla- rında alınan kararlar, her kurul için ayrı ayrı tutulacak Karar Defterine tarih ve numara sırasına göre yazılır, tutanaklar hakkındaki gizlilik hükümleri bu defterler için de geçerlidir.
-
Görüşme Konuları
Madde 15
Grup Genel Kurulunda, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun hükümleri saklı kalmak üzere, Parti grubunun yetkisi dahilinde olan ve Genel Başkan, Grup Başkanı veya Grup Başkan Vekilleri, Grup Yönetim Kurulu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, partili Başbakan ile bakanlar tarafından teklif edilen konular ve bu iç yönetmelik gereğince gündeme alınması gereken diğer hususlar görüşülür ve karara bağlanır.
-
Gündem
Madde 16
Grup Genel Kurulu Toplantılarında hazırlanan gündem en az bir gün önce üyelere dağıtılır. Acele hallerde ve TBMM Toplantıları esnasında yapılan Grup Genel Kurulu Toplantılarında bu hüküm uygulanmaz. Bu durumda gündem, toplantının başın- da grup üyelerine duyurulur. Herhangi bir konunun gündeme alınmasını isteyen grup üyesi bir önerge ile Yönetim Kuruluna başvurur. Yönetim Kurulu uygun görürse bu önergeyi gele- cek toplantının gündemine alır. Uygun görmezse ve önerge sahibi itiraz ederse, gelecek toplantıda önerge gündem dışı olarak Genel Kurula sunulur ve Genel Kurul önergenin gündeme alınıp alınmaması konusunda karar verir. Genel Ku- rulun, önergenin gündeme alınmasına karar vermesi durumunda önerge bir sonraki toplantı gündemine alınır.
-
Görüşme Yöntemi
Madde 17
Grup görüşmelerinde konuşma, başkandan söz alma biçi- minde olur. Söz alanların isimleri toplantının başında okunur. Genel Başkan, Grup Başkanı, Grup Başkan Vekilleri, Genel Başkan Yardımcıları, Genel Sekre- ter, partili Başbakan ve Bakanlar Kurulu Üyeleri, Grup Yönetim Kurulu Sözcüsü ve ayrıca görüşülen konu Grup Komisyonlarının birinin raporu ise, o komisyo- nun başkanı ve sözcüsü zaman sınırlamasına tâbi olmaksızın söz alabilir. Ancak son söz her halükârda grup üyesinindir.
-
Gündem Dışı Konuşmalar
Madde 18
Gündem dışı konuşmalarda söz verip vermemek, söz sırası ve süresi o toplantıyı yöneten başkanın takdirine bağlıdır. Partili hükümet adına, Partili Başbakan veya bakanlardan biri tarafından veya bir karma hükümete dahil bulunan, Partili bakanlar adına bir bakan tarafından veya bir Partili bakan tarafından veya Grup Yönetim Kurulu veya Merkez Karar ve Merkez Yürütme Kurulu adına bu kurulların bir üyesi tarafından, Genel Başkan veya Genel Başkan yardımcıları tarafından yapılacak olan gündem dışı konuşmalar yukarıda yer alan sınırlamalara tâbi olmaz ve diğer gündem dışı konuşmalardan önce yapılır.
-
Gündem ve Usûl Hakkında Söz
Madde 19
Gündem hakkında söz istekleri ile görüşmeye gerek olmadı- ğı veya iç yönetmelik hükümlerine uymaya davet ile takdim veya tehir talepleri öncelikle dikkate alınır. Böyle bir teklif yapıldığı takdirde en fazla aleyhte iki ve lehte iki grup üyesine beşer dakikayı geçmemek üzere söz verilir. Başkan konuyu Genel Kurulun oyuna sunup sunmamaya karar verir.
-
Grupta Söz Serbestliği
Madde 20
Grup Toplantılarında grup üyeleri, görüşme konuları üzerinde- ki söz ve oylarında tamamen serbest olup, fikirlerini kayıtsız şartsız söyleyebi- lirler. Bir konunun görüşülmesinde en az üç grup üyesi konuşmadıkça yeterlik önergesi oylanamaz. Yeterlik önergesi oylanmadan önce okunur ve istedikleri takdirde 17. maddede belirtilenlere söz verilir. Daha sonra yeterlik önergesinin aleyhinde konuşmak isteyen bir üyeye söz verilir. Önergenin oylanması ancak bundan sonra yapılabilir.
-
Seçim Yöntemleri
Madde 21
Grup Genel Kurulunda seçimler gizli oyla yapılır. (Değişik: 6 Mayıs 2003) Herhangi bir konuda seçim yapılacağı en az iki gün önceden üyelere duyurulur. Toplantı yılı başında yapılacak Grup Başkanlığı, Grup Başkan Vekillikleri, Grup Yönetim ve Disiplin Kurulları üyelikleri seçimleri için bu hüküm uygulanmaz. Oy pusulalarına fazla yazılı isimler alttan itibaren sayılarak iptal edilir, eksik yazılmış oy pusulaları ise tamamen iptal edilir. Seçimlerde adaylar önceden belirlenir. Talep gelirse adaylar tanıtılır. Tanıt- ma işini aday olanlar veya diğerleri yapabilir. Başkalarının aday göstermesi duru- munda, aday gösterilen itiraz etmedikçe adaylığı kabul etmiş sayılır. Aday gös- terilenlerin isimleri üyelerin görebileceği bir yere yazılarak asılır. Seçimyapılacak toplantıda kullanılacak oy pusulaları, Grup Başkanlığı mührü ile mühürlenerek üzerine oy verilecek kişilerin adları yazılır ve divan üyeleri tarafından zarflara koyularak dağıtılır. Başkanlık Divanı isim sırasına göre üyelerinin oy kullanmasını sağlar. Oy verme işleminin bittiğini tebliğ ederek daha önce ad çekmek suretiyle tespit ettiği üç üyeden oluşan tasnif komisyonunu göreve davet eder, komisyonca oyların tasnifi ve sayımı yapılır. Yapılacak seçimlerde eşit oy çıkması halinde sonuç alınıncaya kadar oylama tekrarlanır.
-
Oylama Yöntemleri
Madde 22
Grup Genel Kurulunda, milletvekillerini bağlayıcı nitelikteki konulara ilişkin kararların oylamaları gizli oyla yapılır. Diğer kararlar işaret oyu ile alınır. Ancak 10 üye tarafından yazılı olarak istenirse açık oya başvurulur. 20 üye tarafından yazılı olarak istenirse gizli oylama yapılır.
-
Grup Görüşmelerinin Düzeni
Madde 23
Grup Genel Kurulunda söz kesmek, sükûneti bozmak ve ka- rışıklık çıkarmak yasaktır. Bu yasaklara uymayan üyeye Başkan ikazda bulunur. Bir defa ikaz edilen grup üyesi açıklamada bulunmak isterse toplantı sonunda kendisine söz verilir. Kürsüde konuşan üyenin sözü başkan tarafından ancak iç yönetmeliğe uymaya ve konudan ayrılmamaya davet için kesilebilir. Bir toplantıda iki defa ikaz edilen grup üyesinin o birleşimin sonuna kadar söz söylemekten yasaklanmasına, başkanın teklifi üzerine Genel Kurulun görüşmesiz işaret oyu ile karar verilir. Aynı toplantıda iki defa ikaz edildiği halde hareketlerden vazgeçmemek, Grup Genel Kurulunda gürültüye sebep olmak ve grup üyelerini tahkir, tezyif ve tehdit etmek gibi durumlarda bu fiili işleyen üye, başkanın önerisi ile görüşmesiz olarak işaret oyu ile Genel Kurulca toplantıyı terk etmeye davet olunabilir. Oylamaya geçilmeden önce ilgili üye bizzat veya bir başkası vasıtasıyla açıklamada bulunmak isterse açıklamasına izin verilir.
-
-
Üçüncü Bölüm - Grup Üyelerinin Yükümlülükleri
-
Devam Mecburiyeti
MADDE 24
Partili TBMM Üyeleri, Meclis ve Grup Genel Kurullarının, seçildikleri Meclis Komisyonlarının ve bu komisyonların Partili üyelerinden kurulu komisyon gruplarının çalışmalarına ve Grup Yönetim Kurulunca görevlendirildik- leri Grup Komisyonlarının toplantılarına devam etmek zorundadır. Yönetim Kurulu, grup üyelerini Meclis Genel Kurulunun ve Komisyonların belli toplantılarına katılmaya mecbur tutabilir ve bu kararlarını üyelere uygun şekilde duyurur. Bu takdirde ilgili üye, katılması mecburi kılınan toplantıya geçerli bir mazereti bulunmadığı sürece katılmak zorundadır. Yukarıda belirtilen toplantılar için Grup Yönetim Kurulunca düzenli kayıt tutulur. Partili üyelerin devam durumu takip edilir ve bu kayıtlar her Grup Toplan- tısının başında açıklanır. Bu kayıtlara karşı, açıklanışından sonraki 7 gün içinde yapılacak itirazlar, Grup Yönetim Kurulunda sonuçlandırıldıktan sonra devam et- meyenlerin kesin listeleri oluşturulur. 1. ve 2. fıkradaki toplantıların her birine özürsüz olarak ayda 3 defa veya bir yasama yılında 12 defa katılmayan üyeye Grup Yönetim Kurulunca yazılı uyarı yapılır ve bu uyarı seçim çevresinde duyurulmak üzere Parti Merkez Karar ve Yö- netim Kuruluna bildirilir. Bu uyarı gerektiğinde basına da açıklanabilir. Bu uyarıla- ra rağmen mazeretsiz devamsızlıkta ısrar eden üyeler bu yönetmelik hükümleri gereğince Grup Disiplin Kuruluna sevk edilir.
-
Grup Disiplini
MADDE 25
Grup üyeleri,Meclis toplantı halinde iken özürlü olarak 3 günden fazla ayrılacak iseler Grup Başkan Vekillerine bilgi verirler. Üyeler bilgi vermeksizin Meclis Başkanlığından izin talep edemezler. Hükümetteki, parti ka- demesindeki veya gruptaki görevi sebebiyle devam mecburiyetine uymayanlar bu madde hükümlerine tâbi değillerdir.
-
Söz ve Oy Disiplini
MADDE 26
Grup üyeleri, Meclis Genel Kurulunda ve Komisyonlardaki görüşme ve oylamalarda; Parti Programını, Büyük Kongrenin genel nitelikte- ki bağlayıcı kararlarını, Grubun bağlayıcı kararlarını yürütmek, bunlara uymak ve bunları desteklemek mecburiyetinde oldukları gibi Meclis Genel Kurulu ve Komisyonlarında yapılacak seçimlerde de grup adına gösterilecek adayları des- teklemekle yükümlüdürler. Grup üyeleri, Grubun Genel Kurul toplantıları dışında Parti Tüzüğüne, Programına, Büyük Kongrenin genel nitelikteki bağlayıcı ka- rarlarına ve Grubun yetkili organlarının bağlayıcı kararlarına uyulmamasını teşvik edici beyan, yayın ve hareketlerde bulunamazlar. Meclisteki görüşmelerde Grup Başkanı, Başkan Vekilleri veya Grup Yönetim Kurulunca sözcülük görevi verilmiş kişilerden başkası grup adına konuşamaz. Üyeler, Meclis Genel Kurulu ve Komisyonlarda Grup Genel Kurulunu bağlayıcı kararları yönünde oy kullanmak ve Genel Kurul Toplantısına katılmak zorundadır. Grup Genel Kurulunca alınan kararlar Partili hükümet ve Partili Başbakan ve bakanlar tarafından savunulur ve yürütülmesine çalışılır.
-
Bağlayıcı Grup Kararlarına Uyma Mecburiyeti
MADDE 27
Grup Genel Kurulunun bağlayıcı kararlarının alındığı toplan- tıda hazır bulunmama veya alınan karardan haberdar olmama halleri, bağlayıcı grup kararına uymamanın özrü olamaz.
-
Kanun ve İçtüzük Teklifi Verilmesinde ve Gündem Dışı Konuşmalarda Disiplin
MADDE 28
Grup üyeleri TBMM Başkanlığına vermek istedikleri Kanun Tekliflerini, gerekçesi ile birlikte Grup Başkanlığına yazı ile bildirirler. Bu teklifler ayrı bir deftere kaydedilir ve bir sayı alır. Başkanlık bu Kanun Tekliflerini Grup Yönetim Kuruluna sunar. Grup Yönetim Kurulu, Kanun Teklifi hakkında Grup Baş- kanlığına iletildiği tarihten itibaren en çok 15 gün içinde bir karar vererek bu kararını yazı ile ilgili üyeye bildirir. Aksi takdirde teklif sahibi üye Kanun Teklifini doğrudan doğruya TBMM Başkanlığına verebilir. Grup Yönetim Kurulu, Kanun Teklifinin partiye veya gruba zararı olacağı, parti veya grubun bu konudaki bağ- layıcı karar ve tebliğlerine aykırı düşeceği gerekçesiyle TBMM Başkanlığına ve- rilmesinin uygun olmayacağı mütalâasında bulunabilir. Bu takdirde keyfiyetin kendine yazı ile bildirilmesini takip eden bir hafta içinde teklif sahibinin, yazı ile itiraz hakkı vardır. İtiraz, Grup Genel Kurulunun ilk toplantısında gündeme alınır ve konu hakkında kesin karar verilir. Üyelerin Grup Başkanlığına verecekleri Ka- nun Teklifleri Grup Başkanlığının onayı alınmadan basına da açıklanamaz. Meclis Genel Kurullarında ve Komisyonlarında, Kanun Tasarı ve Tekliflerinin görüşülmesi esnasında, grup üyelerince verilecek önergeler bahis konusu ol- duğunda, oturum esnasında ortaya çıkan acele hallerde, o konuda grubun bağ- layıcı kararı varsa önerge sahibi önergesini vermeden önce, görüşme konusu üzerinde grubun sözcülüğünü yapan üye ile, ayrı bir Grup Sözcüsü yoksa Grup Başkanı veya Başkan Vekillerinden birisi ve Komisyon oturumunda da Komis- yon Başkanı ile görüşür. Muvafakat edilmediği takdirde bahis konusu önerge o oturumda verilmez. TBMM İçtüzüğü Teklifleri ve Grup üyelerinin TBMM’de yapacakları gün- dem dışı konuşmalarda da bu madde hükümleri uygulanır.
-
TBMM’de Genel Görüşme, Meclis Araştırması Açılmasında Disiplin
MADDE 29
Grup üyelerinin Mecliste Genel Görüşme açılmasına dair talepleri hakkında, Kanun Teklifleri ile ilgili 28. madde hükümleri uygulanır. Grup üyelerinin Mecliste belli bir konuda Araştırma Komisyonu kurulmasına dair önergeleri hakkında 1. fıkra hükümleri uygulanır.
-
TBMM’de Soru ve Benzeri Önergeler Hakkında Disiplin
MADDE 30
Meclise verilecek Soru Önergeleri ile bu iç yönetmelikte ayrıca düzenlenmeyen diğer önergeler için önerge sahibi, Grup Başkanına veya Başkan Vekillerine danışır. Grup Başkanı veya Başkan Vekillerinin uygun bul- maması halinde önerge sahiplerinin bu karara karşı Grup Genel Kuruluna itiraz hakkı vardır. Önerge sahibinin itirazı Yönetim Kurulunda görüşüldükten sonra, ilk Grup Toplantysının Gündemine alınır ve Grup Genel Kurulunun alacağı karara göre hareket edilir. Bu konularda önerge sahiplerinden bir kişi ile grup yöneti- minden bir kişi dinlendikten sonra karar verilir. Grup Başkanı veya Vekilleri öner- ge hakkındaki görüşlerini bir hafta içinde bildirmemeleri halinde, önerge sahibi önergesini TBMM Başkanlığına verebilir.
-
Sair Konularda Disiplin
MADDE 31
Anayasanın ve diğer kanunların TBMM Genel Kuruluna verdiği yetkilere ilişkin diğer konularda, 28. maddedeki usul ve esaslara uyulması kaydıyla Parti Grup Genel Kurulu yetkilidir.
-
Gensoru ve Güvenoyunda Disiplin
MADDE 32
Anayasanın 99. maddesi uyarınca Gensoru Önergesi verilmesi, Gensoru Açılması ve Güven Oylaması hakkında görüşme yapılması ve bu hususlarda bağlayıcı karar alınması yetkisi Grup Genel Kuruluna aittir. Partili milletvekilleri tarafından Hükümet veya bir bakan hakkında Gensoru açılması için verilecek önergeler Grup Yönetim Kurulunca Genel Kurul gündemine alınır. Bu konuda Yönetim Kurulunun görüşü alındıktan sonra Grup Genel Kurulunca verilecek karar kesindir.
-
SeçimlerinYenilenmesi ve Dönemin Uzatılmasında Disiplin
MADDE 33
Anayasanın 77. maddesi gereğince seçimlerin yenilenmesi veya 78. maddesi uyarınca seçimlerin 1 yıl geriye bırakılması konularında, TBMM tarafından alınacak kararlar hakkında 32. madde hükümleri uygulanır. Ancak bu konularda Grup Genel Kurulu, Merkez Yürütme Kurulunun uygun gö- rüşünü almadan bir karar veremez.
-
Birlikte Oturma Disiplini
MADDE 34
Grup üyeleri TBMM toplantılarında toplu halde birlikte otu- rurlar. Grup Başkanı, Grup Başkan Vekilleri, Grup Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter, Meclis Genel Kurulunda görüşme, da- nışma kolaylığı sağlayacak şekilde, Grup Yönetim Kurulunca kendilerine ayrılan yerlerde otururlar.
-
-
Dördüncü Bölüm - Grup ve Hükümet İlişkileri
-
Hükümet Kurma ve Hükümete Katılmadaki Disiplin
MADDE 35
Partili Bakanlar Kurulu veya Partili Başbakan veya bakanlar, Parti Meclis Grubunun güvenine dayanırlar. Hükümet kurmakla veya bu amaç- la çalışmalarda bulunmakla görevlendirilen parti üyesi, bu konuda çalışmaya başlamadan önce Grup Genel Kurulunun görüşünü almak zorundadır. Hükümet kurmaya ve koalisyonlara katılmaya veya hükümetten ya da koalisyonlardan ay- rılmaya karar verme yetkisi, Parti Meclis Grubunun görüşü de alınmak kaydıyla Merkez Yönetim Kuruluna aittir. Partili Başbakan veya koalisyon ortağı parti Başkanı, beraber çalışacağı bakanları seçmekte serbesttir. Partili Başbakan yoksa partili bakanlar, Hükü- met Programı TBMM’de okunmadan önce bu programı Grup Genel Kuruluna sunarlar. Görüşmeden sonra oylama yapılır. Grup, Hükümet Programını uygun bulmadığı takdirde Partili Başbakan ve Partili bakanlar, Anayasanın 113. mad- desi uyarınca Millet Meclisinde güvenoyuna başvurulmadan önce hükümetten çekilirler. Koalisyon hükümetinde yer alan parti üyeleri, Grup Genel Kurulunun kararı ile Bakanlar Kurulundan toplu olarak çekilmeye davet edilirlerse bu talebe uymak zorundadırlar. Bu konudaki görüşme Grup Genel Kurulunca yapılır.
-
Grupta Güven İsteme
MADDE 36
Partili hükümet veya Partili Başbakan ya da bakanlar tarafın- dan herhangi bir mesele üzerinde Grup Genel Kurulunda güvenoyu görüşmesi açılması istenirse bu talep ilk toplantıda ele alınır. Güvenoyu görüşmesi sıra- sında Partili Başbakan tarafından partili bakanlar adına veya teker teker Partili bakanlar tarafından yapılan açıklama üzerine toplantının sonunda açık oylama yapılır. Açıklamaların tatmin edici olmadığı yönünde grubun üye tam sayısının salt çoğunluğu ile verilecek karar, güvensizlik oyu sayılır. Gruptan güvenoyu alamayan Partili hükümet, Partili Başbakan, Partili bakanlar veya Partili bakan derhal çekilmek zorundadır. Güvensizlik oyunun verilmemesi sonucu güvenoyu verildiği anlamına gelir.
-
Grupta Gensoru
MADDE 37
Partili milletvekillerinin 1/5’i tarafından Partili bakanlar kurulu, Partili Başbakan veya Partili bakanlar veya bir bakan hakkında Gensoru görüşmesi açılması gruptan istenebilir. Bu talep Grup Genel Kurulunun ilk oturumunun gündemine alınır ve görüşülür. Bu görüşmede önergedeki birinci imza sahibi milletvekili ile hükümet veya Partili bakanlar adına bir bakan veya ilgili bakandan başkası konuşamaz. Görüşmeden hemen sonra oylama yapılır. Gensoru açılmasına karar verilirse önerge grubun 2 gün sonraki birleşiminin gündemine alınır ve görüşülünceye kadar gündemde kalır. Gensoru görüşmesi sırasında Partili Başbakan, Partili bakanlar adına bir bakan veya ilgili Partili bakan tarafından gerekçeli güvenoyu isteminde bulunmamış veya milletvekilleri ta- rafından gerekçeli güvensizlik önergeleri verilmemiş ise görüşmenin sonunda başkanlık Partili Başbakana, bakanlara ve ilgili partili bakana grubun güveninin bildirildiğini söyleyerek görüşmeleri kapatır. Gensoru görüşmesi sırasında Partili Başbakan, Partili bakanlar adına hare- ket eden bir bakan veya ilgili bakan tarafından gerekçeli güvenoyu isteminde bulunulmuşsa, bu istem güvensizlik önergeleri dikkate alınmaksızın derhal oy- lanır. Güvensizlik oyu grup üye tam sayısının salt çoğunluğu ile verilir. Oylama sırasında toplantı yeter sayısı yoksa bu, güvenoyu verildiği anlamına gelir. Güvenoyu alamayan Partili hükümet, Partili bakanlar veya ilgili Partili bakan derhal çekilmek zorundadır.
-
Grupta Hükümetle Genel Görüşme
MADDE 38
Grup üyelerinin 1/5’i Grup Genel Kurulunda, herhangi bir konu üzerinde Genel Görüşme açılmasını isteyebilirler. Bu istek derhal grup Üyelerine duyurulur. Bir sonraki toplantının gündemine alınır. Genel Görüşme açılması, Grup Genel Kurulunun bu önergeyi kabul etmesine bağlıdır. Bu konu- da sadece önergedeki birinci imza sahibi veya onun göstereceği bir diğer imza sahibi Grup Yönetim Kurulu ve Partili hükümet veya Partili bakanlar adına bir bakandan başkası konuşamaz. Önergenin kabul edilmesi durumunda, Genel Görüşme Önergesi bir sonraki toplantının gündemine alınır. Acele durumlarda Partili Başbakanın veya Partili ilgili bakanların kabulü veya Grup Genel Kurulunun kararı ile Genel Görüşmeye derhal başlanabilir. Genel Görüşmede ilgili bütün Partili bakanlar hazır bulunur. Grupta, hükümetten sorulan bir Sözlü Sorunun Genel Görüşmeye çevrilmesi, grup üyelerinin 1/10’unun istemi üzerine Grup Genel Kurulunun kararına bağlıdır. Tasvip halinde Genel Görüşme bir sonraki gö- rüşmenin gündemine alınır. Partili hükümet, Başbakan veya bakanlar bir konuda Grup Genel Kuruluna açıklama yapmak isterlerse bu istek gündem dışı olarak yerine getirilir. Yapılacak açıklamadan sonra Genel Görüşme bir sonraki toplantıda kendiliğinden açılır. Hükümetin gündem dışı olarak veya Genel Görüşme esnasında ya da Yönetim Kurulunda aynı şekilde yaptığı açıklamalar üzerine hükümet veya Parti politikasının uygun görüldüğüne dair grup kararları alınabilir.
-
Grupta Hükümetten Soru
MADDE 39
Grup üyeleri herhangi bir konu hakkında aydınlanmak için partili bakanlara bir önerge ile sözlü veya yazılı soru sorabilirler. Sorunun söz- lü olarak cevaplanması istenmişse soru Grup Genel Kurulunda cevaplandırılır. Soru üzerinde sadece soruya muhatap olan bakanla soru sahibi en çok ikişer defa konuşabilirler.
-
Grup Yöneticilerine Güvensizlik Yöneltilmesi
MADDE 40
Parti Grubunca seçilmiş Grup Başkanı ile Başkan Vekilleri veya Yönetim Kurulu hakkında güvensizlik önergesi verilerek Genel Kurulda görüşme isteminde bulunulabilir. Bu istem grup üye tam sayısının en az 1/5’i oranında milletvekilinin Grup Başkanlığına vereceği bir önerge ile uygulanır. Gü- vensizlik önergesi, Grup Genel Kurulunun ilk birleşiminde okunur ve gündeme alınması konusunda görüşme açılır. Bu görüşmede önergeyi veren milletve- killerinden biri ile güvensizlik yöneltilenlerden birine söz verilir. Görüşme ta- mamlandıktan sonra önergenin gündeme alınıp alınmaması oylanır. Güvensizlik önergesinin gündeme alınmasına karar verildiğinde konu bir sonraki toplantıda görüşmeye açılır.
-
Grup Yöneticilerinin Güvenoyu İstemi
MADDE 41
Parti Grubunca seçilmiş Grup Başkanı ile Başkan Vekilleri veya Yönetim Kurulu, Grup Genel Kurulundan güvenoyu isteyebilirler. Yönetim Kurulu, güvenoyu istemi konusunda üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verir. Güvenoyu istemi Grup Genel Kurulunun ilk birleşiminde okunur ve gün- deme alınması konusunda görüşme açılır. Bu görüşmede güvenoyu isteminde bulunan Yönetim Kurulu üyelerinden biri ya da Başkan Vekili ile karşı görüşte olan bir milletvekiline söz verilir. Görüşme tamamlandıktan sonra istemin gün- deme alınıp alınmaması oylanır. Güvenoyu isteminin gündeme alınmasına karar verildiğinde konu bir sonraki toplantıda görüşmeye açılır.
-
Ortak Kurallar
MADDE 42
Güvensizlik Önergesi ya da Güvenoyu istemi gündeme alın- dığında görüşme genel hükümlere uyularak yapılır. Görüşmeler tamamlandığın- da oylamaya geçilir. Grup Genel Kurulunda güvensizlik kararı ancak grup üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınır. Bu durumda iç yönetmelikte belirtilen kurallara uyularak seçim yapılır. Yeni seçilenler ayrılanların görev sürelerini ta- mamlarlar. Herhangi bir nedenle çekilen Grup Başkanı, Başkan Vekili, Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulu Üyesi, yerine yenisi seçilinceye kadar görevine de- vam eder.
-
-
Beşinci Bölüm - Grup Yönetim Kurulu
-
Seçim
MADDE 43
Grup Genel Kurulu her yasama dönemi başında bu iç yönet- meliğin 3. maddesinde belirtildiği gibi Başkan ve Başkan Vekillerinin seçimini müteakip 15 üyeden oluşan Grup Yönetim Kurulunu seçer. Ayrıca 5 yedek üye seçilir. Grup Yönetim Kurulu için bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki yıl, ikinci devre seçilenlerin görev süreleri dönem sonuna kadardır. Ancak, ikinci devre seçimlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi- nin tatilde olduğu döneme rastlaması halinde, yenisi seçilinceye kadar eskisi görevine devameder. Seçimler grup iç yönetmeliğinin seçim yöntemlerine iliş- kin maddesine göre yapılır. Grup Yönetim Kurulu üyeliklerinde boşalma olması halinde, aldıkları oy sırasına göre yedekleri Grup Başkanı tarafından davet edilir. Bu suretle Grup Yönetim Kurulu üyesi olan kimse, eski üyenin kalan görev sü- resini tamamlar. (Değişik: 01.10.2008) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Yürütme Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri Grup Yönetim Kurulunda görev alamazlar.
-
Yönetim Kurulunda İş Bölümü
MADDE 44
Yönetim Kurulu, seçimlerden sonraki ilk toplantısında üyeleri arasından bir basın sözcüsü, bir kâtip ve bir muhasip üye seçer. Basın Sözcüsü, Grup Genel Kurulu ve Grup Yönetim Kurulu çalışmalarından bildirilmesi uygun görülenleri basına duyurmakla görevlidir. Kâtip Üye, Grup Genel Kurulunda Başkanlık Divanı teşkili, tutanakların tu- tulması, karar defterlerinin ayrı ayrı tutulması gibi görevleri ve yazışmalarla ilgili işleri yerine getirir. Muhasip Üye, Grup Bütçe Tasarısını hazırlar, gelirlerin tahsilini sağlar, har- camaları yapar ve muhasebe kayıtları ile ilgili diğer belgeleri düzenler ve saklar. Para tahsili ve harcanması Başkan Vekillerinden birisi ve Muhasip Üyenin ortak imzası ile yapılır.
-
Toplantı ve Karar Yeter Sayısı
MADDE 45
Grup Yönetim Kurulunun toplantı yeter sayısı, Başkan veya Başkan Vekilleri dahil üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarısından bir fazlasıdır.
-
Toplantılar
MADDE 46
TBMM toplantı halinde iken Yönetim Kurulu, belirleyeceği günde haftada en az bir defa toplanır. TBMM’nin ara verme veya tatilde bulun- duğu zamanlarda toplantı gün ve süreleri ayrıca tespit edilir. Yönetim Kurulu Grup Başkanı veya Başkan Vekillerinden her biri ya da Partili Başbakan tarafın- dan her zaman toplantıya çağırılabilir.
-
Grup Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 47
a) Grup Toplantılarının gündemini hazırlar. b) Grup olarak ele alınması uygun görülen konular hakkında grup üyelerine önerge, teklif veya rapor hazırlatır ve yurt içinde bir konuyu incelemek üzere teker teker veya komisyon halinde görev verir ve bu çalışmaları takip eder. c) Grup üyelerince Grup Yönetim Kuruluna yönelik sözlü ve yazılı soruları cevaplandırır. d) Grubun bütçesini ve kesin hesabını düzenleyip Genel Kurulun onayına sunar ve kabul edilen bütçeyi uygular. e) Yasama çalışmaları kapsamında parti ve grubun amaç ve menfaatine uygun gördüğü tedbirleri alır. f) Başbakan ve bakanlarla, diğer siyasi parti grupları ile, Parti mensubu olmayan TBMM Başkanı ve üyeleri ile, Grup Başkanının veya Başkan Vekillerinin talimatı dahilinde temasları yürütür. g) Meclis Komisyonlarına grup adına aday gösterir ve Komisyon Başkanlı- ğı, Başkan Vekilliği, Sözcülük ve Kâtiplerin bölüşülmesi konusunda gerekiyorsa diğer siyasi parti grupları ile anlaşmalar yapar. h) Grup salonları, kitaplık ve diğer idari işlerin yürütülmesinde Grup Başkan ve Başkan Vekillerine yardımcı olur. i) Parti tüzüğü ve bu iç yönetmelikte gösterilen görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.
-
Araştırma ve Uzmanlar
MADDE 48
Yönetim Kurulu Partinin araştırma ve yayın bürosundan fay- dalanır ve gerekiyorsa ücretli uzman, memur ve müstahdem çalıştırır.
-
Diğer Görevler
MADDE 49
Yönetim Kurulu, grup üyelerinin TBMM Genel Kurul ve Ko- misyonlarına, Grup Genel Kurulu ve komisyonlarına katılımlarını, Parti Tüzüğü- ne, programına, Büyük Kongrenin genel nitelikteki bağlayıcı kararlarına ve bu yönetmelik ile Grup Genel Kurulunun ve Grup Yönetim Kurulunun bağlayıcı ka- rarlarına ve genel olarak Parti ve Grup menfaatlerine uygun hareket etmelerini sağlayıcı her türlü tedbirleri alır.
-
Grup Denetçileri
MADDE 50
Grup Genel Kurulu kendi üyeleri arasından 2 denetçi seçer. Süreleri, Yönetim Kurulunun süreleri kadardır.
-
Grup Denetçilerinin Görev veYetkileri
MADDE 51
a) Denetçiler, Grubun gelir giderlerinin bütçeye uygunluğunu denetler ve sona eren bütçe uygulaması ile ilgili olarak düzenlediği raporu Grup Genel Kuruluna sunarlar. b) Bu raporlar üzerinde yapılacak görüşmelerden sonra Yönetim Kurulunun ibrası hususunun karara bağlanmasını sağlarlar. c) Yönetim Kurulunun ibrası denetçi raporunun olumlu olmasına bağlıdır. d) Yönetim Kurulunun ibrası ile o dönemin hesabı kapatılmış olur.
-
-
Altıncı Bölüm
-
Grup İçi Komisyonlar, Komisyon Grupları
MADDE 52
TBMM Komisyonlarına seçilen Grup üyeleri o komisyonun partili grubunu oluştururlar. Komisyonun Partili başkanı yoksa başkan veki- li, yoksa sözcüsü yoksa kâtibi bu komisyon grubunun başkanıdır. Aksi halde komisyon Grubu başkanını kendi üyeleri arasından seçer. Komisyon grupları, komisyon çalışmalarında gerekiyorsa Grup üyelerinin ortak hareket etmelerini sağlayıcı önlemleri alırlar. Komisyon grupları aynı zamanda grup içi ihtisas ko- misyonlarıdır.
-
Grup Geçici Komisyonları
MADDE 53
Grup Yönetim Kurulu veya Genel Kurulu ayrıca grup içi geçici komisyonlar kurabilir.
-
Yönetim Kurulunun Gözetimi
MADDE 54
Yukarıda yazılı 52 ve 53. maddelerde sözkonusu olan komis- yon grupları, grup içi ihtisas komisyonları ve geçici komisyonlar, Grup Yönetim Kurulunun gözetimi altında çalışırlar.
-
-
Yedinci Bölüm
-
Grup Disiplin Kurulu
MADDE 55
Grup üyelerinin aralarındaki anlaşmazlıkları, Parti Tüzüğü, Programı, Büyük Kongrenin bağlayıcı kararları, bu iç yönetmeliğe ve Grubun bağlayıcı kararlarına aykırı hareketleri, Parti ve Grubun haysiyet ve şerefine uy- mayan hallere dair şikâyetleri inceleyip karara bağlamak üzere; ilk yasama yılı başında Grup Genel Kurulunca, 2 yıl için, 5 kişilik bir Grup Disiplin Kurulu seçilir. Ayrıca 3 yedek üye seçilir. 2. Devre seçilenlerin görev süreleri dönem sonuna kadardır.
-
İş Bölümü
MADDE 56
Grup Disiplin Kurulu ilk toplantısında kendisine bir başkan, bir ikinci başkan ve bir de sekreter seçer.
-
Toplantılar
MADDE 57
Disiplin Kurulu, kendisine bir iş havale edilir edilmez başkanın veya yokluğunda ikinci başkanın çağrısı üzerine toplanır. Toplantı nisabı üye tam sayısının en az 2/3’üdür. Gruptan geçici veya kesin çıkarma kararları Müşterek Disiplin Kurulunun Tüzükte belirtilmiş çoğunluğu ile ve diğer kararlar Grup Disip- lin Kurulunun salt çoğunluğu ile verilir.
-
Başvurma
MADDE 58
Grup üyeleri hakkında ihbar ve şikâyet Grup Disiplin Kurulu- na, Grup Yönetim Kurulunca verilecek karar üzerine yazı ile havale edilir.
-
Usûl
MADDE 59
Disiplin Kurulu kendisine sevk olunan üyenin 15 gün içinde yazılı veya sözlü savunmasını aldıktan sonra dosya üzerinde yapacağı inceleme ile veya lüzum görürse olayı heyet halinde veya üyelerinden birinin yada bir kaçının niyabeten tahkik ve tetkiki ile, gerekirse ilgili çevrelerden yazı ile bilgi toplayarak veya ilgili şahısları dinleyerek karar verir. Ancak seçimlerde veya her- kesin gözü önünde açık olarak ya da yayım yoluyla işlenen fiillerde savunma süresi 7 gündür. Üyeden savunması, Disiplin Kurulu Başkanı tarafından yazı ile istenir. Karar verme yetkisi Müşterek Disiplin Kuruluna ait olan fiillerde, tüzükte aksine hüküm bulunmadığı takdirde aynı usule riayet olunur. Disiplin Kurulu kararları kesindir.
-
Disiplin Cezaları
MADDE 60
Disiplin Cezaları Şunlardır: a) Uyarma, b) Kınama, c) Gruptan geçici çıkarma, d) Gruptan kesin çıkarma, (a) ve (b) bentlerindeki cezalar, parti tüzüğüne aykırı olarak yapılan hareketin mahiyetine ve vehamet derecesine veya grup üyesinin o işteki ilgisine göre sırası ile verileceği gibi sıra gözetmeksizin de verilebilir. (c) ve (d) bentlerindeki cezaları verme yetkisi müşterek disiplin kuruluna aittir. Ancak sevk yazısında istenen cezadan daha ağırı verilemez.
-
TBMM Dışındaki Disiplin
MADDE 61
Partili TBMM üyelerinin, Meclis ve Meclisteki parti grupları dışında, Parti, Program ve Tüzüğüne aykırı hareketleri hakkında Müşterek Di- siplin Kurulunca karar verilir. Bu hallerde Merkez Disiplin Kurulunun tâbi olduğu yönetmelik ve usuller uygulanır. Başkanlık Divanı, Merkez Disiplin Kurulu Baş- kanlık Divanıdır. Yukarıda belirtilen ortak toplantıya sevk kararları Grup Yönetim Kurulu tarafından verilir.
-
Müeyyideler
MADDE 62
Grup toplantılarından çıkarma ve gruptan çıkarma cezasına uğrayan grup üyesi, cezası süresince gruba, grup toplantılarına ve grup faali- yetlerine katılamaz. Herhangi bir disiplin cezasına uğrayan grup üyesinin grup disiplinine uyma yükümlülüğü devam eder.
-
-
Sekinci Bölüm - Mali Hükümler
-
Bütçe
MADDE 63
Grubun mali işleri, her yasama yılı için Grup Yönetim Kuru- lunca taslağı hazırlanıp Grup Genel Kurulunun tasvibi ile kesinleşen bir bütçe ile yürütülür. Her yasama yılı sonunda Grup Yönetim Kurulunca hazırlanan kesin hesap özeti Genel Kurulun tasvibine sunulur.
-
Aidat
MADDE 64
Partili TBMM üyeleri Siyasi Partiler Kanunu’ndaki hükümle- re göre, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Grup Genel Kurulunca tespit edilen aidatı öder. Bu aidatın ne kadarının Parti Grubuna, ne kadarının Parti Genel Mer- kezine kesileceği aynı şekilde tespit edilir. Bu aidatın TBMM üyelerine yapılan ödenek ve yolluktan kesilmesi Grup Yönetim Kurulunun kararı ile TBMM say- manlığından istenebilir.
-
-
Dokuzuncu Bölüm - Diğer Hükümler
-
Resmî Yurtdışı Gezilere Katılacak Üyelerin Belirlenmesi
MADDE 65
Yabancı parlamentolardan ve kuruluşlardan TBMM’ye yapı- lan resmi ziyaret davetlerine uyulmasına TBMM Genel Kurulunda karar veril- mesinden sonra davete partiye ayrılan kontenjandan katılacak üyelerle, Cum- hurbaşkanının, Başbakanın ve diğer resmi heyetlerin dış gezilerine Parti adına katılacak üyelerin belirlenmesi için Grup üyeleri arasından, Grup Genel Kurulu toplantısı sırasında, o toplantıyı yöneten başkan tarafından kura çekilir. Çok acil durumlarda kura çekimi Grup Yönetim Kurulunca yapılır. Ancak bu kurum ve kuruluşlardan ismen yapılan davetler ile grup başkanının bizzat katılmayı uygun gördükleri kura çekiminden muaf tutulurlar. Dış komisyonlarda ve uluslararası kuruluşlarda görevli Grup üyeleri ile bir önceki kurada ismi çıkan Grup üyeleri kuralara katılamazlar.
-
Parlamentolararası Dostluk Gruplarına Katılma
MADDE 66
Grup üyeleri, Grup Başkanlığına bilgi vererek ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine göre diledikleri yabancı ülke parlamentosu ile dostluk grupları kurabilirler ve kurulmuş olanlara da katılabilirler. Grup üyelerinin katıldık- ları dostluk grubu nedeniyle ilgili ülkeye yapacağı geziye bu iç yönetmeliğin 65. maddesinin son fıkrası uygulanmaz.
-
Açıklık Olmayan Haller
MADDE 67
Bu İçYönetmelikle açıklık getirilmeyen durumlarda TBMM’de uygulanan İç Tüzük Hükümleri tatbik edilir.
-
Yürürlüğe Giriş
MADDE 68
Bu İç Yönetmelik TBMM Grubunca kabul edilerek TBMM Başkanlığına sunulduktan sonra yürürlüğe girer.
-
Değiştirme
MADDE 69
Bu İç Yönetmelik ancak TBMM Parti Grubu Genel Kurulun- ca değiştirilir. Bu konudaki değişiklik teklifleri Grup Yönetim Kurulunca veya en az 10 üyenin yazılı teklifi ile verilebilir. Değişiklik teklifi,en az 2 üyesi hukukçu olmak üzere, grupça seçilecek 5 kişilik komisyon tarafından hazırlanır. Grup Ge- nel Kurulunda bu komisyon raporları görüşülür. Değişiklik, Grup Genel Kurulun- ca kabul edilerek TBMM Başkanlığına takdim ile yürürlüğe girer.
-
Uygulama
MADDE 70
Bu İç Yönetmelik Parti Meclis Grubunca yürütülür.
GEÇİCİMADDE 1.
GEÇİCİ MADDE 2.
-
-
-
Seçim İşleri Adaylık İşlemleri Yönetmeliği
-
Amaç
-
Madde 1
Bu Yönetmelik, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’nde seçim iş ve işlemleriyle ilgili uyulacak usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlan- mıştır.
-
-
Kapsam
-
Madde 2
Bu Yönetmelik, milletvekili ve mahalli idareler genel, kısmî ve ara seçimlerinde, Genel Merkez yoklaması ile seçim kurullarının yönetim ve denetimi altında önseçim veya teşkilat yoklaması yöntemiyle yapılacak aday tespitleri ile Tüzükte yazılı olanlar dışında teşkilat yoklaması seçmeni olabilecek Parti üyelerinin belirlenmesi, adaylık nitelikleri ve adaylık başvuruları ile adaylık- larla ilgili itirazlara dair usûl ve esasları kapsar.
-
-
Hukuki Dayanak
-
Madde 3
Bu Yönetmelik AK PARTİ Tüzüğü’nün 133. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak düzenlenmiştir.
-
-
Tanımlar
-
Madde 4
Uygulama ilgili olarak bu Yönetmelikte geçen deyimlerden; Parti: (AK PARTİ) Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, Tüzük: AK PARTİ Tüzüğünü, Üye: Adalet ve Kalkınma Partisi üyesini, MYK: AK PARTİ Merkez Yürütme Kurulunu, MKYK: AK PARTİ Merkez Karar ve Yönetim Kurulunu, YSK: Yüksek Seçim Kurulu’nu, Yönetmelik: Adalet ve Kalkınma Partisi Seçim İşleri Başkanlığı Adaylık İş- lemleri Yönetmeliğini ifade eder. Bu yönetmelikte sözü geçen ve tanımlanmayan deyimlerde, ilgili mevzu- atta yapılan tanımlar geçerlidir.
-
-
BİRİNCİ BÖLÜM
-
BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER
Seçimlerle İlgili Karar Verme Yetkisi
-
İKİNCİ KISIM ADAYLIK BAŞVURULARI
Adaylık Baarihleri (Tüzük md.123/127)
-
ÜÇÜNCÜ KISIM ÖN İNCELEME
Ön inceleme kurulları
Madde 15
-
-
İKİNCİ BÖLÜM ADAY TESBİT YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR
-
BİRİNCİ KISIM İLKELER
I- ÖNSEÇİM USÜLÜ İLE ADAY VE LİSTE SIRALAMASI YAPMAK
Önseçim
-
Önseçim Parti Seçmeni
Madde 17
Önseçim Parti seçmeni; önseçimlerin yapılacağı seçim çev- resinde oturan ve üye kayıt defterlerinde Parti üyesi olarak kayıtlı olup, önse- çimlerin yapılacağı tarih itibariyle bir önceki yılın son gününe kadar 2820 sayılı Kanunun 10. maddesine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve Başsavcılıkca ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyelerdir (2820 SPK.md. 42/4).
-
-
II- “TEŞKİLAT YOKLAMASI” USÜLÜ İLE ADAY VE LİSTE SIRALAMASI YAPMAK
Teşkilat Yoklaması
Madde 18
-
III-“MERKEZ YOKLAMASI” USULÜ İLE ADAY VE LİSTE SIRALAMASI YAPMAK
Madde 20
Merkez yoklaması usulü; Tüzüğün 123. maddesine göre aday adaylıkları kabul edilenlerin, seçim çevrelerine göre aday ve liste sıralamaları- nın, doğrudan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tarafından yapılmasıdır.
-
İKİNCİ KISIM SEÇİMLER
Önseçim İlçe Seçim ve Sandık Kurullarında Görevlendirilecek Partili Üyeler (2820 SPK.md.41)
-
-
ÜÇÜNCÜ KISIM ÖNSEÇİMDE PROPAGANDA İLE İLGİLİ HÜKÜMLER (SPK.md.43)
-
Propaganda Yasakları
Madde 30
-
-
DÖRDÜNCÜ KISIM OYLAMA İŞLEMLERİ
-
Önseçim Müşahitleri
Madde 31
Önseçim sırasında siyasi partilerin birer müşahidi, kendi partilerine ait sandık başı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilir. Önseçimde aday olanlar, müşahit sıfatıyla sandık başında bulunamazlar(2820 SPK. md.45).
-
Oy Vermeye Ait Esaslar
Madde 32
Parti önseçim sandık seçmen listesine kayıtlı her seçmen önseçimde oy verme hakkına sahiptir. Sandık listesinde kaydı olmayanlar oy kullanamazlar. Önseçimde oy vermek için parti seçmen kartının gösterilmesi şarttır. Bu belgeyi göstermeyenlerden veya belgenin sahibi olduğunda tereddüt edilenlerden parti üye kimlik kartı istenir (298 S.K. 87). Sandık başına gelen partili seçmene, sandık kurulu başkanı veya görevlendireceği kurul üyesi, kimlik ve parti seçmen kartını gördükten sonra oy pusulasını sandık kurulu başkanlığının mühürü ile mühürleyerek verir (2820 SPK. 46/2). Partili seçmen, sandık kurulunca kendisine verilen (ilçe seçim kurulu ile sandık kurulu mühürünü içeren) oy pusulalarını ve ilçe seçim kurulunca mühürlü zarfı alarak, oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine geçer.
-
Oy Verme
Madde 33
Aynı sandığa atılacak oy pusulalarını ve zarfını aldıktan sonra kapalı oy verme yerine giren seçmen oyunu aşağıdaki şekillerde kullanır: a-Milletvekili Adaylığı İçin: Partili seçmen oyunu kullanırken,oy pusulasında adları yazılı bulunan aday adaylarının karşısına (X) çarpı işareti koymak suretiyle tercihini belli eder. İşaret sayısı; o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısından çok ve bu sayının yarısından az olamaz (2820 SPK. 37). 2820 Sayılı Kanunun 37’nci maddesi uyarınca siyasi parti genel başkanlıklarınca Yüksek Seçim Kuruluna bildirilen önseçim merkez adayı isimleri o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısından düşüldükten sonra, işaretleme kalan milletvekili sayısından çok ve bu sayının yarısından az olamaz. İşaretlemede bu miktarlara ve nisbetlere uyulmaması, oy pusulasının geçersiz sayılmasını gerektirir. b-İl Genel Meclisi Üyeliği Adaylığı İçin: Partili seçmen, asıl ve yedek ayrımı yapılmaksızın sıralanmış bulunan aday adaylarının isimlerinin karşısına (X) çarpı işareti koyarak tercihini kullanır. İşaretleme o seçim çevresinin çıkaracağı asıl ve yedek üye toplam sayısından çok ve yarısından az olamaz. Belirtilen bu oranlara uyulmaması, oy pusulasının geçersiz sayılmasını gerektirir (2820 SPK. 46/son). c - Belediye Meclisi Üyeliği Adaylığı İçin: Parti önseçim ilçe seçim kurullarına müşterek oy pusulası vermemiş ise tercih işaretlemesi, il genel meclisi üyeliği adaylığı için yapılanın aynısı olacaktır. Ancak 2972 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (d) bendinde öngörülen kontenjan adaylığı nedeniyle, işaretlenecek aday adayı sayısı, kontenjandan gösterilecek aday sayısı asıl üye sayısından çıkarıldıktan sonra kalacak sayı üzerinden hesaplanacaktır (2972 S.K. 10/c – 2820 SPK. 46/son). Parti önseçim ilçe seçim kurullarına müşterek oy pusulaları da vermiş ise, parti seçmeni hem bunları hem de basılı oy pusulasını sandık kurulu başkanından alarak kapalı oy verme yerine girecek ve orada tercihini yapacaktır. Seçmen basılı oy pusulasını kullanmaya karar verdiği taktirde oy verme işlemini yukarıda (1) numaralı bentte belirtildiği üzere yapacak, aksi halde yani müşterek oy pusulasını kullanacak ise seçmen, müşterek oy pusulasını olduğu gibi üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan ve işaret koymadan zarfa koyabileceği gibi, listede mevcut aday adaylarından (belediye başkanı adayı dahil) istediğini çizmek ve bunların yerine diğer aday adaylarından isimler yazmak suretiyle oyunu kullanabilir. Partili seçmen, müşterek oy pusulasını kullanmaya karar verip oy pusulasında bazı isimleri çizmek ve yerlerine başka aday adaylarını yazmak suretiyle değişiklik yaptığı takdirde, sonuçta müşterek oy pusulasındaki aday adayı sayısı, kontenjandan gösterilecek aday sayısı hariç olmak üzere, seçim çevresinin çıkaracağı asıl ve yedek üye toplam sayısından çok ve bu sayıdan az olamayacağı gibi yeni yazılan isimlerin mutlaka basılı aday listesinde bulunan adaylardan olması da şarttır. Bu şartlara uygun olmayan değişiklikler, oy pusulasını geçersiz kılar. d - Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Adayları Önseçimi İçin: Bu seçimlerde partili seçmen, basılı oy pusulasında yazılı aday adaylarından yalnızca birinin isminin karşısına (X) çarpı işareti koyarak tercihini kullanır. Birden fazla aday adayının isminin karşısına işaret konulması veya birden fazla aday olduğu halde oy pusulasında tercih işareti konulmamış bulunması, oy pusulasını geçersiz kılar. Seçmen müşterek oy pusulasını kullanmayı tercih etmiş ise onu; aksi halde işaretlediği belediye başkan adayları ile belediye meclisi üye adaylarına ait basılı oy pusulalarını aynı zarfa koyarak sandığa atar. Büyükşehir belediye başkan adaylığı için de önseçim yapılması halinde seçmen bu maddenin “C” bendinin 1. fıkrasına göre işaretlediği oy pusulasını ilçe belediye başkanlığı ve meclisi üyeliği adaylarına ait oy pusulalarını koyduğu zarfa koyarak ilçe belediye önseçimi için ayrılmış sandığa atar. Oy pusulası işaretlendikten sonra zarfa konulur, zarf kapatılır ve kapalı oy verme yerinden çıkılarak oy zarfı ait olduğu sandığa atılır. Seçmen, sandık listesindeki adının karşısını imza ederek oyunu kullandığını belli eder.
-
Oy Verme Süresi, Oyların Dökümü ve Sayımı
Madde 34
Oy verme süresi, oyların döküm ve sayımı oy kullanma usulü, geçersiz oylar ve sandık başı işlemleri ile tutanakların birleştirilmesinde, 298 sayılı Kanun hükümleri ile YSK tarafından yayımlanan genelge hükümleri uygulanır.
-
İtiraz Hakkı
Madde 35
Seçim ve sandık kurullarıyla kurul başkanlarının kesin olmayan kararlarına karşı Parti Genel Merkezi ile önseçimde aday adayı olanlar veya Partinin teşkilat kademelerinin başkanları veya vekilleri ile Parti müşahitleri itiraz edebilirler (2820 SPK. 50).
-
Yerel Seçimlerde Önseçim Tutanağı ve İtirazın Sonuçları
Madde 36
Önseçimlerde her siyasi parti ve her önseçim için seçim çevreleri dikkate alınarak ayrı ayrı düzenlenecek sayılı basılı tutanak kağıdında, o partiden aday adayı olmuş bulunanların, herbirinin aldıkları oyların toplamı, rakam ve yazı ile belirtilir. Bu tutanak ilçe seçim kurulu başkanı ve üyelerince imzalanır. Adaylık tutanağına yapılan itiraz, oyların dökümüne veya sayımına ilişkin olduğu ve yeniden yapılan döküm ve sayım sonunda tutanakların iptaline karar verildiği taktirde, yeniden yapılan döküm ve sayım sonucuna göre seçildikleri anlaşılanlara veya aldıkları oy sayısı değişenlere ilçe seçim kurulunca tutanakları verilir veya oy sayısı düzeltilir. İlçe seçim kurulunca bu konuda verilen kararlara karşı aynı kurula yalnız şikayet yoluyla başvurulabilir. İlçe seçim kurulunun şikayet üzerine verdiği karar kesindir. Büyükşehir belediye başkanlığı adayları için düzenlenen ilçe birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar, il seçim kurulunca incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İl seçim kurulunun birleştirme tutanağına karşı ancak il seçim kuruluna şikayet yoluna gidilebilir. Şikayet üzerine verilen kararlar kesindir. Bu itiraz ve şikayetlerin ilgili seçim kurullarınca sonuçlandırılmalarına ilişkin süreler, Yüksek Seçim Kurulunca seçim takviminde belirtilir. Büyükşehir belediye başkanlığı aday adaylığı önseçim sonuçları için ilçe seçim kurullarınca düzenlenen tutanaklar, birleştirilmek üzere il seçim kurulu başkanlığına gönderilir. Önseçimin önseçim işlemleri sebebiyle iptali halinde önseçim yenilenmez ve bu seçim ve çevresi için bütün adaylar, Parti Tüzüğünde gösterilen yöntemlerle Parti yetkili organları tarafından belirlenir.312 Seçim İşleri Adaylık İşlemleri Yönetmeliği Tutanakları iptal edilenler yerine, adayların önseçimde aldıkları oy sırası- na göre tutanak verilir. Sırada olan yoksa veya sıradakiler yetmezse boşluklar Tüzüğün 125. maddesine göre, adaylar merkez yoklaması ile belirlenmiş ise, yoklamayı yapan organın bildireceği isimle doldurulur (2820 SPK. 51). Ön seçim veya teşkilat yoklamasında eşit oy alanların liste sırası, çekilecek kur’a ile belirlenir (Tüzük md.129/5).
-
Milletvekili Seçiminde Önseçim Tutanaklarının Düzenlenmesi ve Tutanağın İptali
Madde 37
Önseçim sandık kurulları 146 nolu cetvelde oyların döküm ve sayımını yaparak 146/1 numaralı tutanağı düzenler ve bunları aynı gün önseçim ilçe seçim kuruluna iletir. Önseçim ilçe seçim kurulları her siyasi parti için ayrı ayrı düzenlenecek 146/2 numaralı birleştirme tutanaklarında, o partiden aday adayı olanların herbirinin aldıkları oyların toplamını rakam ve yazı ile belirtirler. Bu tutanaklar önseçim ilçe seçim kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanarak il seçim kuruluna iletilir. İl seçim kurulları kendilerine önseçim ilçe seçim kurullarından gelen tutanakları her bir seçim çevresi itibariyle birleştirerek, 146/3 numaralı birleştirme tutanağını düzenler ve sonuçları 146/4 numaralı tutanak ile en seri şekilde (telgraf, telefax) Yüksek Seçim Kuruluna bildirirler. Aynı miktarda oy almış olanlar arasındaki sırayı Partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tesbit eder. Adaylık tutanağına yapılan itiraz, oyların dökümüne veya sayımına ilişkin olduğu ve yeniden yapılan döküm ve sayım sonucunda tutanakların iptaline karar verildiği takdirde, yeniden yapılan döküm ve sayım sonucuna göre seçildikleri anlaşılanlara Yüksek Seçim Kurulu tarafından tutanakları verilir. Bir seçim çevresinde önseçimin, önseçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, önseçim yenilenmez ve bu seçim çevresi için bütün adaylar ilgili siyasi partinin yetkili kurulları tarafından tesbit edilir. Adayların yalnız birinin veya birkaçının tutanağının iptaline karar verildiği hallerde, tutanakları iptal olunan adayların yerine, önseçimde alınan oy sırasına göre tutanak verilir. Sırada olanlar yetmediği takdirde boş kalan yerlerin doldurulması için bu maddenin yukarıdaki fıkrası uygulanır. Belli bir seçim için Parti adaylarının Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinden sonra önseçim ve adaylarla ilgili itiraz ve şikayetler dikkate alınmaz. Daha önce yapılmış olan itiraz ve şikayetler üzerine başlamış olan işlemler dondurulur (2820 SPK. 51).
-
Mahalli Seçimlerde Önseçim Sonuçlarının Siyasi Partilere ve Kazananlara Bildirilmesi
Madde 38
Her siyasi partinin önseçimine katıldığı her seçim ve çevresi için aday adaylarının aldığı oy sayısını içeren tutanaklar, ilçe seçim kurulu başkanlığınca partinin ilçe başkanlığına gönderilir. Kazanan aday adaylarına da formu düzenlenerek verilir. Büyükşehir belediye başkanlığı aday adaylığı sonuçları ise, il seçim kurulu başkanlığı tarafından ilgili parti il başkanlığına ve kazanan aday adayına bildirilir.
-
Genel Seçimlerde Önseçim Sonuçlarının Siyasi Partilere Bildirilmesi
Madde 39
Yüksek Seçim Kurulu, il seçim kurullarından gelen önseçimle tespit edilmiş parti adayları listelerinin tasdikli birer örneğini derhal ilgili partilerin genel başkanlıklarına teslim eder. Parti genel başkanlıkları, parti mevzuatı gereğince merkez adayı olarak seçilen parti adaylarını bu listelere dahil ederek seçim çevrelerine göre düzenleyecekleri parti adayı cetvellerini, kanun hükümlerine göre Yüksek Seçim Kuruluna süresi içerisinde bildirirler (2820 SPK. md.48).
-
-
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ADAY LİSTELERİNİN SEÇİM KURULUNA VERİLMESİ
-
BİRİNCİ KISIM YEREL SEÇİMLERDE ADAY LİSTELERİNİN VERİLMESİ VE İTİRAZLAR
-
Yerel Seçimlerde Aday Listelerinin Verilmesi
Madde 40
Bu Yönetmelik ile Parti Tüzüğünde belirtilen usul ve esaslara göre belirlenen adaylara ait listeler Yüksek eçim Kurulunca ilan edilen seçim takviminde belirtilen süre içinde; Büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkan adayları parti il başkanlıklarınca il seçim kurullarına, Belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçimlerine ait aday listeleri, Parti ilçe başkanlıklarınca ayrı ayrı listeler halinde ilçe seçim kurullarına, verilir. Her aday için, 2972 sayılı Kanunun 9’uncu maddesi göndermesi ile uygulanması gerekli 2839 sayılı Kanunun 11’inci maddesine göre, seçilme yeterliliği ile ilgili sabıka kayıtlarının bulunup bulunmadığını gösterir belgelerle nüfus cüzdanı örnekleri seçim kurullarına verilecek listelere eklenir. Yukarıda belirtilen Parti teşkilat kademeleri,her seçim çevresi için düzenleyecekleri aday listelerini 4 nüsha halinde, seçim takviminde belirlenen süre içinde alındı belgesi karşılığında seçim kurullarına verirler. Aday listelerinin her sayfasının Parti mühürünü ve yetkili imzayı taşıması şarttır. İl ve ilçe seçim kurulları, listeleri kendilerine verilen geçici adayları ilgili yerlerde alışılmış usullerle ilan ederler (2972 S.K. 12).
-
Yerel Seçimlerde Adaylara Karşı İtiraz
Madde 41
Adayların geçici olarak ilanı üzerine adaylara karşı ilçe seçim kuruluna itiraz edilebilir. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı ilgililer il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İl seçim kurulunun itiraz üzerine verdiği karar kesindir. Büyükşehir belediye başkan adayları hakkındaki itirazlar, il seçim kurulunca incelenir. Bu inceleme sonucunda verilen kararlara karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yoluna başvurulabilir. İtiraz üzerine verilen bu kararlar kesindir. İtiraz ve şikayetler ile bunların ilgili seçim kurullarınca incelenmelerine ilişkin süreler Yüksek Seçim Kurulunca seçim takviminde belirtilir (2972 S.K. 14).
-
Yerel Seçimlerde Adayların İncelenmesi
Madde 42
İlçe seçim kurulları, kendi seçim çevrelerinin adayları hakkında yapacakları inceleme sonucunda kanunda yazılı adaylık şartlarında noksanlık veya aykırılık bulunduğunu görürlerse, durumu ilgili adaya ve siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına bildirirler. Büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin inceleme il seçim kurulunca yapılır. Noksanlık ve aykırılık görülürse bu kurulca, siyasi partinin il başkanlığına bildirilir. İlgili aday ve siyasi parti bu bildirimler üzerine büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı yönünden Yüksek Seçim Kuruluna, diğer adaylar yönünden de il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
-
Yerel Seçimlerde Eksik Adayların Tamamlanması (Tüzük.md.125)
Madde 43
Siyasi partilerin aday listelerinde, 24 ve 25 inci maddelerdeki durumlar nedeniyle eksiklikler husule geldiği takdirde keyfiyet ilçe seçim kurulu başkanlığınca, büyükşehir belediye başkanlığı adayı yönünden il seçim kurulu başkanlığınca ilgili siyasi parti yönetim kurulu başkanlığına bildirilerek eksikliğin tamamlanması istenir. İstifa, ölüm ve kısmi iptal gibi nedenlerle aday listelerinde boşalma olması halinde; sıralama ön seçim veya teşkilat yoklaması usüllerinden biri ile yapılmış ise; boşluk liste sonuna kaydırılarak, en çok oy almış liste dışı adayın listeye dahil edilmesiyle doldurulur. Önseçim veya teşkilat yoklaması, tümden veya seçim çevresi ölçeğinde en az 1/3 oranında iptal edilmiş ise, boşalan adaylıklar Merkez Karar ve Yönetim Kurulu veya yetki verdiği diğer herhangi bir merkez veya taşra teşkilatı yönetim kademesi tarafından tamamlanır. Merkez yoklaması usûlü ile yapılan listelerde meydana gelebilecek bo- şalmalarda liste kaydırması yapılmaz. Boşalan sıra, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun belirlediği ismin bildirilmesiyle doldurulur.
-
Belediye Meclisi Üyeliği Seçimlerinde Kontenjan Adaylığı
Madde 44
Parti, 2972 Sayılı Kanunun 10/c maddesi uyarınca; belediye meclis üye sayısı 9 ve 11 olan beldelerde bir, 15 olan beldelerde iki, 25 ve 31 olan beldelerde üç, 37 olan beldelerde dört, 45 olan beldelerde beş, 55 olan beldelerde altı adet kontenjan adayı gösterebilir. Kontenjan adayları MKYK veya yetki verdiği teşkilat kademeleri tarafından merkez yoklaması ile tesbit edilir. Kontenjan adaylarının isimleri parti ilçe yönetim kurulları tarafından ilçe seçim kurullarına verilen aday listelerinin sonuna yedek üye adaylarının isimlerinden sonra yazılır.
-
-
İKİNCİ KISIM GENEL SEÇİMLERDE ADAY LİSTELERİNİN VERİLMESİ VE İTİRAZLAR
-
Milletvekili Seçimlerinde Aday Listelerinin Verilmesi
Madde 45
Partinin seçime katılacağı yerlere ilişkin aday listelerinin, her ilin ve bir il birden fazla seçim çevresine bölünmüş ise,her bir seçim çevresinin adayları ayrı ayrı kağıtta gösterilmek suretiyle YSK’nca ilan edilen seçim takviminde öngörülen süre içinde Yüksek Seçim Kuruluna teslim edilmesi gerekir. İllere ait bu listeler, alfabe sırasıyla dizilerek listenin baş tarafına ilin adı, il birkaç seçim çevresine bölünmüş ise (her bir çevre ayrı ayrı olmak üzere) ilin adıyla birlikte bölünen seçim çevresinin numarasının yazılması, bunun altına da adayların adları, soyadları, öğrenim durumları (ilk, orta, yüksek biçiminde) ve meslekleri (birden çok meslek varsa yalnız biri) gösterilerek sıra numarasıyla alt alta yazılmak suretiyle düzenlenir. Listelerin her sayfasının Parti mühürünü ve yetkili imzayı taşıması gerekir. Her aday için, 2839 Sayılı Kanunun 11’inci maddesine göre, seçilme yeterliliği ile ilgili, sabıka kayıtlarının bulunup bulunmadığını gösterir belgelerle nüfus cüzdanı örnekleri, listelere eklenir. 2839 Sayılı Kanunun 13’üncü maddesi gereğince; Partinin, iller toplamının en az yarısında ve aynı Kanunun 12’nci maddesinde öngörülen seçim çevrelerinin çıkaracakları milletvekili sayısı kadar aday göstermesi gerekir. Eksik aday gösterilmesi halinde, bu eksiklik Yüksek Seçim Kurulunca Partiye verilen sürede tamamlanır.
-
Milletvekili Seçiminde Kontenjan Adaylığı (SPK md. 36/son Tüzük md. 26)
Madde 46
Aday tesbit ve sıralama işleminin, önseçim veya teşkilat yoklaması usüllerinden biri ile yapılmasına karar verilmiş olması hallerinde; TBMM toplam üye sayısının %5’ini aşmamak üzere, ilini, seçim çevresini ve liste sırasını ön seçim veya teşkilat yoklamasından on gün önce Yüksek Seçim Kuruluna bildirmek koşuluyla merkez adayı göstermeye Genel Başkan yetkilidir. Önseçim veya teşkilat yoklamasının kısmi uygulanması halinde Genel Başkan’ın göstereceği kontenjan aday sayısı, ön seçim veya teşkilat yoklaması yapılan seçim çevrelerinden seçilecek milletvekili sayısı toplamının %5’ini aşamaz. Bir seçim çevresinde birden fazla ve iki milletvekili seçilecek seçim çevrelerinde Genel Başkan kontenjanı kullanılamaz. Seçimin yapılacağı tarihte milletvekili olanlar ile, parti listelerinden üç dö- nem belediye başkanlığı yapmış olanlar, kontenjan yöntemi ile aday gösterilemezler. Kontenjan adayı gösterilecek olanlar, “önseçim” veya “teşkilat yoklaması” na katılmazlar. Milletvekili Seçimlerinde Adaylara Karşı İtiraz Madde 47 - Adayların geçici olarak ilanından itibaren iki gün içinde il se- çim kuruluna itiraz edilebilir. İtirazlar, il seçim kurullarınca, en geç iki gün içinde karara bağlanır. İlgililer, bu kararlara karşı iki gün içinde Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edebilirler. Yüksek Seçim Kurulu, üç gün içinde ve en geç, kesin aday listelerinin ilanı gününe kadar bu itirazları karara bağlar (2839 S.K.md.22).
-
Adayların İncelenmesi
Madde 48
Bir il, birkaç seçim çevresine bölünmüş olsa bile il seçim kurulları, kendi seçim çevrelerinin adayları hakkında yaptıkları inceleme sonunda, bu Kanunda yazılı adaylık şartlarında noksanlık veya aykırılık bulunduğunu görürlerse, durumu geçici ilan tarihinden itibaren iki gün içinde ilgili adaya, siyasi partilerin il başkanlarına ve Yüksek Seçim Kuruluna bildirirler (2839 S.K.md.23).
-
Adayların İlanı
Madde 49
Adaylıklar kesinleştikten sonra, Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim takviminde belirtilen süre zarfında seçim çevreleri itibariyle Resmi Gazete ve radyo ile ilan edilir (2839 S.K. md.24). İl seçim kurulları da kendi seçim çevrelerindeki adayları, Yüksek Seçim Kurulunun belirttiği tarihte, alışılmış araçlarla ilan ederler.Seçim İşleri Adaylık İşlemleri Yönetmeliği 317
-
Adaylıktan İstifa ve Ölüm
Madde 50
Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17:00’ ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak, aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur (2839 S.K. md.25).
-
-
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MÜTEFERRİK HÜKÜMLER
-
Aday Adaylarından Alınacak Aidat (2820 SPK. md.64 - Tüzük md.134/5)
Madde 51
Milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği aday adaylarından Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nca yasal sınırlar çerçevesinde belirlenecek miktarda başvuru aidatı alınabilir. MKYK‘nca belirlenen aidat miktarları adaylık başvuru tarihlerinden önce il baş- kanlıklarına bildirilir.
-
MKYK’nun Seçimlere Dair İlke Kararları Verme Yetkisi (Tüzük md.133)
Madde 52
Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, seçimlere ilişkin adaylık baş- vuru ve şartlarını, her seçime özgü olacak şekilde “ilke kararları” yla belirlemeye mezun ve yetkili bulunmaktadır. Geçici Madde 1 - 22’nci dönem milletvekili genel seçimlerinde “Milletvekillği Aday Adaylığı” aidatı 1.000.000.000 (Bir Milyar) TL olarak belirlenmiştir.
-
Yürürlük
Madde 53
İşbu Yönetmelik MKYK tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
-
Yürütme
Madde 54
-
-
-
Yazışma Yönetmeliği
-
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmeliğin amacı; teşkilatta, iç ve dış yazışma kurallarını belirlemek, bilgi ve belge alışverişinin sağlıklı, hızlı ve güvenli bir biçimde yürütülmesini sağlamaktır.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Tüzüğün 16., 17. ve 18. maddelerinde belirtilen AK PARTi teşkilatını kapsar.
-
Hukuki dayanak
Madde 3
Bu yönetmelik, Tüzüğün 160. maddesine istinaden hazırlanmıştır.
-
Tanımlar
Madde 4
Bu Yönetmelikte geçen; a) Tüzük: AK PARTİ Tüzüğünü, b) Teşkilat: Tüzüğün 16., 17. ve 18. maddelerinde ifade edilen, AK PARTİ’nin tabandan tavana zorunlu ve ihtiyari birimlerinin tümünü, c) Genel Merkez Teşkilatı: Tüzüğün 18.4. maddesinde belirtilen teşkilat kademesini, d) Genel Sekreterlik: AK PARTİ Genel Sekreterliğini e) İl teşkilatı, ilçe teşkilatı, belde teşkilatı: Tüzüğün 17. ve 18. maddelerinde belirtilen teşkilat kademelerini, f) Yan kuruluşlar: Tüzüğün 18.5. maddesinde belirtilen yan kuruluşları, g) Elektronik ortam: Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduğu her türlü bilgisayarı, gezgin elektronik araçları, bilgi ve iletişim teknolojisi ürünlerini, h) Elektronik belge: Elektronik ortamda oluşturulan, gönderilen ve saklanan her türlü belgeyi, ı) Dosya planı: Yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait listeyi, i) Yazı alanı: Yazı kağıdının üst, alt, sol ve sağ kenarından 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenen alanı, j) Güvenli elektronik imza: Münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzayı, k) Arşiv: AK PARTİ teşkilatında üretilen ya da dışarıdan intikal eden yazılı ve basılı matbua ile elektronik belge ve objenin süreli veya süresiz muhafaza işlemlerini, ifade eder.
-
-
İKİNCİ BÖLÜM Yazışma Ortamları, Nüsha Sayısı, Belge Boyutu ve Yazı Tipi
-
Yazışma ortamları ve güvenlik
Madde 5
Teşkilatta iç ve dış yazılı iletişim, kâğıt kullanılarak veya elektronik ortamda yapılır. Kâğıtla yapılan yazışmalarda daktilo veya bilgisayar kullanılır. Bu tür yazışmalar, yazının içeriğine ve ivedilik durumuna göre faks ile de gönderilebilir. Faks ile gönderilen yazıda belirtilen hususlarda hemen işlem yapılabilir. Ancak, bunların beş gün içerisinde yazı ile teyidinin yapılması gerekir. Bilgilendirme veya bir davet içeren yazı asıllarının gönderilmesine gerek yoktur. Elektronik ortamdaki yazışmalar, ilgili mevzuatta belirtilen güvenlik önlemlerine uyularak yapılır. Elektronik ortamda yapılan yazışmalar bu ortamın özellikleri dikkate alınarak kaydedilir, dosyalanır ve ilgili yere iletilir. Gerekli durumlarda, gelen yazı kâğıda dökülerek de işleme alınır. Her kademe ve birim kendi adına elektronik posta (e-posta) adresi belirler. Bu adreslerin belirlenmesinde koordinasyon Genel Sekreterlik tarafından yapılır. Elektronik ortamdaki yazışmalar bu adresler arasında gerçekleştirilir.
-
Nüsha sayısı
Madde 6
Kâğıt kullanılarak hazırlanan yazılar en az iki nüsha olarak düzenlenir.
-
Belge boyutu
Madde 7
Yazışmalarda A4 (210x297 mm) veya A5 (210x148 mm) boyutunda antetli kağıt kullanılır.
-
Yazı tipi ve karakter boyutu
Madde 8
Bilgisayarla yazılan yazılarda “Times New Roman” yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır. Rapor, karar, form ve analiz gibi özelliği olan metinlerde farklı yazı tipi ve karakter boyutu kullanılabilir.
-
-
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Yazıların Bölümleri
-
Başlık ve amblem
Madde 9
Başlık, yazıyı gönderen teşkilat kademesinin/birimin adının belirtildiği bölümdür. Bu bölümde amblem de yer alabilir. Başlık, kâğıdın yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra AK PARTİ’nin açık adı büyük harflerle, ikinci satıra ise teşkilat kademesinin/birimin adı küçük harflerle ortalanarak yazılır. Başlıkta yer alan bilgiler üç satırı geçemez (Örnek:1-A,B).
-
Sayı ve evrak kayıt numarası
Madde 10
Sayı ve evrak kayıt numarası, dosya planına göre verilir. Başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en solundaki “SAYI:” yan başlığından sonra yazılır. SAYI yan başlığından sonra il trafik numarası ve teşkilat kademesinin/ birimin kod harfleri araya kısa çizgi ayracı (-) konularak yazılır. Genel Merkezdeki birimler, il trafik numarasını yazmaksızın sadece birim kod harflerini kullanırlar. Daha sonra kısa çizgi ayracı (-) konularak içinde bulunulan yıl rakamla yazılır. Bundan sonra eğik çizgi ayracı (/) konularak giden evraka teşkilat kademesi/ birim tarafından verilen giden evrak numarası her yıl birden başlanarak sıra ile verilir. Genel Merkezde Genel Sekreterlikte, il başkanlığında ise il sekreterliğinde tutulan ve giden evrakın kaydedildiği Giden Evrak Kayıt Defterine, gönderilen evrakın her yılın başından itibaren 01’den başlanarak genel evrak sıra numarası verilip kaydı yapılır. Bu kayıtta evrakın tarihi, birimi ve gideceği yer de belirtilir. İlçe ve beldelerde de benzer şekilde işlem yapılır. Ancak, nüfusu 5000’in altındaki beldelerde yazışmalar belde başkanlığınca yapılır. Genel evrakta verilen sıra numarası teşkilat kademesi/birim tarafından verilen giden evrak numarasından sonra araya eğik &cceccedil;izgi ayracı (/) konularak yazılır (Örnek: 2-A-D). Yazışmalarda işbu Yönetmelikte belirlenen kodlama sistemine ve dosya planına uyulması zorunludur.
-
Tarih
Madde 11
Yazının, yetkili tarafından imzalanarak ilgili teşkilat kademesinden/birimden sayı verildiği zamanı belirten tarih bölümü, sayı ile aynı hizada olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır. Tarih, evrakın genel evraka kaydı esnasında yazılır. Tarih; gün, ay ve yıl rakamla, aralarına eğik çizgi ayracı(/)konularak yazılır (Örnek: 3-A).
-
Konu
Madde 12
Konu, sayının bir aralık altına “KONU:” yan başlığından sonra, başlığın orta hizasını geçmeyecek biçimde yazılır. Yazının konusu, anlamlı ve kısa bir şekilde ifade edilir (Örnek:3-B).
-
Gönderilen makam
Madde 13
Gönderilen makam; yazının gönderildiği kurum, kuruluş, teşkilat kademesi, birim ve kişi ile bunların bulundukları yeri belirtir. Bu bölüm; konunun son satırından sonra, yazının uzunluğuna göre ikidört aralık aşağıdan ve kağıdı ortalayacak biçimde büyük harflerle yazılır. Yazının gönderildiği yerin belirlenmesine ilişkin diğer hususlar parantez içinde küçük harflerle ikinci satıra yazılır. Yazılarda, gerekiyorsa yazının gideceği yerin adresi küçük harflerle ve başlığın ilk satırının hizasında, iki aralık bırakılarak ayrıca belirtilir. Kişilere yazılan yazılarda; “Sayın” kelimesinden sonra alt satıra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 4).
-
İlgi
Madde 14
İLGİ, yazılan yazının önceki bir yazıya ek ya da karşılık olduğunu veya bazı belgelere başvurulması gerektiğini belirten bölümdür. “İLGİ:” yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna büyük harflerle yazılır. İLGİ’de yer alan bilgiler bir satırı geçerse, “İLGİ” kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır. İLGİ’nin birden fazla olması durumunda, a,b,c gibi küçük harfler yanlarına ayraç işareti “)” konularak kullanılır. İLGİ’de, “ tarihli ve sayılı” ibaresi kullanılır. İLGİ’de, yazının sayısı, teşkilat kademesinin veya birimin dosya kodu tam olarak belirtilir. İLGİ, tarih sırasına göre yazılır. Yazı aynı konuda birden fazla makamın yazısına karşılık veya daha önce yazılmış çok sayıda yazıyla ilgili ise bunların hepsi belirtilir (Örnek:5).
-
Metin
Madde 15
Metin, İLGİ’den sonra başlayıp imzaya kadar süren kısımdır. Metne, İLGİ’nin son satırından itibaren iki aralık, İLGİ yoksa gönderilen yerden sonra üç aralık bırakılarak başlanır. Metindeki kelime aralarında ve nokta, virgül, soru işareti gibi yazı unsurlarının arasında bir vuruş boşluk bırakılır. Paragraf başlarına yazı alanının 1.25 cm içerisinden başlanır. Paragraflar arasında bir satır aralığı boşluk bırakılır (Örnek: 6-A ). Metin içinde geçen sayılar rakamla ve/veya yazı ile yazılabilir. Önemli sayılar rakam ile yazıldıktan sonra parantez içerisinde yazı ile de gösterilebilir. Metin içinde veya çizelgelerde üçlü gruplara ayrılarak yazılan büyük sayılarda gruplar arasına nokta (22.465.660), sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için ise virgül (25,33 - yirmi beş tam yüzde otuz üç) kullanılır. Yazı, Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzu ile Türkçe Sözlük esas alınarak dil bilgisi kurallarına göre yaşayan Türkçe ile yazılır. Metinde zorunlu olmadıkça yabancı kelimelere yer verilmez ve gereksiz tekrardan kaçınılır. Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzunda bulunmayan kısaltmaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda, kısaltmanın ilk kullanıldığı yerde parantez içinde kısaltmanın açık biçimi gösterilir. Alt makama yazılan yazılar “Rica ederim.” üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar “Arzederim.” üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar “Arz ve rica ederim.” biçiminde bitirilir (Örnek:6-B).
-
İmza
Madde 16
Metnin bitiminden itibaren iki-dört aralık boşluk bırakılarak yazıyı imzalayacak olan makam sahibinin adı, soyadı ve unvanı yazı alanının en sağına yazılır. İmza ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. Elektronik ortamda yapılacak yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi, yazıyı güvenli elektronik imzası ile imzalar. Yazıyı imzalayanın adı küçük, soyadı büyük harflerle yazılır. Unvanlar ad ve soyadın altına küçük harflerle yazılır (Örnek:7-A). Akademik unvanlar ismin ön tarafına küçük harflerle ve kısaltılarak yazılır. Yazıyı makam sahibi yerine yetki devredilen kişi imzaladığında, imzalayanın ad ve soyadı birinci satıra, yetki devredenin makamı “Başkan a.”, “Genel Başkan a.” ve “İl Başkanı a.”, biçiminde ikinci satıra, imzalayan makamın unvanı ise üçüncü satıra yazılır (Örnek:7-B). Yazı vekâleten imzalandığında, imzalayanın ad ve soyadı birinci satıra, vekâlet bırakanın makamı “Başkan V.”, “Genel Başkan V.” ve “İl Başkanı V.” biçiminde ikinci satıra yazılır (Örnek:7-C). Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağda (Örnek:7-D); ikiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre soldan sağa doğru sıralanır (Örnek:7-E).
-
Onay
Madde 17
Onay gerektiren yazılar ilgili birim tarafından teklif edilir ve yetkili makam tarafından onaylanır. Yazı onaya sunulurken imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle “OLUR” yazılır. “OLUR”un altında onay tarihi yer alır. Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve altına unvanı yazılır (Örnek:8-A). Yazıyı teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa bunlardan onay makamına en yakın yetkili “Uygun görüşle arzederim.” ifadesiyle onaya katılır. Bu ifade, teklif eden birim ile onay bölümü arasına uygun boşluk bırakılarak yazılır ve yazı alanının solunda yer alır (Örnek:8-B). Elektronik ortamda hazırlanan yazıya onay verecek yetkili kişi resmî yazıyı güvenli elektronik imzası ile imzalar.
-
Ekler
Madde 18
Yazının ekleri imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının soluna konulan “EK/EKLER:” ifadesinin altına yazılır. EK adedi birden fazla ise numaralandırılır (Örnek:9-A). EK listesi yazı alanına sığmayacak kadar uzunsa ayrı bir sayfada EKLER liste halinde gösterilir. Yazı eklerinin dağıtımdaki bazı yerlere gönderilmediği durumlarda, “EK konulmadı” ya da “EK-.... konulmadı”, bazı eklerin konulması durumunda ise, “EK-.... konuldu” ifadesi yazılır (Örnek:9-B).
-
Dağıtım
Madde 19
Dağıtım, yazıların gereği ve bilgi için gönderildiği yerlerin protokol sırası esas alınarak belirtildiği bölümdür. EKLER’den sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının soluna “DAĞITIM:” yazılır. Ek yoksa dağıtım EKLER ‘in yerine yazılır. Yazının gereğini yerine getirme durumunda olanlar, “Gereği” kısmına, yazının içeriğinden bilgilendirilmesi istenenler ise “Bilgi” kısmına protokol sırasıyla yazılır. “Gereği” kısmı dağıtım başlığının altına, “Bilgi” kısmı ise aynı satırın sağ tarafına yazılır. “Bilgi” kısmı yoksa teşkilat kademeleri/birimler “DAĞITIM” başlığının altına gönderilen protokol sırasına göre yazılır (Örnek:10-A,B).
-
Paraf
Madde 20
Yazının kalan nüshası, yazıyı hazırlayan veya imzaya sunan merci tarafından paraf edilir. Paraflar, adres bölümünün hemen üstünde ve yazı alanının solunda yer alır. Elektronik ortamda yapılan yazışmalarda paraflar elektronik onay yoluyla alınır. Yazıyı paraflayan kişilerin ünvanları gerektiğinde kısaltılarak yazılır, (:) işareti konulduktan sonra büyük harfle adının baş harfi ve soyadı yazılır. El yazısı ile tarih belirtilerek paraflanır. Birden fazla sayfalı yazılarda paraf son sayfada açılır (Örnek:11).
-
Koordinasyon
Madde 21
Başka birimlerle işbirliği yapılarak hazırlanan yazılarda, paraf bölümünden sonra bir satır aralığı bırakılarak “Koordinasyon:” yazılır ve işbirliğine dahil olan birim yetkilisinin unvan, ad ve soyadları paraf bölümündeki biçime uygun olarak düzenlenir. Koordinasyon yazının aslında da yer alır (Örnek:12).
-
Adres
Madde 22
Yazı alanının sınırları içinde kalacak şekilde sayfa sonuna soldan başlayarak yazıyı gönderen teşkilat kademesinin/birimin adresi, telefon ve faks numarası, e-posta adresi ve elektronik ağ sayfasını içeren iletişim bilgileri yazılır. İletişim bilgileri yazıdan bir çizgi ile ayrılır. Gerektiğinde, yazının gönderildiği teşkilat kademesinin/birimin, yazı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilmesi için, irtibat kurulacak görevlinin adı, soyadı ve ünvanı adres bölümünün sağında belirtilir (Örnek:13).
-
Gizli yazılar
Madde 23
Yazı gizlilik derecesi taşıyorsa, gizlilik derecesi yazının üst ve alt ortasına kırmızı renkli büyük harflerle belirtilir. Gizlilik dereceleri; çok gizli, gizli, özel, hizmete özel şeklinde görev alanı ve hizmet özelliğine göre belirlenir (Örnek:14).
-
İvedi, günlü ve tekit yazıları
Madde 24
Öncelik verilmesi gereken durumlarda, yazıya cevap verilmesi gereken tarih metin içinde, yazının ivedi ve günlü olduğu hususu ise sayfanın sağ üst kısmında kırmızı renkli büyük harflerle belirtilir. Yazıyı alan, bu ivediliğin gereğini yapmakla yükümlüdür (Örnek:15). Yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda tekit yazısı yazılır.
-
Sayfa numarası
Madde 25
Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek:16).
-
Aslına uygunluk onayı
Madde 26
Bir yazıdan örnek çıkartılması gerekiyorsa, örneğinin uygun bir yerine “ASLININ AYNIDIR” ifadesi yazılarak imzalanır ve mühürlenir (Örnek:17). Üçüncü bölümde belirtilen usule göre düzenlenmiş yazı örnekleri Örnek: 18,19. 20 ve 21’de bir bütün olarak gösterilmiştir.
-
-
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Yazıların Alınış ve Gönderilişinde Yapılacak İşlemler
-
Gelen Evrak Kayıt Kaşesi
Madde 27
Gelen evrak, kayıt kaşesi kullanılarak kaydedilir. AK PARTİ teşkilat kademeleri/birimler Örnek:22-A,B’de yer alan kaşeyi emsal alarak kendilerine uygun bir kaşe hazırlar ve kullanırlar. Bu kaşeler, evrakın uygun yer varsa ön yüzüne, yoksa arka yüzüne basıldıktan sonra evrakın tarih ve sayısı ile alınış tarihi ve sayısı yazılır, kademe içinde hangi bölümü ilgilendiriyorsa o bölümün karşısına gereği yapılmak veya bilgi vermek maksadıyla (x) işareti konulur. Ek olduğunda bunların adedi en alt sütunda rakamla belirtilir. Kayıt işlemi tamamlanan evrak bekletilmeksizin ilgili birime/kişiye gönderilir (Örnek: 22- A,B). Elektronik ortamda yapılan yazışmalarda, doğrulama yapıldıktan sonra yazı ilgili birime/kişiye gönderilir.
-
Yazıların gönderilmesi
Madde 28
Yazıyı gönderenin iletişim bilgileri zarfın sol üst köşesinde, yazının gideceği yerin iletişim bilgileri ise zarfın ortasında yer alır. Yazının gizlilik derecesi zarfın üst ve alt ortasına, ivedilik derecesi ise sağ üst köşeye gelecek biçimde kırmızı renkli büyük harflerle belirtilir. Çok gizli yazılar çift zarf ile gönderilir. İç zarfa yazı konulur, zarfın kapanma yerlerine hazırlayanın parafları atılır ve saydam bant ile paraflar örtülecek şekilde zarf kapatılır. İç zarfın üzerine de iletişim bilgileri yazılarak, yazının çok gizli olduğu zarfın üst ve alt ortasına, varsa ivedilik derecesi sağ üst köşeye gelecek biçimde kırmızı renkli büyük harflerle belirtilir. İç zarf ve Örnek:23’de gösterilen iki suret gizli evrak alındısı dış zarfın içine konularak gizlilik derecesi olmayan yazılar gibi kapatılıp, üzerine gideceği yer ve evrak sayısı yazılır. Dış zarfın üzerinde gizlilik derecesi bulunmaz, varsa ivedilik derecesi kırmızı renkli büyük harflerle belirtilir. Elektronik ortamdaki yazışmalar e-posta adresi üzerinden yapılır. Elektronik ortamda yapılan yazışmaların ve gönderilen belgelerin gizli olması durumunda bunlar bir iletinin ekinde gönderilir ve iletinin konu kısmına gizlilik derecesi yazılır.
-
Çok gizli dereceli ve kişiye özel yazıların alınması
Madde 29
“ÇOK GİZLİ” dereceli yazılarda, dış zarfı açan görevli iç zarf üzerinde yer alan “ÇOK GİZLİ” ibaresini gördüğünde zarfı açmadan yetkili makama sunar. Bu görevli dış zarfın içinde yer alan gizli evrak alındısını imzalayarak bir nüshasını gönderen makama iade eder. “KİŞİYE ÖZEL” veya isme gelen yazılar açılmadan varsa evrak alındısı imzalanıp iade edilerek ilgilisine iletilir.
-
-
BEŞİNCİ BÖLÜM Son Hükümler
-
Yürürlük
Madde 30
Bu Yönetmelik AK PARTİ Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tarafındankabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
-
Yürütme
Madde 31
Bu Yönetmelik hükümlerini AK PARTİ Merkez Yürütme Kurulu yürütür.
-
-
-
Arşiv Yönetmeliği
-
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmeliğin amacı; teşkilatın faaliyetleri sonucu oluşan evrak ve malzemeden arşivlenmesi gerekenlerin tespiti, arşivlenmesi, arşivden yararlanma ile muhafazasına lüzum görülmeyen evrak ve malzemenin ayıklama ve imhasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Tüzüğün 16., 17. ve 18. maddelerinde belirtilen AK PARTİ teşkilatını kapsar.
-
Hukuki dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik, Tüzüğün 160. maddesine istinaden hazırlanmıştır.
-
Tanımlar
Madde 4
Bu Yönetmelikte geçen; a) Tüzük: AK PARTİ Tüzüğünü, b) Teşkilat: Tüzüğün 16. maddesinde ifade edilen, AK PARTİ’nin tabandan tavana zorunlu ve ihtiyari birimlerinin tümünü, c) Kademe: Tüzüğün 17. maddesinde belirtilen teşkilat organlarını, d) Birim: Teşkilat kademelerindeki birim başkanlıklarını, e) Genel Sekreterlik: AK PARTİ Genel Sekreterliğini, f) Arşiv Malzemesi: AK PARTİ Tüzüğünün 16. ve 17. maddelerinde belirtilen teşkilat birimlerinin ve kademelerinin işlem ve faaliyetleri sonucunda teşekkül eden, kesin sonuca bağlanmış, hukuki, idari, ilmi, edebi, tarihi, kültürel, biyografik, istatistik, demografik ve teknik açıdan, herhangi bir konuyu aydınlatmaya, düzenlemeye ve tespite yarayan, her türlü yazılı evrak, defter, resim, plan, harita, proje, mühür, damga, fotoğraf, film, ses ve görüntü bandı, disk (CD) ve benzeri belgeleri ve malzemeyi, g) Arşivlik Malzeme: (f) fıkrasında yazılı her türlü evrak ve malzemeden henüz arşiv malzemesi evsafını kazanmamış olması sebebiyle, muhafaza edilmek üzere yetkililerce ayrılanları, h) Birim Arşivi: Birimlerin faaliyetleri sonucu oluşan, aktüalitesini kaybetmemiş ve aktif olarak günlük iş akışı içinde kullanılan arşivlik malzemenin, birimde belirli bir süre saklandığı yeri, ı) Kademe Arşivi: Kademelerin faaliyetleri sonucu oluşan, aktüalitesini kaybetmemiş ve aktif olarak günlük iş akışı içinde kullanılan arşivlik malzeme ile, kademe birimlerinin arşivlerindeki arşiv malzemesinin, birimlerin arşivlerinden alınarak ilgili teşkilat kademesinde saklandığı yeri, i) Genel Merkez Arşivi: Genel Merkez faaliyetleri sonucu oluşan arşivlik malzeme ile, Genel Merkez birimlerinin arşivlerinde bulunan arşiv malzemesinin, birim arşivlerinden alınarak daha uzun süreli saklandığı yeri, ifade eder.
-
-
İKİNCİ BÖLÜM Arşivin Kurulması, Düzenlenmesi, Korunması, Saklanma Süresi, Gizli Evrak ve Arşivden Yararlanma
-
Genel Merkez, kademe ve birim arşivleri
Madde 5
Birimlerde, teşkilat kademelerinde ve Genel Merkezde arşiv oluşturulması esastır. Ancak, işlem hacmi küçük birimler arşiv kurmayabilirler. Arşiv oluşturamayan birimlerde bulunan arşivlik malzemenin, altı ayda bir ve her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere ilgili kademe arşivine teslim edilmesi şarttır. Arşiv oluşturan birimler, altı aylık sürelerle ve her yıl Ocak ve Temmuz aylarında, birimlerindeki arşivlik malzemeyi birim arşivlerine devrederler. Söz konusu evrak ve malzemenin varsa bir örneği de ilgili kademe arşivine, Genel Merkezde Genel Merkez arşivine teslim edilir. Kademeler, faaliyetleri sonucu oluşan arşivlik malzeme ile, birimlerden gelen arşiv malzemesini daha uzun süre muhafaza etmek için kademe arşivlerini kurarlar. Genel Merkez faaliyetleri sonucu oluşan arşivlik malzeme ile, Genel Merkez birimlerinin arşivlerinde bulunan arşiv malzemesinin daha uzun süre saklanması için Genel Sekreterlikçe Genel Merkez arşivi kurulur.
-
Arşivin düzenlenmesi
Madde 6
Arşiv aşağıda belirtilen usule göre düzenlenir: a) Arşivde bulunan arşiv malzemesi, numerik veya alfabetik olarak, kronolojik bir sistem içerisinde, faaliyet dönemleri esas alınıp, özel zarf, dosya, klasör ve kutulara konularak sıralanır. b) Arşivde bulunan dolap ve rafların kolayca görülebilecek yerlerine ve belirli bir düzenle, orada bulunan arşiv malzemesinin niteliklerini gösteren bilgileri içeren karton, plastik veya madeni etiketler konur. c) Birimlerin kodlarının tespitinde, Yazışma Yönetmeliğindeki kodlar esas alınır. (EK:8/1-3) d) Evraka ekli olan harita, plân, proje ve benzerleri, asıl evrak ve belgeden ayrılmaz. Bu tür ekler asıl evrak ve belge ile birlikte arşivlenir. e) Birden fazla sayfa ve yapraktan ibaret olan evrakın, dağılmasına mani olmak, yerlerinin kaybolmasını önlemek ve aidiyetlerini sağlamak, dolayısıyla kullanılmalarını kolaylaştırmak için yaprak ve sayfalar numaralandırılır. Her dosyada evrak 1’den başlamak üzere sıra numarası alır. Evrakın ekleri kendi içerisinde sayıldıktan sonra, asıl evrakın ön yüzünün sol alt köşesine adet olarak kurşun kalemle yazılır. f) Evrak ve belge,kendi içerisinde “gün, ay, yıl” sırasına göre kronolojik sıraya konulur. Bu işlem yapılırken aşağıdaki hususlar göz önüne alınır; i) Kronolojik sıralama işlemi, küçük tarihten büyük tarihe doğru yapılır. Birden fazla eki bulunan evrak ve belgelerin sıralamasında da aynı usul uygulanır. ii) Üzerinde yalnızca “ay”ı olup günü belli olmayan evrak, sıralamada evrakın sayısı gibi ipucu olacak bir unsura sahip değilse, bunlar bulundukları ayın en sonuna toplu olarak konulur. Üzerinde gün ve ay olmayıp, sadece yıl yazılı olanlar, ait oldukları yılın en sonuna konulur. g) Ayırma neticesinde, arşiv malzemesinin ait olduğu birimine kadar daha önceden belirlenmiş kodlarını ihtiva eden lastikten yapılmış “Arşiv Yer Damgası” (EK:1), evrakın ön yüz alt bölümüne, ön yüzde yer yoksa arka yüzüne siyah ıstampa mürekkebi kullanılmak suretiyle basılır. “Klasör Numarası”, “Dosya Numarası” ve “Evrak Sıra Numarası” bölümleri ise kurşun kalemle doldurulur. h) “Klasör Numarası” bölümüne, evrak ve belgenin dosyalar içerisinde konulacağı klasöre verilecek müteselsil numara yazılır. ı) “Dosya Numarası” bölümüne, bir klasörde yer alacak dosyalara verilecek müteselsil numara yazılır. i) “Evrak Sıra Numarası” bölümüne ise, her bir dosyaya yerleştirilecek evraka verilecek sıra numarası yazılır. Her bir dosya içerisinde yer alacak evrak birden başlamak üzere sıra numarası alır. “Arşiv Yer Damgası” aidiyet ve bütünlüğü sağlaması bakımından evrakın eklerine de basılır. j) Kodlamada, “Klasör Numarası”, “Dosya Numarası” ve “Evrak Sıra Numarası” bölümleri kurşun kalemle doldurulur. Boyalı, sabit tükenmez veya mürekkepli kalemle evrak üzerine yazı yazılmaz. k) Her bir dosya içerisine, o dosyada yer alacak evrakın dökümünü verecek bir “Dosya Muhteviyatı Döküm Formu” (EK:2) konulur. l) İstenen belgelere süratli bir şekilde ulaşmayı sağlamak için belgelerin dosyalar içerisinde yerleştirileceği klasörlerin, sırtlarında bulunan etiketler üzerine yukarıda belirtilen kodlamanın “Evrak Sıra Numarası” hanesine kadar olan bilgiler kaydedilir. Bu etiketlerde (EK:3), “Dosya Numarası” hanesine, bir klasörde yer alacak dosyaların ilk ve son numaralarıyla, “İşlem Dönemi” yazılır. Aynı şekilde, dosya gömleklerinin ön yüzlerine de, kodlamanın “Dosya Numarası” dahil “İşlem Dönemi” yazılır. m) Klasörlere ve dosyalara verilecek sıra numaraları, dosyalama sistemleri devam ettiği sürece müteselsil olarak devam ettirilir. n) Tasnifi tamamlanmış olan evrak, standart dosya gömleği içerisinde klasörlere konmuş olarak gerekli şartları haiz arşiv depolarında ve madeni raflarda tasnif planına uygun olarak, bir yerleştirme planı dâhilinde yerleştirilir. o) Yerleştirme işlemi, arşiv deposuna girildiğinde, sol taraftaki ilk rafın sol üst köşesinden başlamak üzere yapılır. Bu işlem her raf grubu için tekrarlanır. ö) Arşiv deposunun yerleşim şeması çıkarılır ve depo girişinin uygun bir yerine asılır.
-
Koruma yükümlülüğü
Madde 7
Kademeler ve birimler, ellerinde bulundurdukları arşiv malzemesini her türlü zararlı tesir ve unsurlardan korumak, mevcut asli düzenleri içerisinde tasnif etmek ve saklamakla yükümlüdürler. Kademelerde, kademe sekreteri arşivden sorumludur. Birimlerde arşivden sorumlu birim görevlisi, birim başkanı tarafından belirlenir. Kademeler ve birimler, arşiv malzemesinin korunması ile ilgili olarak; a) Yangın, hırsızlık, rutubet, su baskını, toz ve her türlü hayvan ve haşaratın tahriplerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasından, b) Yangın söndürme cihazlarının yangın talimatı çerçevesinde daimi çalışır durumda bulundurulmasından, c) Arşivin her bölümünde uygun yerlerde higrometre bulundurmak suretiyle, rutubetin P-60 arasında bulundurulmasından, d) Fazla rutubeti önlemek için, rutubet emici cihaz ve kimyevi maddelerin kullanılmasından, e) Yılda en az bir defa mikroorganizmalara karşı koruyucu tedbir olarak arşiv depolarının dezenfekte edilmesinden, f) Işık ve havalandırma tertibatının elverişli bir şekilde düzenlenmesinden, g) Isının mümkün olduğu kadar kağıt malzeme için gerekli olan 12-15 derece arasında tutulmasından, imkanları dahilinde sorumludurlar.
-
Gizli evrak
Madde 8
Kademelerin ve birimlerin elinde bulunan ve cari olduğu dönemde gizli kabul edilmiş ve halen bu özelliklerini koruyan arşiv malzemesi, birim ve kademe arşivine geçtikten sonra da gizli kalır. Arşiv malzemesinin gizliliğinin kaldırılması, ilgili birimin görüşü alındıktan sonra, Genel Merkezde Genel Sekreterlik, diğer kademelerde ise ilgili kademe sekreterlikleri ile birim başkanlıkları tarafından belirlenir.
-
Arşiv malzemesinin saklanma süresi
Madde 9
Birim arşivlerindeki arşiv malzemesi beş yıl süre ile saklanır. Her yılın Ocak ayında, Ayıklama ve İmha Komisyonu tarafından birim arşivinde saklama süresini dolduran arşiv malzemesi belirlenir ve kademe arşivine teslim edilir. Belde ve ilçe kademelerindeki arşiv malzemesi on yıl süre ile saklanır. Her yılın Ocak ayında, Ayıklama ve İmha Komisyonu tarafından belde ve ilçe kademelerindeki on yıllık saklama süresini dolduran arşiv evrakı belirlenir ve ilgili il başkanlığı arşivine teslim edilir. Ancak, isteyen belde ve ilçe teşkilat kademesi söz konusu arşiv malzemesini muhafaza etmeye devam edebilir. İl başkanlıklarında ve Genel Merkez’de arşiv malzemesi süresiz muhafaza edilir.
-
Arşivlerden yararlanma
Madde 10
Arşiv malzemesinin aslı, hiçbir sebep ve suretle, arşivden dışarıya çıkarılamaz. Talep halinde, ilgili birimin görüşü alınarak Genel Sekreterlik veya kademe sekreterlikleri tarafından arşiv malzemesinin bir örneği dışarıya verilebilir. Arşiv Evrakı İstek Formu örneği EK:7’de gösterilmiştir.
-
-
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Birim Arşivi İşlemleri
-
Arşive verilecek malzemenin ayırımı ve hazırlanması
Madde 11
Her yılın Ocak ve Temmuz ayları içerisinde, önceki döneme ait arşivlik malzeme, birimlerince gözden geçirilir. İşlemi tamamlananlar, işlemi devam edenler ve işlemi tamamlanmış olmasına karşılık elde bulundurulması gerekli olanlar şeklinde bir ayırıma tâbi tutulur. Ayırım işlemlerini müteakip, birim arşivine devredilecek malzeme, ilgili birimlerde işin ve malzemenin özelliklerine göre; a) Birimi, b) İşlem dönemi (teşekkül ettiği yarıyıl), c) İşlem tarihi, itibariyle kronolojik olarak sıralanır, d) Ekler için de aynı usul uygulanır. İçerisinde tamamen veya kısmen gizlilik derecesi taşıyan evrakın bulunduğu dosyanın sağ üst köşesine kırmızı ıstampa mürekkebi ile “GİZLİ” damgası vurulur. Gizlilik dereceli malzeme, arşivdeki tasnif ve yerleştirme sırasında normal malzeme gibi işleme tabi tutulur. Gizlilik derecesi kaldırılan malzemeye, “Gizliliği Kaldırıldı” damgası vurularak, gizlilik damgası iptal edilir.
-
Uygunluk kontrolü
Madde 12
Ayırım sonucu, işlemi tamamlanmış ve birim arşivine devredilecek malzeme uygunluk kontrolünden geçirilir. Bu kontrolde; a) Arşive devredilecek malzemenin işlem dönemi itibariyle, kaydına mahsus “Kayıt Defteri” ve “Föyleri” gözden geçirilerek, sıra numaralarında atlama, tekerrür veya eksiklik olup olmadığına, b) Dosya içerisinde bulunan evrakın, gerektiği biçimde dosyalanıp dosyalanmadığına, c) Klasörler veya dosyalar üzerine, devirden önce klasör ve dosyalara verilmiş numaraların, birim adının, ait olduğu işlem döneminin yazılıp yazılmadı- ğına, d) Ciltli olarak saklanması düşünülmüş olanların, ciltlenip ciltlenmediğine, e) Sayfaların ve eklerin yırtık, kopuk veya eksik olup olmadığına, bakılır, eksiklik varsa tamamlanır. Uygunluk kontrolü, ilgili birim yetkilisi ile ilgili kademe sekreteri veya görevlendireceği kişi/kişiler tarafından müştereken yapılır.
-
Arşivlik malzemenin birim arşivine devri
Madde 13
Birimde işlemi tamamlanmış ve uygunluk kontrolü yapılarak eksiklikleri giderilmiş arşivlik malzeme, işlem dönemini takip eden Ocak ve Temmuz ayları içinde, arşiv kayıt defteri ve/veya föylerine kaydedilerek birim arşivine alınır. Arşivlik malzeme, birim arşivlerinde, işlem gördüğü tarihlerdeki asli düzenleri bozulmadan saklanır.
-
Arşivlik malzemenin kademe arşivine devri
Madde 14
İlgili birimlerce, işlemi tamamlanmış ve uygunluk kontrolü yapılarak eksiklikleri giderilmiş arşivlik malzemenin varsa bir örneği, işlem dönemini takip eden Ocak ve Temmuz ayları içinde, 6.,11. ve 12. maddelerdeki esaslara göre ve arşiv kayıt defteri ve/veya föyleri ile kademe arşivine devredilir. Bu yönetmelik hükümlerine göre yapılacak ayıklama ve imha işlerinden sonra arşiv kayıt defteri ve/veya föyleri ile kademe arşivine devredilir. Teslim-tesellüm işlemleri, birim arşiv görevlileri ile ilgili kademe sekreterliği tarafından yerine getirilir.
-
-
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Kademe Arşivi İşlemleri
-
Kademe arşivinde tasnif ve yerleştirme
Madde 15
Genel Merkez ve diğer kademe arşivlerinde arşivleme sistemi, ana kademe birim başkanlıkları ve yan kuruluşlara göre oluşturulur. Kademenin faaliyetleri sonucu oluşan arşivlik malzeme ile, birim arşivlerinden kademe arşivine devredilen arşiv malzemesi, bütünlükleri bozulmadan asli düzenleri içinde 6.,11. ve 12. maddelere göre tasnif edilip arşivlenir.
-
Elektronik ortamlarda kaydedilen arşiv malzemesi
Madde 16
Elektronik ortamlarda teşekkül eden bilgi ve belgelerden arşiv malzemesi özelliği taşıyanların kaybını önlemek, devamlılığını sağlamak amacıyla bir kopyası cd, dvd veya benzeri kayıt ortamlarına aktarılarak ve bilgi işlem merkezinde yedeklemesi yapılmak suretiyle muhafaza edilir. Bu tür malzemenin muhafaza, tasnif, devir ve benzeri arşiv işlemlerinde diğer tür malzemeler için uygulanan hükümler uygulanır. Görsel ve işitsel içerikli arşivlik malzemeden muhafazasına ihtiyaç duyulanlar, bozulmadan korunmak ve indekslenerek kullanıma hazır bulundurulmak üzere uygun mekanlarda muhafaza edilir.
-
Elektronik arşiv yazılımlarının temini ve kullanılması
Madde 17
Teşkilatta alımı ve uygulaması yapılacak elektronik arşiv yazılımları Genel Sekreterlik ve AR-GE birimleri tarafından yapılır. Birimlerdeki yazılım kullanıcıları, basılı doküman ve belgelerini taratarak elektronik ortama taşırlar ve arşiv yazılımına yüklerler. Arşivlenecek dokümanın künye bilgileri, yükleme esnasında arşiv yazılımına doğru ve eksiksiz kaydedilmelidir. Arşivlenecek doküman ile ilgili kayıt yapılırken daha sonra aramalarda kolaylıkla dokümana ulaşmak açısından açıklayıcı bilgiler girmek zorunludur. Arşiv yazılımına yüklenen elektronik dokümanlar ihtiyaç duyulduğunda yazılım içerisinde künye bilgilerine göre aranarak bulunabilirler. Arşiv yazılımındaki yüklenmiş elektronik dokümanların yazılımdaki diğer kullanıcılar tarafından okunabilmesi ve düzenlenmesi haklarının yönetimi, elektronik dokümanı kaydeden ve yükleyen kullanıcı tarafından yerine getirilir. Arşiv yazılımının teknik altyapısının işletilmesi ve güvenliği Bilgi İşlem tarafından sağlanır.
-
Arşiv malzemesi devir - teslim ve envanter formunun düzenlenmesi
Madde 18
Arşiv malzemesi devir-teslim ve envanter formu örneği EK:4’te düzenlenmiştir. Aynı tür arşiv malzemesi, aynı forma kaydedilir. Değişik türde arşiv malzemesi bulunması halinde her biri için ayrı form düzenlenir. Form üzerindeki, teslim edilen arşiv malzemesinin; a) “Kademesi” bölümüne arşiv malzemesini devreden kademenin adı, b) “Birimi” bölümüne arşiv malzemesini devreden birimin adı, c) “ Türü” bölümüne, dosya, defter, plân, fotoğraf, film, kaset, cd, dvd v.b., d) “İşlem dönemi” bölümüne, arşiv malzemesinin oluşturulduğu dönem, e) “Kademe Kodu” bölümüne, her dikdörtgen içine sırayla kademe, birim kodları, yanındaki “Klasör” ve “Dosya” bölümüne de klasör ve dosya numarası, f) “Envanter Sıra Numarası” bölümüne, ekleri dışında evraka teslim dönemi ile ilgili olarak envanter dökümünde verilen müteselsil sıra numarası, g) “İşlem Tarihi” bölümüne, evrakın gün/ay/yıl olarak aldığı tarih, h) “Sayı” bölümüne, evraka verilen sayı, ı) “Gizlilik Derecesi” bölümüne, evrakın gizli olup olmadığı, (gizli evrak “G” kısaltmasıyla gösterilir.) i) “Konusu” bölümüne, o evrakın konusunu ifade edecek kısa açıklama, j) “Adedi” bölümüne, evrakın toplam sayfa sayısı, diğer belgeler için toplam adet, sayısı, diğer tüm belgeler için de toplam adet, k) “Açıklama” bölümüne, belge ile ilgili açıklayıcı detaylı metinler, l) “Evrak Sıra Numarası” bölümüne, evrakın dosya içerisindeki sıra numarası, m) “Raf Numarası” bölümüne, evrakın fiziksel olarak hangi rafta tutulduğuna dair bilgi, yazılır.
-
-
BEŞİNCİ BÖLÜM Muhafazasına Lüzum Kalmayan ve İmha Edilecek Malzeme, Ayıklama ve İmha Komisyonları, İmha İşlemleri
-
İmha işlemine tabi tutulacak ve tutulmayacak malzeme
Madde 19
Teşkilat kademelerinde, Siyasi Partiler Kanunu, Tüzük ve Yönetmelikler çerçevesinde tutulan defterler, imha işlemlerine tabi tutulmazlar. Bunun dışında kalan arşiv malzemesi ayıklama ve imha komisyonu kararıyla imha edilebilir.
-
Ayıklama ve imha komisyonlarının teşkili, çalışma esasları, yetki ve görevleri
Madde 20
Kademe arşivinde, kullanılmasına ve muhafazasına lüzum görülmeyen her türlü malzemenin ayıklanması ve imhası, kademe sekreterinin başkanlığında, birim arşiv görevlileri arasından kademe başkanınca belirlenecek üç kişilik Arşiv Ayıklama ve İmha Komisyonu kararı ile yapılır. Bu Komisyon Arşiv Yönetmeliği 227 Genel Merkezde Genel Sekreter tarafından kurulur. Ayıklama ve imha komisyonları, birim ve kademe arşivlerinde saklama süresini dolduran arşiv malzemesinden kullanılmasına ve muhafazasına lüzum görülmeyenleri ayırma, ayıklama ve imha etme yetkisine sahiptir. Komisyonlar, üye tam sayısı ile toplanır ve kararlarını oy birliği ile alırlar. Kullanılmasına ve muhafazasına lüzum görülmeyen her türlü malzemenin imhası, ayıklama ve imha komisyonlarının kararı ile yapılır. İmhası uygun görülmeyen malzeme, sonraki yıllarda ilgili komisyonlarca yeniden gözden geçirilebilir.
-
Ayırma, tasnif ve imha listesinin düzenlenmesi
Madde 21
-
İmha edilecek malzemenin ayıklanması, imhası ve imha tutanağı
Madde 22
İmha edilecek malzeme iğne, raptiye, tel gibi madeni kısımlardan ve karbon kâğıtlarından ayıklanır. Kullanma imkânı bulunan klasör ve dosyalar ayrılır. İmha edilecek malzeme, başkaları tarafından görülüp okunması mümkün olmayacak şekilde özel makinelerle kıyılarak, kağıt hammaddesi olarak kullanılmak üzere değerlendirilir. İmha işlemi, örneği EK:6’da bulunan İmha Tutanağı ile tespit edilir. İki nüsha olarak düzenlenen İmha Tutanağı, Ayıklama ve İmha Komisyonu başkan ve üyelerince müştereken imzalanır.
-
İmha listeleri ve tutanakların saklanması ve denetleme
Madde 23
İkişer nüsha olarak düzenlenen imha listeleri ve tutanakları, bir nüshası birim arşivinde, diğer nüshası kademe arşivinde olmak üzere 10 yıl süre ile denetime hazır olarak saklanır.
-
-
ALTINCI BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
-
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
Madde 24
Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Genel Sekreterliğin görüşüne müracaat edilir.
-
Faaliyet raporu
Madde 25
Genel Merkezde Genel Sekreterlik, kademelerde kademe sekreterlikleri, yıl içindeki arşiv faaliyetleri ile ilgili bilgileri, müteakip takvim yılının Ocak ayında Merkez Yürütme Kuruluna ve kademe yürütme kurulu’na yazılı olarak sunar. Geçici madde 1: Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren altı aylık süre içinde, teşkilat birimi ve kademelerinin faaliyetleri sonucu oluşan arşivlik malzeme, bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir ve ilgili birim, kademe ve Genel Merkez arşivlerine devredilir.
-
Yürürlük
Madde 26
Bu Yönetmelik hükümleri, AK PARTİ Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
-
Yürütme
Madde 27
Bu Yönetmelik hükümlerini AK PARTİ Merkez Yürütme Kurulu yürütür.
-
-
-
Defterler Yönetmeliği
-
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmeliğin amacı; teşkilatta tutulması zorunlu ve ihtiyari defterler ile bunların tutulmasında uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Tüzüğün 16., 17. ve 18. maddelerinde belirtilen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) teşkilatını kapsar.
-
Hukuki dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik, Tüzüğün 160. maddesine istinaden hazırlan- mıştır.
-
Tanımlar
Madde 4
Bu Yönetmelikte geçen; a) Tüzük: Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) Tüzüğünü, b)Teşkilat:Tüzüğün16.,17.ve18.maddelerindeifadeedilen,AKPARTİ’nin tabandan tavana zorunlu ve ihtiyari birimlerinin tümünü, c) Kademe: Tüzüğün 17. maddesinde belirtilen teşkilat organlarını, d) Genel merkez: AK PARTİ Genel Merkezini, e) Grup: Türkiye Büyük Millet Meclisi AK PARTİ Grubunu, f) Grup Yönetim Kurulu: AK PARTİ Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Yöne- tim Kurulunu, g) Grup Disiplin Kurulu: AK PARTİ Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu Di- siplin Kurulunu, h) İl teşkilatı: AK PARTİ il teşkilatını, ı) İlçe teşkilatı: AK PARTİ ilçe teşkilatını, i) Belde teşkilatı: AK PARTİ belde teşkilatını, j) İl Genel Meclisi Grubu: AK PARTİ il genel meclisi üyelerinin teşkil ettiği grubu, k) Büyükşehir Belediye Meclisi Grubu: AK PARTİ büyükşehir belediye meclisi üyelerinin teşkil ettiği grubu, l) İl Belediye Meclisi Grubu: AK PARTİ il belediye meclisi üyelerinin teşkil ettiği grubu, m) İlçe Belediye Meclisi Grubu: AK PARTİ ilçe belediye meclisi üyelerinin teşkil ettiği grubu, n) Belde Belediye Meclisi Grubu: AK PARTİ belde belediye meclisi üyele- rinin teşkil ettiği grubu, o) Tutulması zorunlu defter: Siyasi Partiler Kanunu’nun 60. maddesi ve Tü- züğün 151. maddesinde belirtilen defterleri, ö) Tutulması zorunlu olmayan defter: Teşkilatta tutulan ve (o) bendi dışında kalan defterleri, p) Karar defteri: Teşkilatta tutulan, ilgili teşkilat kademesi ve yan kuruluş kararlarının tarih ve sıra numarasına göre yazıldığı, yetkili merci tarafından onay- lanmış defteri, r) Gelen evrak kayıt defteri: Teşkilatta tutulan, gelen evrakın usulüne uygun olarak kaydedildiği, yetkili merci tarafından onaylanmış defteri, s) Giden evrak kayıt defteri: Teşkilatta tutulan, gönderilen evrakın usulüne uygun olarak kaydedildiği, yetkili merci tarafından onaylanmış defteri, ş) Evrak zimmet defteri: Gönderilen evrakın teslimi sırasında evrakın tarih ve sayısının, evrakı teslim edenin ve teslim alanın ad ve soyadı ile teslim tarihi- nin yazıldığı ve müştereken imzalanan defteri, t) Demirbaş eşya defteri: Teşkilatta tutulan, demirbaş eşyanın kaydedildiği, yetkili merci tarafından onaylanmış defteri, u) Üye kayıt defteri: İlçe teşkilatında, her bir mahalle ve köy için ayrı ayrı tutulan, üyelerin kaydedildiği, yetkili merci tarafından onaylanmış defteri, ü) Gelir ve gider defteri: Gelir ve giderlerin kaydedildiği, yetkili merci tara- fından onaylanmış defteri, v) Arşiv defteri: Arşive intikal eden evrak ve dökümanın kaydedildiği def- teri, ifade eder.
-
-
İKİNCİ BÖLÜM Tutulacak Defterler ve Tasdik
-
Genel merkezde tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 5
Genel merkezde tutulacak defterler aşağıda belirtilmiştir: a) Kongre karar defteri, b) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) karar defteri, c) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) karar defteri, d) Gelen evrak kayıt defteri (Genel evrak), e) Giden evrak kayıt defteri (Genel evrak), f) Demirbaş eşya defteri, g) Gelir ve gider defteri, h) Evrak zimmet defteri, ı) Merkez Disiplin Kurulu karar defteri, i) Müşterek Disiplin Kurulu karar defteri, j) Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu karar defteri, k) Arşiv defteri, Ayrıca Genel Merkez birimlerince (d), (e), (h) ve (k) bentlerinde yazılı def- terler ilgili birim başkanınca tasdik edilerek tutulabilir. Bu defterlerden (h), (ı), (i), (j) ve (k) bentlerinde belirtilen defterler Genel Sekreterlikçe tasdik edilir. Diğer defterler, sayfaları ve kaç sayfadan ibaret oldukları son sayfasına yazıldıktan sonra, teşkilatın bulunduğu yerdeki ilgili ilçe seçim kurulu başkanı tarafından mühürlenir ve tasdik edilir.
-
Grup Genel Kurulu ve Yönetim Kurulunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 6
Grup Yönetim Kurulunda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Grup Genel Kurulu karar defteri, b) Grup Yönetim Kurulu kara defteri, c) Gelen evrak kayıt defteri, d) Giden evrak kayıt defteri, e) Demirbaş eşya defteri, f) Gelir ve gider defteri, g) Evrak zimmet defteri, Yukarıda yazılı defterler, Grup Başkanı veya Grup Başkan Vekilleri tarafından tasdik edilir.
-
Grup Disiplin Kurulunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 7
Grup Disiplin Kurulunda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, d) Evrak zimmet defteri, Yukarıda yazılı defterler, Grup Başkanı veya Grup Başkan Vekilleri tarafın- dan tasdik edilir.
-
İl teşkilatında tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 8
İl teşkilatında tutulacak defterler aşağıda belirtilmiştir: a) Kongre karar defteri, b) Yönetim kurulu karar defteri, c) Yürütme kurulu karar defteri, d) Gelen evrak kayıt defteri, e) Giden evrak kayıt defteri, f) Demirbaş eşya defteri, g) Gelir ve gider defteri, h) Evrak zimmet defteri ı) Disiplin Kurulu karar defteri, i) Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu karar defteri, j) Arşiv defteri, Ayrıca il teşkilat birimlerinde il başkanı tarafından tasdik edilen (d), (e), (h) ve (j) bentlerinde yazılı defterler tutulabilir. Yukarıda yazılı defterlerden (h), (ı), (i) ve (j) bentlerinde yazılı olanlar il baş- kanı tarafından tasdik edilir. Diğer defterler, sayfaları ve kaç sayfadan ibaret oldukları son sayfasına yazıldıktan sonra, teşkilatın bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanı tarafından mühürlenir ve tasdik edilir.
-
İl Genel Meclisi Grubunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 9
İl genel meclisi grubunda aşağıdaki defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, d) Evrak zimmet defteri, Yukarıda belirtilen defterler il başkanı tarafından tasdik edilir.
-
Büyükşehir Belediye Meclisi Grubunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 10
Büyükşehir belediye meclisi grubunda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, d) Evrak zimmet defteri, Yukarıda belirtilen defterler il başkanı tarafından tasdik edilir.
-
İl Belediye Meclisi Grubunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 11
İl belediye meclisi grubunda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, d) Evrak zimmet defteri, Yukarıda belirtilen defterler il başkanı tarafından tasdik edilir.
-
İlçe teşkilatında tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 12
İlçe teşkilatında aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Kongre karar defteri, b) Üye kayıt defteri, c) Yönetim kurulu karar defteri, d) Yürütme kurulu karar defteri, e) Gelen evrak defteri, f) Giden evrak defteri, g) Demirbaş eşya defteri, h) Gelir ve gider defteri, ı) Evrak zimmet defteri, i) Arşiv defteri, Yukarıda yazılı defterlerden, (ı) ve (i) bentlerinde yazılı olanlar ilçe başkanı tarafından, diğer defterler, sayfaları ve kaç sayfadan ibaret oldukları son sayfa- sına yazıldıktan sonra, teşkilatın bulunduğu yerdeki ilgili seçim kurulu başkanı tarafından tasdik edilir.
-
İlçe Belediye Meclisi Grubunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 13
İlçe belediye meclisi grubunda aşağıda belirtilen defterler tu- tulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, Yukarıda belirtilen defterler, ilçe başkanı tarafından tasdik edilir
-
Belde teşkilatında tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 14
Belde teşkilatında aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, d) Gelir ve gider defteri, e) Demirbaş eşya defteri, f) Evrak zimmet defteri, Yukarıda yazılı defterlerden, (f) bendinde yazılı defter beldenin bağlı olduğu ilçe başkanı tarafından, diğer defterler, sayfaları ve kaç sayfadan ibaret oldukları son sayfasına yazıldıktan sonra, teşkilatın bulunduğu yerdeki ilgili seçim kurulu başkanı tarafından tasdik edilir.
-
Belde Belediye Meclisi Grubunda tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 15
Belde belediye meclisi grubunda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Karar defteri, b) Gelen evrak kayıt defteri, c) Giden evrak kayıt defteri, Yukarıda belirtilen defterler, beldenin bağlı olduğu ilçe başkanı tarafından tasdik edilir.
-
Yan kuruluşlarca tutulacak defterler ve tasdiki
Madde 16
Yan kuruluşlarda aşağıda belirtilen defterler tutulur: a) Kadın / Gençlik kolları üye kayıt defteri, b) Kadın / Gençlik kolları yönetim kurulu karar defteri, c) Gelen evrak kayıt defteri, d) Giden evrak kayıt defteri, e) Evrak zimmet defteri, f) Demirbaş eşya defteri, g) Arşiv defteri, Genel Merkez kadın ve gençlik kollarınca tutulacak defterlerin tasdiki Genel Sekreterlikçe, taşra teşkilatı kadın ve gençlik kollarınca tutulacak defterler ise ilgili il ve ilçe kademe başkanlığınca tasdik edilir.
-
-
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Defterlerin Tutulma Usulü
-
Karar defterlerinin tutulması
Madde 17
Karar Defterine; a) Kongrenin / toplantının yapıldığı tarih, b) Karar numarası, c) Kongrenin / toplantının yapıldığı yer, d) Kongrenin / toplantının olağan / olağan üstü olup olmadığı, e) Kongre / toplantı gündemi, f) Kongre divan üyelerinin/ toplantıya katılan üyelerin ad ve soyadları, g) Kongre / toplantı gündemine ilişkin tutanak özetleri, h) Kongrede aday olan liste veya listeler ve aldıkları oy oranları, ı) Seçimi kazanan listenin yedek üyelerinin seçimde aldıkları oylar, yazılır. Karar, toplantıya katılan üyelerce / Kongre karar defteri divan üyelerince imzalanır. Toplantıda karar alınmamışsa, toplantının gündeme uygun olarak ya- pıldığı, karar alınmadığı hususları belirtilerek katılan üyeler veya ilgili kademe sekreteri tarafından imzalanır. Teşkilatta karar organları tarafından alınan kararlar el ile yazılabilir veya bil- gisayar ortamında yazılıp çıktı alınarak deftere yapıştırılır. Kararların el ile yazılması halinde, mavi veya siyah renkli kalemle okunaklı bir şekilde yazılır. Kararların bilgisayar ortamında yazılması halinde, bilgisayardan A4 kağıdına çıktı alınarak karar defterine düzgün ve çıkartılamayacak bir şekilde yapıştırılır ve köşelerine kademe başkanlığının kaşesi vurulur. Karar numarası partinin kuruluş tarihinden itibaren 1 (bir) sayı numarası ile başlar ve kesintisiz (yıl sonu kapanışı ve kongre başlangıç tarihi dikkate alınmak- sızın) devam eder. Aynı toplantıda alınan birden fazla kararın olması halinde her bir karar aynı sayfa içerisinde maddeler halinde yazılabilir. Karar defteri, ilgili teşkilat kademesinde saklanır. Sayfaları dolan karar def- teri son sayfasına kapanış notu yazılarak arşive intikal ettirilir. Alınan kararların usulüne uygun olarak kaydedilmesinden ve karar defteri- nin saklanmasından ilgili kademe sekreteri ve kademe başkanı birlikte sorum- ludur. Toplantıda ifade edilen kişisel fikir, görüş ve öneriler karar defterine yazıl- maz. kında tespit mahiyetinde kararlar alınır. Bu kararlar ilgili birimlere bildirilir. Ölüm, istifa veya disiplin kurulu kararıyla partiden ilişiği kesilen üyeler hak-
-
Gelen evrak kayıt defterinin tutulması
Madde 18
Teşkilatta, gelen evrakın kaydedileceği gelen evrak kayıt def- teri tutulur. Gelen evrak defterine kayıt, aşağıdaki usul dairesinde yapılır: a) Gelen evrak kayıt sıra numarası her yılın başında bir ( 1 ) sayı numarası ile başlar. b) Her yılın sonunda, en son sayı numarası kaydedilerek defterin kapanışı yapılır ve o yıl tamamlanır. Yeni yılda yeni sayı numarası ile kayıt yapılır. c) Evrakın nereden geldiği, tarihi ve sayısı ile içeriği özet halinde deftere yazılır. d) Gelen evrak, ön sayfada boşluk varsa buraya, yoksa arka sayfaya kaşe vurulmak suretiyle ilgili birim başkanlığına havale edilir ve zimmetle imza kar- şılığında verilir. e) Gelen evrakla ilgili bilgiler matbu olarak kullanılan gelen evrak defterine el ile mavi veya siyah renkli kalem çeşitlerinden biriyle okunaklı ve düzgün bir şekilde yazılır. f) Bilgisayar ortamında oluşturulmuş gelen evrak kayıt defteri, bilgisayar ortamında yazılır ve yetkili seçim kurulu tarafından tasdik edilmiş olan kağıtlara yazdırılır ve muhafaza altında tutulur. g) Kutlama, tebrik ve açılış duyurusu vb. içerikli evrak, gelen evrak defteri- ne kaydedilmez. Bu tür evrak ilgilisine ulaştırılır.
-
Giden evrak kayıt defterinin tutulması
Madde 19
Teşkilatta, gönderilen yazıların kaydedildiği giden evrak kayıt defteri tutulur. Giden evrak defterine kayıt, aşağıdaki usul dairesinde yapılır: a) Giden evrakla ilgili bilgiler matbu olarak kullanılan giden evrak defterine el ile mavi veya siyah renkli kalem çeşitlerinden biriyle okunaklı ve düzgün bir şekilde yazılır. b) Bilgisayar ortamında oluşturulmuş giden evrak kayıt defteri bilgisayar ortamında yazılır ve yetkili seçim kurulu tarafından tasdik edilmiş olan kağıtlara yazdırılır ve muhafaza altında tutulur. c) Giden evrak kayıt sıra numarası her yılın başında bir (1) sayı numarası ile başlar. d) Her yılın sonunda, en son sayı numarası kaydedilerek defterin kapanışı yapılır ve o yıl tamamlanır. Yeni yılda yeni sayı numarası ile kayıt başlatılır. e) Giden evrak, sayı numarası verilerek deftere kaydedilir. Evrakın nereye gittiği, içeriği ve konusu özet olarak deftere yazılır. f) Giden evrak, en az 2 nüsha olarak tanzim edilir. g) Giden evrakın 2. nüshası, giden evrak klasörüne takılır ve muhafaza edilir. h) Kutlama, tebrik vb. mahiyetteki matbu evrak giden evrak defterine kay- dedilmez. Bu tür evrak ilgilisine ulaştırılır.
-
Üye kayıt defterlerinin tutulması
Madde 20
a) Üye kayıt defteri, partinin kurumsal kimliğine ve mevzuata uygun olarak Genel Merkez tarafından bastırılır ve ilçelere gönderilir. Üye kayıt defteri, sade- ce ilçe teşkilatınca tutulur. b) Üye kayıt defteri, mahalle ve köy esasına göre tutulur. Her ilçede, ilçeye bağlı mahalle ve köy sayısı kadar üye kayıt defterinin tutulması zorunludur. An- cak, nüfusu az olan mahalle ve köyler birleştirilerek bir deftere kaydedilebilir. c) Üyelik başvurusunun kabulüne karar verilenler, üye kayıt defterine ya- zılır. d) Üye giriş beyannameleri iki nüsha halinde düzenlenir ve üzerine üye defterinde yer alan kayıt sıra numarası yazılır. Üye giriş beyannamesinin asıl nüshası, ilçede bu işe ayrılmış dosyada muhafaza edilir. Kopyası ise ayrı şekilde muhafaza edilmek üzere il başkanlığına gönderilir. e) Üye kayıt defterine her üyenin; 1- İlçe üye sıra numarası, 2- Mahalle /köy sıra numarası, 3- TC kimlik numarası, 4- Adı ve soyadı, 5- Doğum yeri ve tarihi, 6- Baba ve ana adı, 7- Nüfusa kayıtlı olduğu yer, 8- İkametgah adresi, 9- Üyeliğe giriş ve çıkış tarihleri ile bu işlemlere dayanak kararların nu- maraları, yazılır. f) Tüzükte ve bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, üyelik talebinin kabulüne ilişkin yetkili kurul kararı olmayan hiç kimse, üye kayıt defterine kay- dedilemez. g) Üye kayıt defterleri, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 42. maddesi gereğince, ilçe seçim kurulu başkanının denetimi altındadır. Üye kayıt defterleri, en az altı ayda bir defa ilçe seçim kurulu başkanı tarafından incelenir ve kayıtla- rın usule uygun olarak tutulup tutulmadığı bir tutanakla tespit edilir. h ) İlçe üye kayıt defterinde üyelik kaydı olmayanların, doğrudan kadın veya gençlik kollarına üyelik kaydı yapılamaz. ı) Parti üyelerinden yukarıda yazılı nitelikleri taşıyanların, Genel Merkez ta- rafından hazırlanmış ve il başkanlığı tarafından onaylanıp mühürlenmiş “Kadın Kolu Üye Kayıt Defteri” ve “Gençlik Kolu Üye Kayıt Defteri” adı ile tanımlanan özel deftere üyelik yazımları yapılır. Böylece kadın veya gençlik kolu üyeliği ka- zanılmış olur. Kayıtlar, köy veya mahalle düzeni içinde ve sıra numarası verilerek yapılır. Ayrıca karşılıklı kontrol yapabilmek amacıyla kaydın yanına ilgili parti üye- lik numarası ile köy/mahalle ayrı bir sütunda belirtilir.
-
Gelir ve Gider defterlerinin tutulmasında usul
Madde 21
Gelir ve gider defterine, AK PARTİ adına elde edilen gelirler ile yapılan giderler tarih ve numara sırasıyla ve dayanak belgeleri belirtilerek işlenir.
-
Demirbaş eşya defterinin tutulması
Madde 22
AK PARTİ adına satın alınan veya bağışlanan taşınır ve taşın- maz mallar, (bilgisayar, masa, sandalye, telefon, sunum cihazları gibi) tarih ve numara sırasıyla ve dayanak belgeleri belirtilerek demirbaş eşya defterine işlenir. Bu defterin ayrı bir bölümüne AK PARTİ teşkilat kademe başkanlığınca kul- lanılan mühür, başlık, kaşe gibi malzemeler de kaydedilir. Bunların kaybolması veya iptali hâlinde, deftere gerekli kayıt düşülerek, üst kademe başkanlığının onayı ile kademe başkanlığınca yaptırılacak mühür, başlık, kaşe gibi malzeme- ler deftere yeniden kaydedilir. Genel Merkezde bu işlemler Genel Sekreterlik tarafından yerine getirilir.
-
Arşiv defterinin tutulması
Madde 23
Arşiv defterine kayıt, aşağıdaki usul dairesinde yapılır: a) Arşive konacak evrak, matbu olarak kullanılan arşiv defterine el ile mavi veya siyah renkli kalem çeşitlerinden biriyle okunaklı ve düzgün bir şekilde, kayıt sayı numarası, işlem tarihi ve benzeri bilgiler yazılarak kaydedilir. b) Bilgisayar ortamında oluşturulmuş arşiv defteri, bilgisayar ortamında yazılır ve yetkili kişi tarafından tasdik edilmiş kağıtlara yazdırılarak muhafaza edilir. c) Evrak kayıt sıra numarası her yılın başında (1) sayı numarası ile başlar ve yılın sonunda en son sayı numarası kaydedilerek defterin kapanışı yapılır. d) Arşiv defterine kaydı yapılan evrak, arşiv dosyasına/klasörüne konularak güvenli bir ortamda muhafaza edilir.
-
-
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler
-
Yürürlük
Madde 23
Bu Yönetmelik, AK PARTİ Merkez Karar ve Yönetim Kururlu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
-
Yürütme
Madde 24
Bu Yönetmelik hükümlerini AK PARTİ Merkez Yürütme Kurulu yürütür.
-
-
-
-