Kongre Yönetmeliği
-
Kongre Yönetmeliği
-
Birinci Kısım - Genel Esaslar
-
Amaç
Madde 1
Bu Yönetmelik, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’nin tüm teşkilat kademelerinde yapılacak kongrelerle ilgili uyulacak usul ve esasları belirlemek ve bir araya toplamak amacıyla düzenlenmiştir.
-
Kapsam
Madde 2
Bu Yönetmelik, Partinin; Genel Merkez, il, ilçe ve belde teşkilatları ve bunlara bağlı yan kuruluşlar organ seçimleri ile Büyük Kongre, il, ilçe ve belde delegelerinin seçimlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
-
Hukuki Dayanak
Madde 3
Bu Yönetmelik AK PARTİ Tüzüğünün 160. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak düzenlenmiştir.
-
Tanımlar
Madde 4
Bu Yönetmelikte geçen deyim ve kısaltmalardan; SPK. : 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununu, Parti : Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, Tüzük: Adalet ve Kalkınma Partisi Tüzüğünü, Yönetmelik: Adalet ve Kalkınma Partisi Kongre Yönetmeliğini, MKYK.: Merkez Karar ve Yönetim Kurulunu, MYK: Merkez Yürütme Kurulunu Üye: Adalet ve Kalkınma Partisi üyesini, Delege: Kongrelerde oy kullanma yetkisine sahip partili üyeleri, Liste yöntemi: Asıl ve yedekleri belirtilmiş şekilde aday önerilerini ihtiva eden listelerden her birini, Çarşaf liste: Adayların tamamının soyadına göre alfabetik sırada tek bir liste halinde yazılı olduğu listeyi, Yan Kuruluş: Gençlik ve Kadın Kollarını, ifade eder. Bu yönetmelikte sözü geçen ve tanımlanmayan deyimler hakkında, ilgili mevzuatta yapılan tanımlar geçerlidir.
-
Kongre Kademeleri
Madde 5
Kongreler, alt kademeden başlamak üzere ; a- Belde kongreleri, b- İlçe kongreleri, c- İl kongreleri, d- Büyük Kongre, Olarak icra edilir.
-
Alt Kademenin Üst Kademe Kongresinde Temsili ( Tüzük m: 51)
Madde 6
Üst kademe kongresinin yapıldığı tarihe göre, kongresi yapılmamış olmakla birlikte azami seçilmişlik süresi olan üç yıl dolmamış ise; alt kademe, var olan delegeleriyle üst kademe kongresinde temsil olunur. Ancak, yetkili makamca kongre tarihinin belirlenmiş olmasına karşın; belirlenen kongre takvim süresi içinde, kendi kademesinin kongresini yapmamış olan ilçe veya il teşkilatı, üst kademe kongresinde delege ile temsil olunamaz.
-
Kongre Delegeliğinin Süresi (Tüzük m: 39/4)
Madde 7
Kongre delegeliği, parti üyeliği devam etmek şartıyla, onu seçen kongrenin olağan toplantısına kadar devam eder. Delegelik sıfatı, kongre için azami süre olan üç yılın sonunda sona ermiş olur.
-
Kongre Tarihlerinin Tespiti (Tüzük m:21/1, 39)
-
Madde 8
-
Madde 8.1) Olağan Kongreler
Kongrelerin başlatılabilmesi ve icrası için, Genel Merkezin talimatı gereklidir. Genel Merkez tarafından hazırlanmış ve işlerliğe konmuş kongre takvimi olmadıkça, alt kademe kongreleri başlatılamaz. Aksine işlemler hükümsüzdür...
-
A) Belde Olağan Kongrelerini Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.23)
Belde kongresi, iki yıldan az, üç yıldan fazla olmayan bir sürede ve ilçe kongresinden önce Genel Merkez tarafından hazırlanacak ‘kongre takvimine’ uygun olarak, ilçe yönetim kurulunca hazırlanır ve il yürütme kurulunun oluru ile işlerlik kazanır.
-
B) İl ve İlçe Olağan Kongrelerini Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.39)
İlçe ve il kongrelerinin olağan kongre takvimi, üst kademe kongresinin yapılmasından önce gerçekleşecek şekilde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca kararlaştırılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz. MKYK’ nun yetki vermesi ve belirleyeceği kongre takvimi içinde olması şartıyla; il’e bağlı ilçelerde yapılacak ilçe kongrelerinin takvimi, ilçenin görüşü alınarak, il yönetim kurulunca belirlenir ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı’nın oluru ile işlerlik kazanır.
-
C) Büyük Kongre’yi Olağan Toplama Yetkisi ve Zamanı(Tüzük m.63)
Büyük Kongreyi olağan toplama yetkisi MKYK’na aittir. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu; iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak kaydıyla Büyük Kongreyi toplamak zorundadır.
-
-
Madde 8.2) Olağanüstü Kongreler
-
A) İlçe ve İl Kongrelerinin Olağanüstü Toplanması (Tüzük m. 50)
İlçe ve il kongrelerinin olağanüstü toplanması, MKYK kararıyla veya kademe delege tam sayısının en az 1/5’i kadar delegenin, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulunca veya noterlikçe tevsik edilmiş yazılı isteği ile yapılır. Şartların oluşması halinde, kademe yönetim kurulunun; gerekli hazırlıkları yaparak, talebin tebliğinden itibaren 45 gün içinde olağanüstü kongreyi toplaması zorunludur. Olağanüstü toplantının gündemi, toplantıyı talep edenlerce belirlenir. Gündemin neden ibaret olduğu karar veya talep yazısında belirtilir. Olağanüstü toplantı gündemine başka gündem maddesi eklenemez, sadece üst kademe delege seçimini yenilemek amacıyla olağanüstü kongre yapılamaz. B)Büyük Kongrenin Olağanüstü Toplanması (SPK m.14/6-Tüzük m. 70) Büyük Kongre; Genel Başkan’ın, veya MKYK’nun, yahut büyük kongre delegelerinin en az 1/5’inin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağırılır. Olağanüstü toplantı gündemi çağrıyı yapan tarafından belirlenir ve gündem dışında başka konu görüşülemez. Delegeler tarafından yapılacak olağanüstü toplantı talepleri ile gündem ve delege imzalarının noter onaylı olmaları zorunludur. Bu taleplerin aynı konuyu içerir olmaları yeterli olup, ayrı zamanlarda ve parçalı olmaları talebin geçerli olmasına engel olarak yorumlanamaz. Ancak, işlem görmüş ve yeterli sayıya ulaşamamış talepler, sonraki başka bir toplantı isteminde imza eksikliğini gidermek için kullanılamaz. Şartların oluşması halinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren, en geç 45 gün içinde yapmak zorundadır.
-
-
-
-
Yönetim Organlarına Seçilecek Üye Sayısını Belirleme Yetkisi
Madde 9
Kongrelerde, teşkilat yönetim kademlerine seçilecek asil ve yedek üye sayılarını SPK ve Tüzükte öngörülen asgari ve azami sayıları dikkate alarak belirlemeye MKYK veya yetki verdiği kademe teşkilat yönetim kurulu yetkilidir. Tüzükte asgari ve azamı sayıları belirli olan yönetim kurullarının kaç üye ile oluşturulacağı, kongre talimat yazısında belirtilir. Belde, ilçe ve il kongrelerinde, üst kademe kongresi için seçilmesi gereken sayıda asıl, bu sayının yarısı kadar yedek delege seçimi yapılır.
-
Seçim İşlerinin Yönetilmesi
Madde 10
-
Madde 10.1
-
Madde 10.2
-
Madde 10.3
-
-
-
İkinci Kısım - Kongre Delegeleri
-
Birinci Bölüm - Kongre Delegelerinin Tesbit Usulü
-
Belde Kongresi Delege Sayısı ve Tespit Usulü(2820 SPK m:19, Ek Madde 2, Tüzük m: 22)
Madde 11
-
İlçe Kongresi Delege Sayısı ve Tespit Usulü (Tüzük m: 29)
Madde 12
-
İl Kongresi Delege Sayısı Ve Tespit Usulü (Tüzük m:35)
Madde 13
13.1) İl Kongresi Delege Sayısı İl kongresi için, ilçe kongrelerinde en fazla 600 delege seçimi yapılır.
13.2) Delege Dağılımı Tespit Usulü Hangi ilçenin kaç delege ile il kongresinde temsil olunacağı şöyle belirlenir: Önce her ilçeye beşer delegelik tahsis edilir. Tahsis toplamı, 600’den düşülür. Kalan delegelik sayısı, kongre öncesi yapılmış son milletvekili genel seçiminde partinin o ilde almış olduğu toplam oya bölünmesi sonucu kat sayı elde edilir. Bu kat sayının, partinin ilçede almış olduğu toplam oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek rakama beş adet tahsisin ilavesiyle ulaşılacak rakam; o ilçenin il kongresi için seçeceği delege sayısını oluşturur. İl teşkilat başkanınca hazırlanacak ilçelerin il kongresi delege dağılım listelerine karşı yapılacak itirazlar, il yürütme kurulunca karara bağlanır. İl bünyesinde, seçimlerden sonra üçten fazla yeni ilçe kurulmuş olması veya il kongresinin yapılacağı tarihe göre genel seçim yapılmamış veya partinin seçimlere katılmamış olması gibi hallerin varlığı halinde; yapılmış son yerel se-250 Kongre Yönetmeliği çimler, bu seçimlerle ilgili birinci cümlede yer alan nedenlerin varlığı halinde ise il ve ilçe seçmen sayıları esas alınarak yukarda yazılı yöntemle ilçelerin temsil olunacağı il kongresi delege sayıları belirlenir.
-
Büyük Kongre Delege Sayısı ve Tespit Usulü (Tüzük m: 62)
Madde 14
-
-
İkinci Bölüm Belde ve İlçe Kongresi Delege Seçimleri
-
Seçim Usulü ( Tüzük m: 22,29,30)
Madde 15
-
Seçimin Yapılacağı Yer
Madde 17
-
Kongre Delege Seçmeni
Madde 18
-
Delege Seçmen Listelerinin Hazırlanması (Tüzük m: 29, 30)
Madde 9
-
Delege Seçmen Listesinin İlanı (Tüzük m: 30)
Madde 20
-
Delege Seçimlerinde Adaylık ve Oy Pusulası (Tüzük m: 30, 46)
Madde 21
-
-
Üçüncü Bölüm Delege Seçimlerini Yönetecek Sandık Kurulları
-
Sandık Kurulları
Madde 22
-
Sandık Kurulunda Çoğunluğun Sağlanması
Madde 23
-
Sandık Sayısı
Madde 24
-
Sandık Alanında Bulunabilecekler
Madde 25
-
Oy Verme Başlamadan Önce Sandık Kurulunun Yapacağı İşler
Madde 26
-
-
Dördüncü Bölüm - Oy Verme İşlemleri
-
Oy Verme Yetkisi
Madde 27
-
Delege Seçiminde Oy Verme Süresi
Madde 28
-
Delege Seçmen Kimliğinin Tespiti
Madde 29
-
Oy Verme Düzeni
Madde 30
-
Sandıkların Açılması
Madde 31
-
Oyların Sayım ve Dökümü
Madde 32
-
Delege Seçimi Sonuç Tutanağı
Madde 33
-
Geçerli Sayılmayacak Oylar ve Oy Pusulaları
Madde 34
-
-
Beşinci Bölüm - Seçime İtiraz, Seçimin İptali ve Seçim Yasakları
-
Delege Seçimlerine İtiraz (Tüzük m: 30.8, 30.9)
Madde 35
-
Delege Seçimlerinin İptali ( Tüzük m: 39/Son)
Madde 36
-
Seçim Yasakları
Madde 37
-
-
-
Üçüncü Kısım - Kongreler
-
Birinci Bölüm - Belde Kongresi
-
Kongrenin Oluşumu (2820 SPK m: 7/3, Tüzük m: 21)
Madde 38
-
Belde Kongresi Delegeleri (SPK m: 19, Ek madde 2, Tüzük m:22)
Madde 39
-
Belde Kongre Delege Listesinin Onaylanması (2820 SPK m: 21, Tüzük m:23,41,42)
Madde 40
-
Belde Kongresinin İlanı
Madde 41
-
Denetim ve Gözetim
Madde 42
-
Seçimler
Madde 43
-
-
İkinci Bölüm - İlçe Seçimleri
-
Kongrenin Oluşumu ( Tüzük m: 28)
Madde 44
-
İlçe Kongresi Delegeleri (Tüzük m: 29)
Madde 45
-
İlçe Kongre Delege Listesinin Seçim Kurulunca Onaylanması (2820 SPK m: 21, Tüzük m:41)
Madde 46
-
İlçe Kongresinin İlanı (Tüzük m:42)
Madde 47
-
Seçimler
Madde 48
-
-
Üçüncü Bölüm - İl Kongresi
-
Kongrenin Oluşumu (Tüzük m:34)
Madde 49
-
İl Kongresi Delegeleri (Tüzük m: 35)
Madde 50
-
İl Kongre Delege Listesinin Seçim Kurulunca Onaylanması (2820 SPK m : 21, Tüzük m:41)
Madde 51
-
İl Kongresinin İlanı (Tüzük m:42)
Madde 52
-
Seçimler
Madde 53
-
-
Dördüncü Bölüm - Delege Listelerine İtiraz
-
Delege Listelerin İlanı ve İtirazlar (Tüzük m: 41,42)
Madde 54
-
-
Beşinci Bölüm - İlçe ve İl Kongrelerine İlişkin Ortak Hükümler
-
Birinci Ayırım - Sandık Kurallarına Dair Hükümler
-
Sandık Kurullarının Oluşturulması (Tüzük m : 46/2-3)
Madde 55
-
Oy Sandıkları ve Seçim Araç ve Gereçleri
Madde 56
-
-
İkinci Ayırım - Kongrenin İşleyiş Usul ve Esasları
-
Kongre Gündemlerini Belirleme Yetkisi (Tüzük m: 43)
Madde 57
-
Kongre Toplantı ve Karar Yeter Sayısı (Tüzük m: 43)
Madde 58
-
Kongrenin Açılışı (Tüzük m: 44)
Madde 59
-
Kongre Divanı Seçimleri ve Divanın Yetki ve Görevleri (Tüzük m: 44)
Madde 60
-
Kongrelerin Görev ve Yetkileri (Tüzük m: 45)
Madde 61
-
-
Üçüncü Ayırım - Kongrelerde Adaylık Ve Seçim Usulü (Tüzük m: 46)
-
Adaylık
Madde 62
-
Adaylık ve Seçim Usulü
Madde 63
-
Kongrelerde Oy Hakkını Kullanma Şekli (Tüzük m: 47)
Madde 64
-
Seçimlerle İlgili İtiraz (2820 SPK m: 21/10, Tüzük m: 48)
Madde 65
-
Kongre Sonuçları ve Tutanaklarının Üst Organa Bildirilmesi (Tüzük m:49)
Madde 66
-
-
-
Altıncı Bölüm - Büyük Kongre (2820 SPK m : 14, Tüzük m: 61)
-
Büyük Kongre (2820 SPK m:14/5, Tüzük m:61)
Madde 67
-
Büyük Kongre Delegeleri (Tüzük m:62)
Madde 68
-
Büyük Kongre Gündemi Ve Delege Listesinin İlanı (Tüzük m:64)
Madde 69
-
Tüzüğün ve Yönetmeliğin, Büyük Kongre Hakkında Uygulanacak Diğer Hükümleri (Tüzük m: 65)
Madde 70
-
Genel Başkan’ın Açılış Konuşması ve Komisyon Oluşturulması (Tüzük m: 66)
Madde 71
-
Gündem Maddelerinde Değişiklik Ve Kongre Müzakereleri (2820 SPK m:14/Son, Tüzük m: 67)
Madde 72
-
Büyük Kongre’de Yapılacak Seçimler (2820 SPK m :14/, 21, Tüzük m: 68)
Madde 73
-
Büyük Kongre’de Adaylık Ve Seçim Hazırlıkları (Tüzük m: 69)
Madde 74
-
Büyük Kongre Tutanakları (Tüzük m: 71)
Madde 75
-
Büyük Kongre Seçimleri İle İlgili İtiraz (2820 SPK m: 21/10,11, Tüzük m: 72)
Madde 76
-
Genel Başkan Seçimi (2820 SPK m: 15 Tüzük m: 75-76)
Madde 77
-
-
Yedinci Bölüm - Yan Kuruluşların Delegeleri ve Kongreleri
-
Yan Kuruluşların Kongre Seçimlerine İlişkin Esaslar
Madde 78
-
Yürürlük
Madde 79
-
Yürütme
Madde 80
Yönetmelik hükümlerini MYK yürütür.
-
-
-